Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

LMBT- és genderideológia az uniós háttérintézményekben

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője

2021.03.19. 17:30

A genderideológia és az LMBT-jogok térnyerése az Európai Unióban – 3. rész

 

Noha az uniós intézmények közül a leglátványosabb módon az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) támogatja az LMBT-jogok és a genderideológia ügyét, a célok megvalósítása érdekében a háttérintézmények is komoly segítséget nyújtanak az eszmerendszer terjesztésében.

Az EU szervei szinte kivétel nélkül részt vesznek valamilyen formában az ideológiai küzdelemben.

A sorozat korábbi cikkeiben már bemutattuk magát az LMBT-ideológiát és annak térnyerését az unióban, valamint azt, hogy hogyan propagálják a főbb uniós testületek az LMBT-jogok kiterjesztését és a genderkérdést. A teljesség igénye nélkül a cikksorozat harmadik részében olyan háttérintézményeket mutatunk be, amelyek jó szolgálatot tesznek a szexuális és nemi kisebbségek számára. Nem tudjuk pontosan, hányan dolgoznak az itt ismertetett három szervnél, de két dologban biztosak lehetünk: egy egész bürokratasereget foglalkoztatnak, méghozzá a mi adónkból.

Az EU-ban mindig nagy hangsúlyt fektettek a kisebbségek jogaira – csakhogy az évtizedek alatt megváltozott, hogy mely kisebbségeket támogatják. Az 1990-es években még a roma felzárkóztatási programok számítottak leginkább az uniós testületeknek. Azóta viszont visszaszorult, sőt marginálissá vált az etnikai, nemzeti, kiváltképp a vallási kisebbségek helyzete. Emlékezzünk vissza: tavaly a bizottság azzal söpörte le az asztaláról érdemi vizsgálat nélkül a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést, hogy nekik erre nincs hatáskörük, egyébként a helyzetet szerintük a hatályban lévő jogszabályok hiánytalanul rendezik. Amennyiben azonban a szexuális és nemi kisebbségek kerülnek elő, egészen más a helyzet, hiszen akkor szerintük egy nemes ügyről van szó, és minden lehetséges eszközt be kell vetni az „elnyomásuk” megszüntetéséért.

Különösen akkor, ha Lengyelország és Magyarország vegzálása a cél.

Egyre valószínűbbnek tűnik az is, hogy a brüsszeli kiterjesztő értelmezésnek „köszönhetően” az egyértelmű definícióval nem rendelkező jogállamiság fogalmának részévé válhatnak a szexuális és nemi kisebbségeknek biztosított többletjogok.

Az Európai Bizottságon belül a nemek közötti egyenlőségre és az emberi jogokra, így a kisebbségek jogaira vonatkozó szakpolitikák kidolgozásáért a Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóság a felelős. Ez az intézmény látja el szakmai háttéranyagokkal és tanácsokkal a jogállamiságért felelős belga biztost, Didier Reynderst, valamint a többek között az LMBT-jogokért és genderügyekért felelős máltai biztost, Helena Dallit. A múlt heti európai parlamenti vitán, amelynek eredményeként elfogadott állásfoglalás az EU-t az „LMBT-szabadság zónájává” kiáltotta ki (bármit is jelentsen ez), a bizottság részéről Dalli vett részt, mély egyetértését fejezve ki a kezdeményezéssel.

Meg sem próbálta titkolni, hogy egyes uniós tagállamok akarata ellenére gőzerővel dolgoznak azon, hogy mindenhol kötelező legyen elismerni a homoszexuális házasságot, valamint lehetővé kelljen tenni az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

(Photo by JOHN THYS / AFP)

A Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóság alá öt uniós ügynökség tartozik. Ezek között az LMBT- és genderideológia terjesztése szempontjából három fontos háttérintézmény van: az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA), a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) és az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA). Eltérő területeket fednek le, és más módszerekkel dolgoznak, de alapvetően ugyanazon cél érdekében működnek: ez pedig nem más, mint a hagyományos házasság és családmodell aláásása.

Az EU Alapjogi Ügynöksége elsősorban alapvető jogokkal foglalkozik, ezekkel kapcsolatban gyűjt adatokat, melyek alapján elemzéseket készít és tanácsokat ad.

A legfőbb gond az FRA esetében az, hogy az egyenlőségi és diszkriminációmentességi kérdésekre szűklátókörűen tekint, méghozzá az LMBT-jogok és a genderideológia szemszögéből.

Korábban több felmérést készítettek az LMBT-közösséghez tartozó uniós polgárok körében, amelynek kimondott célja az volt, hogy „az érintettek alapvető jogai erősebb védelmet kapjanak az EU országaiban”. Ezzel szemben szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a nemzeti kisebbségek helyzetét, amely területen valóban lenne mit tenni az EU-nak.

Az Európai Nemek Közötti Egyenlőség Intézete nevéből fakadóan kizárólag a nemek közötti egyenlőség kérdésével foglalkozik. Egyelőre nem a százféle genderidentitás egyenlőségének elérése a céljuk, hanem a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek megszüntetése. A gond az EIGE esetében az, hogy teljes mértékben feminista felfogás szerint működik: a férfi-női kapcsolatokat a hatalmi viszonyok szempontjából vizsgálják, mondván, a nemek közötti különbségek oka a „patriarchális elnyomás”. Nem veszik figyelembe a nők és férfiak közötti biológiai különbségeket, a foglalkoztatás és bérezés esetében a hagyományostól eltérő foglalkoztatási módokat (például részmunkaidő). Problémaként tálalják, hogy „az EU-ban tíz infokommunikációs munkahely közül csak kettőt töltenek be nők”, de azt például nem, hogy az építőmunkások vagy katonák között is eltérő a nemek aránya. Határozottan egyoldalú megközelítés.

Végül, de nem utolsósorban az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségre is ki kell térnünk, amely a legkevésbé játszik központi szerepet, ugyanakkor kiemelkedő az ideológiai tudatformálás szempontjából. Az EACEA felelős többek között a kultúra, a sport és az oktatás területeire jutó uniós finanszírozásért, melyek mind fontos szerepet játszanak az európai fiatalok életében. Nem mindegy tehát, hogy milyen programok indulnak az ügynökség gondozásában:

az Erasmus+ keretében például számos LMBT-projektet valósítottak meg az uniós adófizetők pénzéből.

Bár a legtöbb emberhez csak a legnagyobb uniós testületek tevékenységéről szóló hírek jutnak el, fontos lenne, hogy legalább arról tudjanak, milyen háttérintézményekben zajlik a döntés-előkészítés.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fegyverekkel támadtak egymásra migránscsoportok a magyar határ közelében

Fegyverekkel támadtak egymásra migránscsoportok a magyar határ közelében

Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint több súlyos sérült van, a rendőrség, a katonaság és a mentőszolgálat is nagy erőkkel vonult a helyszínre.

Fleck Zoltán: „Lehetetlen választásokon ezt a rendszert leváltani”

Fleck Zoltán: „Lehetetlen választásokon ezt a rendszert leváltani”

Fleck Zoltán jogász, szociológus, kőbaloldali gyurcsányista értelmiségi hatalom iránti tehetetlen kapálózását az ember örömmel hallgatja.

Orbán: A haza véd meg minden bajtól és veszélytől

Orbán: A haza véd meg minden bajtól és veszélytől

Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére