Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lement a bölcsészkar a Szabadság térre legyőzni a rasszizmust

888.hu

2020.06.07. 17:11

Meglepően sok, mintegy kétezer embert, főképp külföldieket és egyetemistákat mozgatott meg az első magyar Black Lives Matter-tüntetés.

Ma délben tartották az első magyar Black Lives Matter tüntetést, melyen a várakozásokhoz képest sokan, mintegy ezerötszáz-kétezer ember jelent meg.

Ez a közepes méretű gimnáziumnyi ember ugyan elsőre nem tűnik soknak, de érezhetően több embert mozgatott meg George Floyd halála, mint az elmúlt évek bármelyik ellenzéki tüntetése – rabszolgástul-oktatásostul.

A tüntetésre eredetileg úgy érkeztem, hogy egy főképp rasszizmus elleni harcnak feltüntetett kormányellenes demonstrációban lesz részem – ami a szervezők célja lehetett egyébként –, de

gyorsan lejött, hogy a jelenlévők valószínűleg azt sem tudják, hogy ki Magyarország miniszterelnöke, mivel túlnyomórészt külföldiek voltak.

„A fehérek hallgatása erőszak”

Magyar párbeszédet elvétve lehetett hallani, főképp csak a fűben ülő vagy az emlékműnél szelfiző fiatal egyetemista lányok voltak magyarok. A mellettem nem messze kamerázó balos tudósító kollégáknak is nehezére esett magyar anyanyelvű interjúalanyt találniuk, hogy valamit fel tudjanak mutatni.

A hátul állók főképp magyar, egyetemistakorú lányok voltak, akik kijöttek egy-két virtue-signal szelfit lőni, aztán hazamentek.

A szervezők ugyan mindent megtettek annak érdekében, hogy George Floyd halálát valami kacifántos úton-módon megpróbálták kormányellenes, mármint magyar kormány-ellenes haraggá formálni, ez azonban látványosan elbukott.

Rendkívül kínosra és izzadságszagúra sikeredtek a beszédek, mikor a második szervezők egyre másra céloztak beszédeikben a magyar kormány – általuk vélt – viselt dolgaira, mire

a tüntetők egy-egy bágyadt helyeslést ugyan megeresztettek, de főképp inkább csak illedelmességből.

A szekunder szégyenérzet engem is elragadott mikor szegény G-Ras (a gitáros-rasztás-rapper ligetvédő srác) próbálta egy antikapitalista ernyő alá betuszkolni a rasszimus-vegánság-környezetvédelem triót, és a „koriptid szisztim vi criétid” elleni harcra felszólítani, de még a tüntetők között is látványos derültség támadt, mikor megemlítette, hogy a rasszizmus mellett harcolni kell a „spíszizim” ellen is.

Ideológiailag kevésbé képzett elvtársaknak: a „speciesism” [„fajizmus”] húsevés haladó elnevezése, mikor nem veszed észre, hogy az állatokat csak állatoknak tartani, és megenni vagy megfejni őket népirtás.

A beszéd végére már drukkoltam is neki, hogy legalább valami kevéske forradalmi lázat tudjon szítani a fülledt nyári időben.

Nem sikerült.

Ők tényleg nem Orbán, hanem Trump ellen jöttek tüntetni.

Balról az első kamerás srác nem zavartatta magát, egész konkrétan sarló-kalapácsos pólóban tolta végig a rendezvényt.

A szomszédban

A Black Lives Matter-tüntetéssel szemben, a tér másik oldalán tüntettek a magyar cigányság elleni rasszizmus ellen, jóval kevesebben, mintegy száz fő. A hazánkban jóval indokoltabb, és némi jogalappal is bíró tüntetésre viszont alig mentek át a feketék életéért szelfiző egyetemisták.

Bár a cigányzene egyértelműen áthallatszott a tér füvesített részére, ahol a bölcsészkar üldögélt, a legtöbbjüknek fontosabb volt, hogy sörözzenek egyet a haverokkal, mint az, hogy a cigányok jogaiért is ugyanúgy kiálljanak, mint a feketékért.

A két leglelkesebb hölgy 60 perc után is, miután a legtöbben már feladták, lelkesen tartotta magasba a két Media Markt-os kartont. Minden elismerésem, azért az nem kevés kalória.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére