Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Javában zajlik a háború a nyelvtan ellen

Filipp Dávid

2020.03.07. 20:40

Nem bírják ki pc-harcosok, feministák és LMBTQ-aktivisták, hogy ne erőszakolják meg nyelvtani értelemben azokat a nyelveket, amelyek használnak nemeket. A nem-semleges beszéd egyre gyakoribb lesz a világon.

Emlékszünk még erre?

Pár évvel ezelőtt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Edmonton városában vett rész egy fórumon, amelyen a közönség is kérdezhetett. Egy lány a kérdésében a „humankind” (magyarul: emberiség) szó szerepelt ami arra késztette a politikust, hogy kiigazítsa a kérdező mondandóját.

„Mi a peoplekind szót szeretjük használni, nem feltétlenül a mankind-ot” – fogalmazott Trudeau.

Magyarul igazából nincs különösebb jelentősége annak, hogy a „mankind” vagy a „peoplekind” szót használjuk, ugyanis mindkettő emberiséget jelent, azonban az angol nyelvben egyes haladók szerint a „man” (férfi) szót maga az ördög találta ki, hogy kirekessze a nőket. Bele se merünk gondolni, hogy mi lett volna, ha Trudeau mondjuk a „personkind” szót használja, hiszen ebben is szerepel a „son”, ami fiúgyermeket jelent...

A beszélt nyelvek pc újragondolása és adott esetben megreformálása megkezdődött.

A folyamat leginkább azokban a nyelvekben figyelhető meg, amelyekben nyelvtani nemek vannak (lásd. angol, francia, német) és láthatóan a manapság nagyon divatos gender-ideológiai erre a területre is beférkőzött.

A The Washington Post című amerikai újság hosszú cikkben foglalkozott azzal, hogy a világon hogyan alakítják nem-semlegessé a nyelveket.

A cikk szerzője megjegyzi, hogy nyelvtanilag sok nyelv a csak hím és nő nemeket használja.

Itt van például a spanyol, amely minden főnévnél használ egy nyelvtani nemet, sőt a névelőknél is a „el” vagy a „la” szócskát használják.

Az Egyesült Államokban kialakult egy trend, amely célja, hogy nem-semlegessé tegyék a spanyolt, ezért a szavak végére vagy az „x” vagy a „@” betűt írják.

Így lesz a hímnemű latino szóból „latinx,” vagy a nőnemű latina szóból „[email protected]”.

Argentínában például a haladó fiatalok úgy erőszakolják meg a spanyol nyelvet, hogy a szavak végén nem a hímnemet jelző „o-t” vagy a nőnemet jelző „a-t” írják és ejtik, hanem a gender-semleges „e-t”.

Franciaországban sincs nyugalom.

A Francia Akadémia úgy döntött: azoknak a foglalkozásneveknek, amelyeknek eddig csak hímnemű változatuk volt, kitalálnak egy nőneműt.

A francia nyelvben bizonyos foglalkozások nyelvtanilag csak hímnemben léteznek. Ilyen például az ügyész. Természetesen nem csak férfi ügyészek vannak Franciaországban, így úgy hidalták át a problémát a nőknél, hogy „procureur” szó helyett a „madame de procureur” (ügyész asszony) használják.

Ez azonban a genderküzdelemben nem tűnt eléggé toleráns elnevezésnek, ezért a Francia Akadémia úgy döntött: kitalál egy új, nőnemű változatot is: procureure.

Németországban is megfigyelhető a nyelv nem-semlegesítése, azonban itt azért ez elég nehéz, hogy a hímnem és nőnem mellett már amúgy is van egy semlegesnem.

A folyamat legjobban Hannoverben figyelhető meg, ahol elhagyták az összes nemre utaló megnevezést a hivatalos dokumentumokban.

Így például itt a férfi szavazó (wähler) és nő szavazó (wählerin) helyett a szavazó személy szót használják (wählende).

De nem csak ez a változás Hannoverben, hanem például máshogy nevezik majd a tanárokat is, amely többesszámra eddig a nőnemű „die Lehrer” szót használták, most viszont létrehoztak egy új, nemileg semleges kifejezést: a „Lehrenden-t” – ami egyébként nyelvtanilag nem helyes, de legalább megfelel a genderizmus elvárásainak. A német városban ezen felül elhagyják a Herr (uram) és a Frau (asszonyom) megszólítást is.

A szótárak sincsenek biztonságban.

A héten felkerült az internetre egy nyílt levél, amelyet feminista szervezetek írtak és azt követelik, hogy a világhírű Oxford English Dictionary csináljon valamit a nő szó meghatározásával, ugyanis mostani formájában az szexista.

Fotó: Flickr.com

A szerzők azzal nincsenek megelégedve, hogy a szótár milyen szinonimákat ad a nő szónak (szerepel benne a „szuka” és a „cseléd”) miközben a férfiaknál az a leírás szerepel, hogy egy „olyan személy, akinek férfias tulajdonságai vannak, mint például a bátorság, a szellem vagy a szívósság”.

A jelenség célja nem szimplán az, hogy a szótárból töröljenek ki olyan szavakat, amelyek nem tetszenek bizonyos köröknek, hanem az, hogy megváltoztassák miként gondolkoznak az emberek a férfiakról, nőkről, nemekről vagy identitásról.

Egy korábban elindított Oxford English Dictionary ellenes online petícióban pedig azt is kifogásolták, hogy a „férfi” szónál miért van 25 példa felsorolva, míg a „nőnél” csak 5 van.

Ezért ötletet is adnak, hogy mi lehetne odaírni a szó mellé. Szerintük a nő szónál olyan példákra lenne szükség, amely a kisebbségeket is reprezentálják, mint a leszbikus, vagy transznemű.

A Merriam-Webster szótár tavaly jelentette be, hogy a „they” (magyarul: ők) névmáshoz azt a definiciót írják többek között, hogy „olyan személy, akinek a nemi identitása nem bináris”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem titkolja: az EP alelnöke szerint „ki kell éheztetni pénzügyileg” Magyarországot

Nem titkolja: az EP alelnöke szerint „ki kell éheztetni pénzügyileg” Magyarországot

Igen, ezt Katarina Barley az Európai Parlament egyik alelnöke mondta a német közszolgálati rádiónak.

Vidnyánszky bejelentette, hogy kik lesznek az új rektorhelyettesek az SZFE-n

Vidnyánszky bejelentette, hogy kik lesznek az új rektorhelyettesek az SZFE-n

Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5-ön.

Közös nyilatkozatban reagált Lengyelország és Magyarország az EB jelentésére

A közlemény szerint a bizottság 2020-as jogállamisági jelentése komoly aggályokat vet fel annak koncepciójával, módszertanával, forrásaival és tartalmával kapcsolatban, ezért nem szolgálhat alapul a jogállamisággal kapcsolatos bármilyen további vitához az Európai Unióban.

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

A nap amikor bejelentették, hogy hatalmas béremelésre számíthatnak az orvosok, amikor a szenátus másodszor is megszavazta, hogy Trianon napja legyen ünnep Romániában és amikor elkészült az Európai Bizottság valótlanságoktól hemzsegő jogállamisági jelentése.

5,3 milliárdot kap a Fradi a BL-be jutásért 

5,3 milliárdot kap a Fradi a BL-be jutásért 

A Ferencváros több mint 25 év után jutott ismét a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A klubcsapat ezért mindössze 15,25 millió euróra számíthat az európai szövetségtől, ami 5,3 milliárd forintnak felel meg. 

Meddig diktálják még civilek az európai politikát?

Meddig diktálják még civilek az európai politikát?

Sokadszor derült ki, hogy tagállamok sorsát, jövőjét meghatározó uniós értékítéletek, döntések civil szervezetek, NGO-k információira alapoznak. De mitől „civil” valami? Attól, hogy nem kormányzati? Attól még vannak a működésének finanszírozói, akiknek az érdekeit ki kell szolgálni. Ez most már mindig így lesz?! Európa jövőjét olyanok alakítják majd, akiket kormányokon felül álló üzleti befektetők fizetnek?!

Az EB adatai szerint kimagasló a közbeszerzések átláthatósága Magyarországon

Az EB adatai szerint kimagasló a közbeszerzések átláthatósága Magyarországon

Érdekes...pedig az Európai Bizottság szerint problémák vannak hazánkban a jogállamisággal kapcsolatban. Most akkor hogy is van ez?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére