Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre kevésbé érvényesül a szólásszabadság a brit egyetemeken

Békési Marcell

2019.11.24. 15:38

A jobboldali fiatalok nem mernek felszólalni az órákon.

A brit Policy Exchange közvélemény-kutató cég „Academic freedom in the UK” című kutatása szerint Nagy-Britannia egyetemein – melyek továbbra is a világ élvonalába tartoznak – egyre kevésbé érvényesül a szólás- és kutatási szabadság.

A kutatást vezetői, Thomas Simpson és Eric Kaufmann, mindketten egyetemi tanárok, Simpson filozófiaprofesszor Oxfordban, Kaufmann pedig politológiát tanít Londonban.

A mérésben sok érdekes adat szerepel, ami jól mutatja az egyetemek, és az azokon tanuló fiatalok balratolódását, bizonyos esetekben radikalizálódását.

A legfontosabb eredmény szerint a jobboldali fiatalok nem mernek felszólalni politikai vitákban, és mind a jobb-, mind a baloldali egyetemisták úgy látják, hogy az egyetemek a baloldali eszmét valló diákokkal kivételeznek.

A leginkább tabunak számító téma a Brexit, melyet az azt támogató fiatalok közel kilencven százaléka nem mer szóba hozni.

Miért lehet ez így? A kutatás erre is részletesen kitér.

  • A diákok nagy része például egyetért a „safe-space”-ek bevezetésével, és csak kisebb része ellenzi ezt.
  • Szintén nagyjából ötször többen tiltanák be a jelmezeket az egyetemi bulikon, mint amennyien nem, hiszen azok is sértők lehetnek a kisebbségek számára.
  • 55 százalékuk szerint ki kell rúgni azokat a tanárokat, akik olyan anyagot tanítanak, mely kellemetlen lehet a marginalizált rétegeknek.
  • 35 százalékuk szerint a kampuszok területéről ki kellene tiltani azokat a plakátokat és újságokat, melyek tartalma szexista.
  • Többen értenek egyet vele, hogy a szólásszabadságot csak addig szabad tűrni, amíg nem sérti bizonyos emberek érzelmeit, mint ennek ellenkezőjével.

Még látványosabb az arány, hogyha konkrét politikusokra és pártokra kérdeznek rá:

  • negyedük kitiltaná a UKIP-et az egyetemekről,
  • 52%-uk Rees-Mogg konzervatív politikust, aki az Brexit egyik fő szószólója volt
  • és csak nagyjából minden tizedik fiatal nyilatkozott úgy, hogy őket is engedni kellene szerepelni.

A kormány egyébként már idén tavasszal kihirdette, hogy tenni fog az egyetemeken a szólásszabadság és a kutatási szabadság megmaradásáért, ám ezek leginkább látszat intézkedések voltak – vélte a kutatást vezető Kaufmann –,

hiszen a problémák gyökere sokkal mélyebb annál, hogy azt a kormány orvosolni tudja.

Szintén egy nem meglepő tendencia, hogy egyre több egyetemista hirdet úgy lakást vagy keres szobatársakat, hogy abból kizárják a Brexit-pártiakat.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Atlasszal küzdenének a vízhiány ellen

Atlasszal küzdenének a vízhiány ellen

A világ folyóinak és vízgyűjtőrendszereinek átfogó, minden jellemző adatot tartalmazó atlaszát készítette el két tudós, akik a kedden mutatták be munkájukat, amely hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben.

Megkezdődött a boszniai-horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása

Megkezdődött a boszniai-horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása

A boszniai hatóságok megkezdték kedden a horvát határhoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsok elszállítását, az illegálisan felállított tábort teljesen felszámolják.

Bróker Marcsi házi őrizetbe került

Bűnügyi felügyelet alá, házi őrizetbe helyezték a Kun-Mediátor-ügy vádlottját a büntetőügy első fokú ítéletének megszületéséig – tájékoztatta a Szolnoki Törvényszék kedden az MTI-t.

A köztévé után most az egyik minisztériumban akart cirkuszolni Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Ma szavaztak a parlamenti képviselők az Országgyűlés működéséről szóló törvény módosításáról, amiben az is szerepel, hogy a jövőben az országgyűlési képviselők valamennyi közigazgatási szervtől előzetes egyeztetés alapján kérhetnek tájékoztatást. Ez annyit tesz, hogy mostantól az országgyűlési képviselők nem ronthatnak be a közintézményekbe váratlanul, képviselői igazolványukat lobogtatva. A szavazás előtt Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselők úgy döntöttek, hogy gyorsan berontanak még az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi), hogy egyeztessenek többek között a Nemzeti alaptantervről.

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Végrehajtották a halálos ítéletet kedden Ibrahím Iszmailin, akit azzal vádoltak, hogy köze volt a Mar Mina kopt keresztény templom ellen 2017 decemberében elkövetett merénylethez.

Megbüntettek egy német lakástulajdonost, mert nem akarta egy afrikainak kiadni a lakását

Megbüntettek egy német lakástulajdonost, mert nem akarta egy afrikainak kiadni a lakását

Diszkrimináció miatt kártérítésre köteleztek kedden Németországban egy lakástulajdonost, mert csak németnek volt hajlandó kiadni az ingatlanát.

Lehúzza a rolót az ukrán portál, mely magyarokat listázott

Leállítja a szervereit a magyarokat is listázó ukrán nacionalista szervezet, a Mirotvorec (Béketeremtő), oldalai ezentúl csak egy zárt felhasználói kör számára lesznek ideiglenesen elérhetők.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére