Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA-ban már arra is létezik útmutató, hogy hogyan szabad beszélni

888.hu

2021.09.03. 15:25

A Floridai Egyetem megjelentetett egy kiadványt Befogadó nyelvi útmutató címmel. Arra tanítja az egyetem személyzetét, diákjai és tanárait, hogy hogyan beszéljenek „befogadóbban”. Ismét George Orwell jóslata látszik beigazolódni.

 

A kiadvány valójában egy többoldalas, magyarázatokkal tarkított szótár. Azt írják le benne, hogy melyek azok a szavak és kifejezések, amelyeket mostantól kerülni kell.

A szerzők írtak egy rövid bevezetést, amelyben szociálisan nagyon érzékeny módon elmagyarázzák, milyen fontos a nyelvezet a kommunikáció szempontjából, és hogy a Floridai Egyetem mostantól ezen a területen is olyan értékeket kíván képviselni, mint a befogadás, a tisztelet és a kedvesség.

Rögtön a kiadvány bevezetője után felvázolják azokat a területeket, ahol mostantól változtatni kell a nyelvezetet. Ezek a következők:

etnikai hovatartozás, gender, életkor, szexuális irányultság, nemi identitás, társadalmi osztály, vallás, testi fogyatékosság, egészségi állapot.

Ezután négy oldalon keresztül következik a szótár, amely kategóriákra lebontva tartalmazza a mostantól lecserélendő kifejezéseket.

Vegyünk néhány példát.

Azt, hogy megcsókolhatod a menyasszonyt, mostantól nem lehet mondani (hiszen sértené a nem binárisok érzéseit), helyette úgy kell fogalmazni, hogy megcsókolhatjátok egymást.

A nemváltást mostantól nem lehet nemváltásnak hívni, hanem gendermegerősítő műtétnek kell nevezni.

Külön érdekesség, hogy a kiadvány vallásokat taglaló részében meg sem említik kereszténységet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére