Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Cambridge-i Egyetem szerint káros tartalmak vannak a klasszikus gyerekkönyvekben

Ányos Miklós

2021.10.26. 13:10

A Cambridge-i Egyetem archívumánál dolgozók több mint tízezer könyvet és folyóiratot néznek át, hogy „leleplezzék” azokat a szerzőket, akik „megsértették a rabszolgasorba ejtett, gyarmatosított embereket”.

 

A Cambridge-i Egyetem archívuma „figyelmeztetni” fog azokra a klasszikus gyerekkönyvekre – ilyen például Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! és Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a prérin című műve –, amelyeknek „káros a tartalma”.

A kutatók több mint tízezer könyvet és folyóiratot néznek át, hogy leleplezzék azokat a szerzőket, akik „megsértették a rabszolgasorba ejtett, gyarmatosított embereket”, hogy a Cambridge-i Egyetem archívuma figyelmeztethessen a könyvek „rabszolgasággal, gyarmatosítással és rasszizmussal” kapcsolatos tartalmára.

Szerintük ezen művek közé tartozik Harper Lee klasszikus regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! és Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a prérin című könyve, amelyet „az amerikai őslakosok sztereotipikus ábrázolása miatt” bírálnak.

Theodor Seuss Geiselt, közismertebb nevén Dr. Seusst szintén támadások érik a kulturális érzéketlenséget tartalmazó művei miatt. Ugyancsak sértő gyermekkönyvszerzőnek ítélték Charles Kingsleyt 1863-ban megjelent The Water-Babies című klasszikusáért – amelyről azt írják, hogy „figyelmeztetés nélkül árthat az olvasóknak” az írekkel és a feketékkel kapcsolatos megjegyzései miatt.

De ide tartozik L. Frank Baum is, az Óz, a nagy varázsló szerzője Bandit Jim Crow című műve miatt. Most a cambridge-i Homerton College archívumát ellenőrzik, hogy a digitális könyvtárba feltöltött szövegekben a károsnak ítélt szavakat, kifejezéseket és képeket meg lehessen jelölni, és minden szöveg elejére tartalmi figyelmeztetéseket helyezzenek el.

A projektet 80 633 angol fonttal (35 millió forint) támogatja az adófizetők által finanszírozott Egyesült Királyság Művészeti és Humántudományi Kutatási Tanácsa – írja a Daily Mail. A programban a Floridai Egyetemmel közösen vesznek részt, az adófizetők által finanszírozott US National Endowment for the Humanities finanszírozásával.

Folyamatosan problémákba ütközünk a fogyatékossággal és az őslakos kultúrákkal, valamint a modern Amerikát és Nagy-Britanniát formáló bevándorlókat megalázó kifejezések történetével kapcsolatban”

– olvasható a projekt finanszírozására vonatkozó pályázati dokumentumokban. „A figyelmeztetések megvédik a kutatókat, a gyerekeket és az olvasókat a böngészés során felmerülő sérelmektől” – teszik hozzá.

Nem mindenki ért egyet azonban a figyelmeztetésekkel.
A gyermekirodalom nagy részének az a lényege, hogy bevezesse őket az alternatív világokba”

– mondta Chris McGovern, a Campaign for Real Education munkatársa.

A tündérmesék például tele vannak ijesztő karakterekkel, és részben ez a lényegük. Csak a felnőttek rendelkezhetnek olyan ostoba elképzelésekkel, mint ezek a figyelmeztetések.

Judy Blume gyermekkönyvíró szintén vitatta a figyelmeztetések szükségességét, és kijelentette:

Akkor minden könyvet szükséges lenne figyelmeztetéssel ellátni, mert bármelyikben lehet olyasmi, ami zavarhat valakit.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére