Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat nem használja többé a „feketeutas” kifejezést

888.hu

2021.07.14. 20:48

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) szerdán közölte, hogy törli szóhasználatából a „feketeutas”, illetve a „feketén utazni” kifejezéseket azokra vonatkozóan, akik nem fizetnek – írta a The Brussels Times helyi hírportál. Elmebaj újratöltve!

 

A vállalat szerint negatív megkülönböztetésnek tűnhet, ha a bliccelőket a holland nyelvben használatos „zwartrijders”, azaz „feketén utazó” szóval jelölik. (A Flandria országrészbe ékelődött belga fővárosi régió hivatalosan kétnyelvű, tehát a francia és a holland nyelv használata egyenjogú.)

A STIB szóvivője, Ann Van Hamme elmondta a belga sajtónak: ez az első alkalom, hogy „diszkriminatív értelemben” gondoltak erre a kifejezésre, de mindenképpen más megfogalmazást szeretnének találni a kihágás megjelölésére.

A belga nemzeti vasúttársaság is jelezte, hogy egy ideje már nem használja ezt a kifejezést, ugyanakkor

a flamand kormány felügyelete alá tartozó De Lijn tömegközlekedései vállalat továbbra is használni fogja a szókapcsolatot, mivel utasaitól ezzel összefüggésben eddig soha nem kapott negatív visszajelzést.

Németország három legnagyobb városában, Berlinben, Hamburgban és Münchenben a busz- és vonattársaságok a múlt hét végén megszüntették a „schwarzfahren” szó használatát – amely a „zwartrijden” német megfelelője –, mivel egyre többen tartották úgy, hogy a kifejezés negatív felhanggal bír a fekete bőrű emberekre nézve.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a feketegazdaság, feketevágás, feketemunka kifejezésekkel. (Fekete-Győrt most hagyjuk, az könnyen helyettesíthető.)
De például a feketegazdaságból sötétszürke lesz? Szürkegazdaság már van, fehér is – az amúgy is szitokszó Brüsszelben, és mást is jelent –, tehát újabb színekre lesz szükség.
Ugye kitalálták már, melyekre?

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére