Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Berlinalét elérte a genderhiszti: nem lesz legjobb színész és színésznő díj

M. Kovács Róbert

2020.08.24. 19:00

Átszervezik Európa legnagyobb filmművészeti seregszemléjének, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak a díjait, mert úgy gondolják: „ha a díjakat nem különítik el nemek szerint, az jelzi a filmipar genderérzékenységét”.
Hatvanöt évnyi évnyi történelmet rúgnak fel a Berlinale rendezői a világszerte kialakult genderhiszti hatására.

Az első legjobb színésznő díját 1956-ban Elsa Martinelli kapta, de az első 1951-es filmseregszemle ünnepelt sztárja Joan Fontaine volt. A brit színésznő nemcsak tehetsége, de szépsége okán is körülrajongott sztárja volt az első Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak, ám kései utódjai mostantól már nem élhetik meg nőiességüket a szakmai megmérettetésen,

a rendezők ugyanis úgy döntöttek, hogy az eddig legjobb női és legjobb férfi alakításért járó Ezüst Medvét már nem adják ki a 2021-es fesztiválon.

A Berlinale kommunikációs irodájának hivatalos tájékoztatása szerint ezentúl kizárólag nemtől függetlenül osztják a legjobb fő- és mellékszereplőnek járó díjat.

A hivatalos indoklás szerint úgy vélik,

ha a díjakat nem különítjük el nemek szerint, az jelzi a filmipar genderérzékenységét.

Ugyanakkor végleg

befellegzett a berlini szemle első igazgatójának nevével fémjelzett Alfred Bauer-díjnak is.

Az alapító-direktorról elnevezett életműdíj kiadását tavaly felfüggesztették, miután tanulmány jelent meg arról, hogy Bauer a Joseph Göbbels vezette náci propaganda minisztérium magas rangú hivatalnoka volt a II. világháború alatt. A Berlinale rendezői a díj megszüntetésének indoklásaként hivatkozzák azt a tanulmányt, amely bizonyítja Bauer náci kapcsolatait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére