Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hamarosan Soros-blogok mondják meg, mi az álhír, és mi nem az

888.hu

2021.10.27. 16:00

Hálózat nem létezik.

 

Az Európai Bizottság támogatásával magyar nyelvű tényellenőrző oldalt indít a Magyar Jeti Zrt. a francia AFP hírügynökséggel együttműködve”

számolt be a 444.hu nevezetű baloldali propagandaportál.

A cikk emlékeztet, hogy az Európai Bizottság 2020-ban hívta életre az Európai Digitális Média Obszervatóriumot (European Digital Media Observatory – EDMO), amelynek célja, hogy koordinálja a tagországokban működő tényellenőrző központok és szerkesztőségek munkáját, az álhírekkel és a dezinformáció terjedésével foglalkozó tudományos kutatásokat, valamint a tudatos médiafogyasztással és az ezzel kapcsolatos oktatással foglalkozó szervezetek erőfeszítéseit. A szervezet az unió támogatásával, de független intézményként működik, a firenzei European University Institute irányítása alatt.

A Magyar Jeti Zrt. bejelentése értelmében Magyarország egyetlen tényellenőrző oldalát baloldali propagandistákból álló testület fogja felügyelni, akik szabadon dönthetnek majd arról, hogy szerintük mi számít álhírnek, és mi nem. A magyarországi kiadványért a 444-et és a Qubitot is kiadó Magyar Jeti Zrt., a kapcsolódó kutatómunkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány, a technológiai háttérért pedig az Epresspack felel majd.

Az elérhető adatok szerint majdnem mindenki, akinek köze van ehhez a kezdeményezéshez,

a Soros-hálózat kötelékéből került ki.

A cégadatbázisból kiderül, hogy a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. igazgatótanácsában ott ül Marie Nemcová, aki korábban a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) prágai programigazgatója volt.

Nemcová most a szintén Soroshoz köthető Media Development Investment Fund nevű szervezetnél tevékenykedik működési vezérigazgató-helyettesként.

A Media Universalis Alapítvány az OSF szerint 2017-ben 11,7 ezer dollárt (3,6 millió forint) kapott.

A tényellenőrző brigád élére a Direkt36 munkatársa érkezik.

Az OSF honlapján elérhető adatok szerint a Direkt36

  • 2019-ben 47 430 dollárt (14 millió forint),
  • 2018-ban 47 136 dollárt (13,9 millió forint), illetve 48 687 dollárt (14,4 millió forint),
  • 2016-ban 50 500 dollárt (14,9 millió forint) kapott.

Ráadásul nem is tagadják, hogy a Soros-alapítvány is finanszírozza őket.

 

Teljesen véletlenül a European University Institute is feltűnik a Soros-alapítvány honlapján.

Az adatok szerint

  • 2020-ban 160 ezer dollárt (50,1 millió forint),
  • 2019-ben 11 ezer dollárt kaptak.

Azt is pontosan tudjuk, hogy a 444-nek pontosan mit jelent a szólás- és sajtószabadság, hiszen épp a minap tiltották le a Facebook-oldalukról Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét.

Soros György egyébként már jó ideje utazik a tényellenőrzés műfajában.

Ott van például a PolitiFact.com.

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times című újság projektjeként jött létre. Irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz.

Az OSF honlapja szerint a szervezet több száz ezer dolláros juttatásokban részesült:

  • 2019: 167 ezer dollár (52,3 millió forint),
  • 2017: 300 ezer dollár (94 millió forint),
  • 2016: 25 ezer dollár (7,8 millió forint).

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek érdekes nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-kitartott szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2020-ban 325 ezer dollárt (101,8 millió forint), 2018-ban 650 ezer dollárt (203,7 millió forint), míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt (206,8 millió forint) kapott.

És hogy pontosan mit ért a PolitiFact.com tényellenőrzésen, azt tökéletesen mutatja a NewsBusters májusi kutatása, amelyből

arra a következtetésre juthatunk, hogy ideológiai alapon minősítenek.

Biden PolitiFact oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott „többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire hamis vagy rosszabb (74,3 százalék). Trumpnak 161 „Pants on Fire” minősítést adtak, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti, Bidennek mindössze hatot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

A spórolás miatt. A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, ezúttal az Oroszországot érintő szankciókkal kapcsolatban.

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Az elmúlt napok diskurzusát okkal uralta az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek felrobbantása, amiről semmi biztosat nem tudunk, és hacsak az elkövető fél nem vallja be nyilvánosan, akkor nem is fog kiderülni, hogy ki állt a robbantás hátterében. Noha nem zárható ki az sem, hogy Oroszország volt az elkövető fél, sokkal kézenfekvőbb és logikusabb magyarázatnak bizonyul, hogy az Egyesült Államok – direkt vagy indirekt – szabotázsakciójáról van szó, hiszen Washington több szempontból is profitál az így kialakult konfliktusból. Egyrészről az USA évek óta próbálta megakadályozni a gázvezeték üzembe helyezését, másrészt az orosz gázszállítási alternatíva megszűnése által teljes mértékben kiszolgáltatja Európát, hogy drága cseppfolyósított gázt vegyen az USA-tól, harmadrészt pedig az amerikai hadiipari lobbi is erőteljesen a háború elhúzódásában érdekelt. Az sem Amerika ártatlanságát bizonyítja, hogy februárban maga Biden elnök ígérte meg, hogy az orosz agresszió bekövetkezte esetén „képesek lesznek véget vetni az Északi Áramlat 2-nek”.

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Európában elsőként Magyarországon kérdezik meg az emberek véleményét az EU által bevezetett Oroszország ellen irányuló szankciókról.

Újabb helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből

Ez immár a negyedik hely, ahonnan ömlik. Ki tehető ezért felelőssé?

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten

A tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére