Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
Töltsd le a 888 mobilalkalmazását!
Szerezd meg: Apple Store
Szerezd meg: Google Play

century-on

Ilyen hatalmas aszteroida még sosem került ennyire közel a Földhöz

Ilyen hatalmas aszteroida még sosem került ennyire közel a Földhöz

century-on

Szeptember elsején egy gigantikus, 4,4 kilométer széles kisbolygó közelíti meg a Földet.

Globális katasztrófát idézhet elő a mesterséges beavatkozás a Yellowstone szupervulkán működésébe

Nyilvánosságra került a NASA arra vonatkozó titkos terve, hogy mivel akadályoznák meg a Yellowstone szupervulkán felrobbanását. Azonban több szakértő szerint a terv alkalmazása még a megakadályozni kívánt természeti kataklizmánál is erősebb, végzetes robbanást idézne elő. Az ezzel járó nukleáris tél nem csak az emberi civilizációt, de egyúttal minden életet is eltörölne a Földön.

Az amerikai Új-Mexikó után Arizonában is megjelent a pestis

Az Egyesült Államok déli államaiban újra és újra felüti a fejét a pestis. A kutatók szerint a megbetegedés ismételt megjelenése szoros összefüggésben van a területen átutazó, illetve ideiglenesen megpihenő nagyszámú bevándorlóval, akik távoli vidékekről érkeznek a határövezetbe.

A mesterséges eső bevetésével eloltható lesz minden erdőtűz

A Rostec nevű cég a napokban olyan eredményes kísérletet hajtott végre, amelynek során egy mesterséges eső létrehozásával sikerült eloltania egy erdőtüzet. A cég állítása szerint olyan módszert dolgozott ki, amely garantálja a mesterséges eső létrehozását az esetek nagy részében.

Világvége 2029? A Föld felé tart az Apophis nevű kisbolygó

Világvége 2029? A Föld felé tart az Apophis nevű kisbolygó

century-on

A Föld felé közelít a végzet kisbolygója, az Apophis. Ha becsapódik, minden életforma elpusztul a Földön.

Az inzulin injekciózást feleslegessé teheti egy új őssejt terápia

Feleslegessé téve az inzulin injekciók beadását, gyökeresen megváltozhat az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódja egy kaliforniai kutatócsoport fejlesztése következtében. A betegséget okozó hasnyálmirigy sejt hiányt őssejtekkel pótolja a New Scientist által ismertetett új gyógymód, amelynek a klinikai tesztelése most kezdődött el.

Dél-Koreában megadóztatják a robotokat

Dél-Koreában megadóztatják a robotokat

century-on

A robotok térnyerése jelentette legújabb ipari forradalom miatt egyre több emberi munkahely szűnik meg, ami egyben azt is jelenti, hogy kiesnek az állami bevételekből az emberi alkalmazottak adóbefizetései is. A hiányzó adóbevételek pótlására az egyik legmodernebb, indusztriális társadalomnak számító Dél-Korea azt találta ki, hogy adót vet ki a robotokra.

Hatalmas orvosi felfedezés: megtalálták a szert, ami lassítja a Parkinson-kórt

A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel lassították le a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben.

Okos méréssel csökken a közműdíj - A hatékony energiafelhasználás a jövő záloga

Egyenletes rendszerterhelés, fenntarthatóság, versenyképesség, ellátásbiztonság - ezek a közműszolgáltatás, az energiaellátás jövőjének legfontosabb célkitűzései, de nagyon fontos szempontok a fogyasztók számára is. A háztartásokban ugyanis mindezek még hatékonyabb fogyasztásalapú mérést, gazdaságos felhasználást és alacsonyabb közműszámlát jelentenek. Ezért kellenek az okosmérők!

Világszerte egyedülálló beszédfejlesztő szoftvert fejlesztünk

Világszerte egyedülálló, bármely élő nyelven működő beszédfelismerő rendszer fejlesztésén dolgozik a Nextent Informatika Zrt. vezette konzorcium. A fejlesztéshez csaknem 608 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a Széchenyi 2020 "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" programból.

Akcióba lendült a NASA egy közelgő aszteroida miatt

Akár 6800 kilométerre is megközelítheti a Földet egy felénk tartó aszteroida. Az égitest nem csapódik be, ennek ellenére a NASA nagy erővel készül az eseményre, hiszen először próbálhatja ki nemrég kiépített aszteroidafigyelő rendszerét.

A csillagászok nem vettek észre egy aszteroidát, ami akár katasztrófát is okozhatott volna

A múlt héten viszonylag közel haladt el egy aszteroida a Föld mellett. Az égitestet csak három nappal az elhaladása után sikerült észlelni, ez pedig jól jelzi, milyen veszélyeket jelenthetnek világunkra a felénk száguldó kisbolygók - írja az IFL Science tudományos portál.

Először fedezhettek fel holdat a Naprendszeren kívül

Először fedezhetett fel egy Naprendszeren kívüli holdat amerikai csillagászok egy csoportja: a kutatók szerint az "exohold" méretét és tömegét tekintve is akkora lehet, mint a Neptunusz, és valószínűleg egy Jupiterrel azonos méretű, de tízszer nagyobb tömegű bolygó körül kering.

Eddig rejtélyesnek hitt objektumok sugároztak idegen jeleket a Földre

Idén májusban különös jelek érkeztek egy 11 fényévnyi távolságban lévő csillag felől. A jelek annyira különleges tulajdonságokkal rendelkeztek, hogy több kérdés is felmerült eredetüket illetően, így persze az is, hogy esetleg földönkívüli civilizáció küldhette őket.

Kémprogramot fejleszt a német kormány - a legjobb alkalmazások titkosítását is megkerülhetik

Kémprogramot fejleszt a német kormány - a legjobb alkalmazások titkosítását is megkerülhetik

century-on

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a német hatóságok olyan technológiával fognak rendelkezni 2017 végére, amellyel észrevétlenül tudnak kémprogramot telepíteni a megfigyelni kívánt személyek mobiltelefonjára. A német rendőrség magáncégek bevonásával hajtaná végre az efféle műveleteket.

Ennyit a fejlett nyugatról: spermakrízis van!

Ennyit a fejlett nyugatról: spermakrízis van!

century-on

A Human Reproduction Update című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Nyugat-Európában, illetve a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma egyre inkább csökken.

Náci aranykincsre bukkantak egy elsüllyedt német teherhajóban

Náci aranykincsre bukkantak egy elsüllyedt német teherhajóban

century-on

Náci aranykincsre bukkantak egy Izland partjainál a második világháború elején elsüllyedt német teherhajó gyomrában brit kincsvadászok.

Kiderült, hogy nem Lincoln írta a híres polgárháborús levelet

Egy régi rejtélyt oldott meg brit törvényszéki írásszakértők egy csoportja: az amerikai polgárháború idején Abraham Lincoln által írt híres levelet nem az elnök, hanem titkára, John Hay írta.

Világűrből érkező, ismeretlen jeleket észleltek a csillagászok

Egy 11 fényévnyi távolságban lévő csillag felől érkező különös jeleket észleltek a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium csillagászai.

Hatalmas siker: magyar diákok nyerték a washingtoni robotépítő verseny fődíját

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte a First Global Challenge nevű nemzetközi robotépítő verseny fődíját Washingtonban.

Egy titokzatos szovjet harckocsit rejt a Tisza medre Szegednél

Egy titokzatos szovjet harckocsit rejt a Tisza medre Szegednél

century-on

A Szegedi Haditechnikai Park még az idén kiemelné a II. világháborúban a Tiszába esett szovjet páncélost. A legenda szerint egy T-34-es harckocsi található a víz alatt négy-, vagy ötfős személyzetével együtt. Nehézséget jelenthet, hogy szakemberek szerint 21 méter mélyen, a meder közepén van a tank.

Nagy a baj: felgyorsult a hatodik kihalási hullám

Nagy a baj: felgyorsult a hatodik kihalási hullám

century-on

Az eddig véltnél gyorsabb a földi élővilág hatodik kihalási hulláma, amely az állatfajok biológiai megsemmisülésében nyilvánul meg - figyelmeztettek az amerikai Stanford Egyetem és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában közzétett tanulmányukban.

Minden második gyerek veszélynek van kitéve az interneten

A Microsoft nemzetközi felmérése azt állapította meg, hogy minden második gyerek veszélynek van kitéve az interneten.

Szíriában teszteli az orosz hadsereg a "Terminátort"

Szíriában teszteli az orosz hadsereg a "Terminátort"

century-on

A BMPT-2 "Terminátor" páncélozott légelhárító harcjármű tesztelésébe kezdett az orosz hadsereg Szíriában. A BMPT-2 nincs még rendszeresítve az orosz hadseregben és összesen egy tucat példányt gyártottak eddig belőle. A szíriai háború mind az amerikai, mind az orosz hadsereg számára a legújabb fegyverek bemutatásának és tesztelésének a helyszínéül szolgál az utóbbi években.

Ötezer éves europid arcvonású "óriások" sírjait tárták fel Kínában

Ötezer éves europid arcvonású "óriások" sírjait tárták fel Kínában

century-on

Kínai régészek egy csoportja Kelet-Kínában 5000 éves, szokatlanul magas és erős, europid arcvonású "óriások" csontjait és temetkezési leletegyüttesét rejtő sírokat tárt fel. Az európai jellegű, ősi kínai leletek tudományos kutatásának van magyar vonatkozása is: a magyar Vámbéry Ármin volt az első a nyugati világból aki a magyarok őshazáját keresve tudományos igényű figyelemmel fordult a térség történeti és régészeti emlékeihez. Stein Aurél is kiemelkedő tudományos feltáró munkát végzett a régióban.

Óriási jéghegy szakadhat le az Antarktiszról

Napokon belül minden idők egyik legnagyobb jégtömbje szakadhat le az Antarktiszon. A Larsen C-jégselfen keletkezett repedést már egy ideje figyelik a tudósok.

Most támad a púposszúnyog, amelynek csípését sokan összetévesztik a kullancséval

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is beköszöntött Magyarországra a púposszúnyogok támadásának néhány hetes időszaka. Az ebbe a családba tartozó vérszívók csípései a szokásos szúnyogcsípéseknél jóval fájdalmasabb és nagyobb kerületű duzzanattal járnak. Számos esetben a kullancscsípéshez hasonló csípésnyomot hagynak maguk után a púposszúnyogok.

A roamingdíj eltörlésével biztosan csökkennek a mobilbiztonsági kockázatok

A roamingdíj eltörlésével biztosan csökkennek a mobilbiztonsági kockázatok

century-on

Csökkennek a nyilvános wifi-hálózat használatából származó mobilbiztonsági kockázatok a roamingdíj eltörlésével, ugyanis a felhasználók már külföldön is olcsóbban és emiatt nagyobb arányban használhatják saját mobilhálózatukat internetezésre - áll az ESET és a szintén IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. közös közleményében.

Vissza az oldal tetejére