Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zacher Gábor a 888-nak: Nyugat-Európában drogkrízis van, ebből eddig mi kimaradtunk

Bokor Gábor

2019.07.26. 06:58

Az ország legismertebb toxikológusával egy könnyed – vagy nem is annyira könnyed – interjút készítettünk Tusványoson, ahol másfél órás előadást tartott az emberek káros szokásairól, a dohányzásról, a kábítószerről, az alkoholról, a közösségi médiáról és annak veszélyeiről.

888.hu: Elég lesújtó számokat közölt, ami a függőket érinti, tud azonban valami pozitívat mondani?

Zacher: Alkohol tekintetében túl sok minden az elmúlt években nem változott, ott sajnos túl sok pozitívumot nem tudok mondani. Elég gáz, amit most mondani fogok, de a kábítószerben történt pozitív dolog, visszatért az ecstasy, és ma a piacon nincs ott az a sok szirszar kínai szemét. Az előbbit ismerik a használók és az orvosi szakma is. Biztató, hogy egyre inkább visszaszorulóban van a szintetikus szerek használata is. Globálisan nézve vannak újfajta opiáttartalmú szerek is, melyek jelenleg krízist okoznak Nyugat- és Észak-Európában, meg persze Amerikában is.

Fotó: Kozma Zsuzsi

888.hu: Ezek eljuthatnak Magyarországra is?

Zacher: Nagyon nem lenne jó, ha eljutna ide, de szerencsére Közép-Kelet-Európában nem divat opiátot használni. Sikerült a kábítószer-használat miatt meghalt emberek számát is csökkenteni, míg 15 éve körülbelül évente 65-80 ember halt meg kábítószer-használat miatt, addig mára ez a szám negyven alatt van.

888.hu: Ha valaki függő, mi a jobb, vállalja fel vagy tagadja le?

Zacher: Egyértelműen az előbbi. Ha felvállalja, az azért jobb, mert akkor még megpróbálhat rajta változtatni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

888.hu: Beszélt a közösségi média veszélyeiről és az általa okozott függőségről. Míg a kábítószereknél és az alkoholnál van rehab, addig ezeknél az újfajta függőségeknél hogyan lehetne védekezni? Vagy mit lehet tenni, ha valaki szabályosan függ ezektől?

Zacher: A legfontosabb a keret. Egy alkoholistának nem lehet felajánlani, hogy legyél szociális ivó és csak a baráti társaságban, esténként a vacsora mellé igyál meg egy fröccsöt. Az alkoholista mindig fog egy újabbat és egy újabbat inni. Az online világban meg kell próbálni keretbe tenni ezt, hogy ne csak ez töltse ki az életünket. Próbáljunk meg keretrendszerben gondolkodni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Babisnak sem tetszik a helyreállítási alap

Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot.

A baloldali Jobbik a válságban is csak a gyalázkodásra koncentrált

A baloldali Jobbik a válságban is csak a gyalázkodásra koncentrált

Ahogy annak idején, a migrációs válság kellős közepén sem lehetett a Jobbikra számítani, most a koronavírus-járvány alatt is megmutatták, hogy mire számíthatnak a magyarok egy baloldali párttól.

Sárdobálók ellen kapott maszkot Orbán Vikor

Sárdobálók ellen kapott maszkot Orbán Vikor

Hímzett szájmaszkokat ajándékozott a miniszterelnöknek egy fóti választópolgár, aki az ajándékhoz mellékelt levelében azt írja: „nem annyira a vírus-, inkább a sárdobálók elleni küzdelemhez készítette a védőfelszerelést.

Karácsonyék átgondolatlan szabályozása biciklisek életét veszélyezteti

Karácsonyék átgondolatlan szabályozása biciklisek életét veszélyezteti

Szögezzük le, én türelmes ember vagyok, de amit a főpolgármester művel, az tényleg kiakasztó. És nem csak forgalomszervezési, de balesetmegelőzési szempontból is.

Kóser élelmiszer-szállítmányt juttatott el a magyar kormány a belgrádi zsidó közösségnek

 Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Jehoshua Kaminetzky, a szerbiai Chábád közösségének rabbija, Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinatus elnöke, és Szabó György, a MAZSÖK kuratóriumi elnöke Magyarország segítségéért, melynek keretében kóser élelmiszer-szállítmány jutott el a belgrádi zsidó közösséghez, a koronavírus-járvány ellátási nehézségei közepette.

Tízezrek eshettek át tudtukon kívül a vírusfertőzésen

Tízezrek eshettek át tudtukon kívül a vírusfertőzésen

Él ebben az országban több tízezer olyan ember, aki átesett a fertőzésen, de nem ismerte fel, nem volt ismert beteg a közelében, nem fordult orvoshoz, és ők szerencsére tökéletesen meggyógyultak a betegségből, közölte Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Magyar származású nővel csalták lépre a volt osztrák alkancellárt

Tettestársa szerint magyar gyökerekkel rendelkezik az az „orosz” nő, aki egy manipulatív titkos felvétellel segített megbuktatni Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt 2019-ben néhány nappal az ausztriai választások előtt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére