Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Volner János a 888-nak: „Niedermüller Péter nagyon kemény cuccot szívhat”

Horváth K. József

2020.02.27. 16:35

A Fidesz „bezöldülésén” mérgelődik az ellenzék, miközben „szélsőségesen napelempártinak” bélyegzi a kormánypártokat. Az ezzel kapcsolatos fejcsóválásáról kérdeztük Volner János független parlamenti képviselőt. 888-interjú.

888: Facebook-bejegyzése szerint meglepődött azon, hogy az ellenzék támadta a Fidesz zöldpolitikáját. Miért sértő az, ha a kormánypárt elmondja, mit tett és mit tesz a jövőben a környezetvédelemért?

Volner János: Azt, ami a klímaváltozás körüli közpolitikát illeti szerte a világon, nyugodtan nevezhetjük nemzetközi politikai franchise-nak. Erre már több, egyébként sikeres kísérletet tett a balliberális oldal, például ahogy a heteroszexuális fehér férfiakat vádolják nők elleni erőszakkal a MeToo-kampány jegyében. Itt arról van szó, ha egy országban a baloldali, liberális pártok tehetségtelenek, nem tudnak önálló arculattal megjelenni, akkor ennek a nemzetközi politikai franchise-nak a keretében úgymond kapnak olyan témákat, amelyekben meg lehet szólalni, amiben lehet külföldi vezető politikusokra, miniszterelnökökre, miniszterekre, városvezetőkre hivatkozni, s ilyen módon hitelesíteni a saját mondanivalójukat. A klímaváltozás a liberális és baloldali pártok interpretációjában nem szól egyébről, mint hogy vannak ők, akik felelős módon gondolnak a jövőre és a környezetükre, és vannak azok a csúnya, gonosz jobboldaliak, akik ellenében ezt a harcot vívják. A jobboldaliak a környezetpusztító, maradi, begyöpösödött gondolkodás hívei, akik az ő progresszív gondolkodásukat képtelenek megérteni. A képlet meglehetősen egyszerű. Ahhoz, hogy valaki zöldpolitikát folytasson, s hiteles környezetvédő lehessen, muszáj a baloldali és liberális pártokat teljes mellszélességgel támogatnia.

888: Ez ugye a klímakommunikáció lényege, hogy az a migrációval kapcsolatos gondolataikat elfedje?

Volner: Természetesen a zöldpolitika támogatásához az is hozzátartozik, hogy a liberálisok ízlésének megfelelően, „toleránsan” gondolnak a migrációra, a Soros György által szorgalmazott nyílt társadalom modelljére. Ennek megfelelően a címkézés is működik. Így, ha valaki a nemzetét képviselő, jobboldali politikát folytat, az hamar megkapja a populista, szélsőséges bélyeget.

888: A zöldpolitika a liberális oldalon a migráció mellett az önmagában egyre népszerűtlenebb baloldali gondolkodás életben tartására is szolgál?

Volner: Nem véletlenül mondják a nemzetközi porondon a jobboldali politikusok, hogy kívül zöld, belül piros. Olyan elképzelések vannak, amelyekben a baloldali politikusok igyekeznek a társadalom eltartott, sokszor nem dolgozó, s dolgozni nem is akaró rétegeire építeni szavazóbázisukat. Ebbe beletartoznak Nyugat-Európában a migrációs hátterű csoportok megszólítására tett baloldali kísérletek. Az is megfigyelhető, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kommunikációjukban mindig a jobboldal a gonosz, a környezetszennyező, a maradi. A baloldal pedig a progresszív, a haladó, a problémákat ténylegesen megoldó erő. Ez az egész világkampány, amit a klímaváltozással kapcsolatban elindítottak, nem szolgál másra, mint a baloldali, liberális erők hatalmának biztosítására, holott egyébként éppen a neoliberális gazdaságpolitika pörgette fel azokat a gazdasági folyamatokat, amelyek a globális környezetszennyezésért felelnek.

888: Idehaza szemlátomást tudatosan figyelmen kívül hagyják az Orbán-kormánynak a környezetvédelem területén elért kétségbevonhatatlan eredményeit.

Volner: Magyarországnak, amikor a megújuló energiák nagymértékű alkalmazását követelik, korlátozottak a lehetőségei. Vízenergiánk gyakorlatilag nincs, mert a rendszerváltáskor Bős-Nagymarosra a magyar nép többsége nemet mondott, és általában is elveti a vízerőművek alkalmazását. Szélenergiánk földrajzi adottságainkból fakadóan alig van. A napfény területén viszont a magyar kormány – nagyon helyesen – előrelépett egy nagyot. Az Index erről szóló cikkében egyesen szélsőségesen napelempártinak bélyegzik emiatt az Orbán-kormányt. Tehát azok az álzöldek, akik nemrég még a napenergia széles körű elterjedését kérték számon, most már egyenesen szélsőséges napelempártisággal vádolják a kormányt. A megújuló energiák területén – földrajzi adottságaink miatt – igencsak véges az a kapacitás, amit itt föl lehet használni, így az atomenergia terén látok még jelentős előrelépési lehetőséget.

Fotó: Mandiner

888: Önnek – mint az energetikával régóta foglalkozó szakpolitikusnak – a paksi két új blokkon kívül is vannak elképzelései.

Volner: Igen, ugyanis nagyon fontos lenne további két új blokk megépítése. Ahhoz ugyanis, hogy Magyarország energiagazdálkodása az EU célkitűzéseivel összefüggésben 2050-re teljesen karbonsemleges legyen, ahhoz kénytelenek leszünk megépíteni még másik két blokkot is. Enélkül ugyanis nem fog menni a dolog. A klímasemlegesség elérése 50 ezer milliárd forintba kerül, ehhez képest a Paksi Atomerőmű bővítésének 3600 milliárd forintra becsült költsége elenyészőnek tűnik, miközben jelentősen hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez is.

888: Paks további bővítésének gondolatától a zöldek nyilván nem kapnak levegőt. Mit szól ehhez?

Volner: Azt tudom mondani, hogy Európa-szerte rendkívül felelőtlen politikát folytatnak. A legnagyobb őrültségeket viszik keresztül – sajnos sikeresen – az engedékeny, a liberálisok elvárásainak megfelelni akaró jobboldali politikusok pártjain. Németországban például a sötétzöldek nyomására az atomerőműveket leállították, és mint nemrég egy tanulmány igazolta, évente 1100 ember hal meg abban a környezetszennyezésben, amit a leállított atomerőműveket helyettesítő szénerőművek nagymértékű környezetszennyezése okoz.

888: Mit szól ahhoz, hogy Niedermüller Péter autómentessé akarja tenni Erzsébetvárost, s a taxisokat is ki akarja onnan szorítani, akiket ráadásul drogdílereknek nevezett?

Volner: Niedermüller Péter valami nagyon kemény cuccot szívhat. Azt se szabad elhinni neki, amit kérdez. Emlékezhetünk: ígérte a bulinegyed gyors, gyakorlatilag azonnali felszámolását, ehhez képest Erzsébetvárosban a bulinegyed él és virágzik, a polgármester semmit nem lépett ebben az ügyben. Nem adnék túl sokat Niedermüller Péter szavára.

888: Hoz-e változást az ellenzéki politikában, hogy Bencsik János után Szávay István is kilépett a Jobbikból?

Volner: Várható volt. Sajnos István és barátai is teljes mértékben támogatták a Jobbik posztkommunistákkal és liberálisokkal való összeborulását, azok hatalomba történő visszakerülését, úgyhogy még azt sem mondhatjuk, hogy kár értük. Ők is és a jelenleg őket irtó vezetés is szembeköpte a Jobbik Alapítói Nyilatkozatát, amely szó szerint kimondja: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból.” Én nem változtatok sem pénzért, sem hatalomért az elveimen, és elkötelezett jobboldaliként hű maradok a hazámhoz. Ha ez véget vet a politikai karrieremnek, büszkén fogom vállalni. Mert a haza nem eladó!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Milliós összeget csalt ki telefonon keresztül egy fogvatartott

Milliós összeget csalt ki telefonon keresztül egy fogvatartott

45 sértett adatait szerezte meg a börtönben ülve a csaló.

Több mint 6 millióra emelkedett a fertőzöttek száma a világon

A halálos áldozatok száma 375 656, a gyógyultaké pedig 2 697 328-ra nőtt.

Könnyítettek a családtámogatás feltételein

Könnyebben juthatnak hozzá a külföldről hazatérők.

„Poénból” merényletre készülő terroristának tüntette fel magát egy fiatal

„Poénból” merényletre készülő terroristának tüntette fel magát egy fiatal

A kiskorút felelősségre vonta a Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ.

Egyre jobb véleménnyel vannak a szomszédos országok hazánkról

Egyre jobb véleménnyel vannak a szomszédos országok hazánkról

Szlovákiában vannak a leginkább jó véleménnyel Magyarországról.

3921-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 5 idős, krónikus beteg, és 29-cel, 3921-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére