Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Volner János a 888-nak: „Niedermüller Péter nagyon kemény cuccot szívhat”

Horváth K. József

2020.02.27. 16:35

A Fidesz „bezöldülésén” mérgelődik az ellenzék, miközben „szélsőségesen napelempártinak” bélyegzi a kormánypártokat. Az ezzel kapcsolatos fejcsóválásáról kérdeztük Volner János független parlamenti képviselőt. 888-interjú.

888: Facebook-bejegyzése szerint meglepődött azon, hogy az ellenzék támadta a Fidesz zöldpolitikáját. Miért sértő az, ha a kormánypárt elmondja, mit tett és mit tesz a jövőben a környezetvédelemért?

Volner János: Azt, ami a klímaváltozás körüli közpolitikát illeti szerte a világon, nyugodtan nevezhetjük nemzetközi politikai franchise-nak. Erre már több, egyébként sikeres kísérletet tett a balliberális oldal, például ahogy a heteroszexuális fehér férfiakat vádolják nők elleni erőszakkal a MeToo-kampány jegyében. Itt arról van szó, ha egy országban a baloldali, liberális pártok tehetségtelenek, nem tudnak önálló arculattal megjelenni, akkor ennek a nemzetközi politikai franchise-nak a keretében úgymond kapnak olyan témákat, amelyekben meg lehet szólalni, amiben lehet külföldi vezető politikusokra, miniszterelnökökre, miniszterekre, városvezetőkre hivatkozni, s ilyen módon hitelesíteni a saját mondanivalójukat. A klímaváltozás a liberális és baloldali pártok interpretációjában nem szól egyébről, mint hogy vannak ők, akik felelős módon gondolnak a jövőre és a környezetükre, és vannak azok a csúnya, gonosz jobboldaliak, akik ellenében ezt a harcot vívják. A jobboldaliak a környezetpusztító, maradi, begyöpösödött gondolkodás hívei, akik az ő progresszív gondolkodásukat képtelenek megérteni. A képlet meglehetősen egyszerű. Ahhoz, hogy valaki zöldpolitikát folytasson, s hiteles környezetvédő lehessen, muszáj a baloldali és liberális pártokat teljes mellszélességgel támogatnia.

888: Ez ugye a klímakommunikáció lényege, hogy az a migrációval kapcsolatos gondolataikat elfedje?

Volner: Természetesen a zöldpolitika támogatásához az is hozzátartozik, hogy a liberálisok ízlésének megfelelően, „toleránsan” gondolnak a migrációra, a Soros György által szorgalmazott nyílt társadalom modelljére. Ennek megfelelően a címkézés is működik. Így, ha valaki a nemzetét képviselő, jobboldali politikát folytat, az hamar megkapja a populista, szélsőséges bélyeget.

888: A zöldpolitika a liberális oldalon a migráció mellett az önmagában egyre népszerűtlenebb baloldali gondolkodás életben tartására is szolgál?

Volner: Nem véletlenül mondják a nemzetközi porondon a jobboldali politikusok, hogy kívül zöld, belül piros. Olyan elképzelések vannak, amelyekben a baloldali politikusok igyekeznek a társadalom eltartott, sokszor nem dolgozó, s dolgozni nem is akaró rétegeire építeni szavazóbázisukat. Ebbe beletartoznak Nyugat-Európában a migrációs hátterű csoportok megszólítására tett baloldali kísérletek. Az is megfigyelhető, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kommunikációjukban mindig a jobboldal a gonosz, a környezetszennyező, a maradi. A baloldal pedig a progresszív, a haladó, a problémákat ténylegesen megoldó erő. Ez az egész világkampány, amit a klímaváltozással kapcsolatban elindítottak, nem szolgál másra, mint a baloldali, liberális erők hatalmának biztosítására, holott egyébként éppen a neoliberális gazdaságpolitika pörgette fel azokat a gazdasági folyamatokat, amelyek a globális környezetszennyezésért felelnek.

888: Idehaza szemlátomást tudatosan figyelmen kívül hagyják az Orbán-kormánynak a környezetvédelem területén elért kétségbevonhatatlan eredményeit.

Volner: Magyarországnak, amikor a megújuló energiák nagymértékű alkalmazását követelik, korlátozottak a lehetőségei. Vízenergiánk gyakorlatilag nincs, mert a rendszerváltáskor Bős-Nagymarosra a magyar nép többsége nemet mondott, és általában is elveti a vízerőművek alkalmazását. Szélenergiánk földrajzi adottságainkból fakadóan alig van. A napfény területén viszont a magyar kormány – nagyon helyesen – előrelépett egy nagyot. Az Index erről szóló cikkében egyesen szélsőségesen napelempártinak bélyegzik emiatt az Orbán-kormányt. Tehát azok az álzöldek, akik nemrég még a napenergia széles körű elterjedését kérték számon, most már egyenesen szélsőséges napelempártisággal vádolják a kormányt. A megújuló energiák területén – földrajzi adottságaink miatt – igencsak véges az a kapacitás, amit itt föl lehet használni, így az atomenergia terén látok még jelentős előrelépési lehetőséget.

Fotó: Mandiner

888: Önnek – mint az energetikával régóta foglalkozó szakpolitikusnak – a paksi két új blokkon kívül is vannak elképzelései.

Volner: Igen, ugyanis nagyon fontos lenne további két új blokk megépítése. Ahhoz ugyanis, hogy Magyarország energiagazdálkodása az EU célkitűzéseivel összefüggésben 2050-re teljesen karbonsemleges legyen, ahhoz kénytelenek leszünk megépíteni még másik két blokkot is. Enélkül ugyanis nem fog menni a dolog. A klímasemlegesség elérése 50 ezer milliárd forintba kerül, ehhez képest a Paksi Atomerőmű bővítésének 3600 milliárd forintra becsült költsége elenyészőnek tűnik, miközben jelentősen hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez is.

888: Paks további bővítésének gondolatától a zöldek nyilván nem kapnak levegőt. Mit szól ehhez?

Volner: Azt tudom mondani, hogy Európa-szerte rendkívül felelőtlen politikát folytatnak. A legnagyobb őrültségeket viszik keresztül – sajnos sikeresen – az engedékeny, a liberálisok elvárásainak megfelelni akaró jobboldali politikusok pártjain. Németországban például a sötétzöldek nyomására az atomerőműveket leállították, és mint nemrég egy tanulmány igazolta, évente 1100 ember hal meg abban a környezetszennyezésben, amit a leállított atomerőműveket helyettesítő szénerőművek nagymértékű környezetszennyezése okoz.

888: Mit szól ahhoz, hogy Niedermüller Péter autómentessé akarja tenni Erzsébetvárost, s a taxisokat is ki akarja onnan szorítani, akiket ráadásul drogdílereknek nevezett?

Volner: Niedermüller Péter valami nagyon kemény cuccot szívhat. Azt se szabad elhinni neki, amit kérdez. Emlékezhetünk: ígérte a bulinegyed gyors, gyakorlatilag azonnali felszámolását, ehhez képest Erzsébetvárosban a bulinegyed él és virágzik, a polgármester semmit nem lépett ebben az ügyben. Nem adnék túl sokat Niedermüller Péter szavára.

888: Hoz-e változást az ellenzéki politikában, hogy Bencsik János után Szávay István is kilépett a Jobbikból?

Volner: Várható volt. Sajnos István és barátai is teljes mértékben támogatták a Jobbik posztkommunistákkal és liberálisokkal való összeborulását, azok hatalomba történő visszakerülését, úgyhogy még azt sem mondhatjuk, hogy kár értük. Ők is és a jelenleg őket irtó vezetés is szembeköpte a Jobbik Alapítói Nyilatkozatát, amely szó szerint kimondja: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból.” Én nem változtatok sem pénzért, sem hatalomért az elveimen, és elkötelezett jobboldaliként hű maradok a hazámhoz. Ha ez véget vet a politikai karrieremnek, büszkén fogom vállalni. Mert a haza nem eladó!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kocsis Máté: a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat

Kocsis Máté: a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat

A pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat, nem lehet megértés – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Több mint 12,5 millióan fertőződtek meg világszerte

A világon 12 684 409 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 564 506, a gyógyultaké pedig 6 981 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

11-kor kiderül milyen intézkedéseket vezet be a kormány

11-kor kiderül milyen intézkedéseket vezet be a kormány

Gulyás Gergely sajtótájékoztatót tart 11 órakor.

Lángoltak a szalmabálák a kamionon, lezárták a 7-es főutat Lepsénynél

Kigyulladt egy szalmabálákat szállító kamion és rakománya Lepsénynél, a rendőrség teljes szélességében lezárta a 7-es főutat – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

Vérfürdő Johannesburg elővárosában egy pünkösdi templomban

Vérfürdő Johannesburg elővárosában egy pünkösdi templomban

Öt embert megöltek szombaton egy pünkösdi templom területén a dél-afrikai Johannesburg egyik elővárosában.

Szombati tükör: jó hírek, rossz hírek, szomorúak és röhejesek

Szombati tükör: jó hírek, rossz hírek, szomorúak és röhejesek

Ma is voltak jó és rossz hírek is, ahogy az élet hozta. Jó, hogy csak hat újabb fertőzöttet regisztráltak itthon, rossz, hogy folytatódott az erőszak Belgrádban. A nap röheje, hogy a Karácsonyék még egy pályázatot se tudtak rendesen megcsinálni, öröm viszont, hogy Varga Judit miniszter ismét beintett az újfent a jogállami mantrával kellemetlenkedő Brüsszelnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére