Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vári Attila új lendületet adna Pécsnek

Bokor Gábor

2019.09.25. 10:00

Rendhagyó interjú a 888-on Vári Attilával, kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázóval, Pécs városának fideszes polgármesterjelöltjével a sportról, a város múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Két világbajnoki és olimpiai arany után hogy jött a politika?

Nem tartom magam politikusnak. A politikában is fel lehet felhasználni mindazt a tudást, amit a sportvezetésben tanultam meg és tapasztaltam. A sportból származó teherbíró képességemet pedig próbálom majd alkalmazni a mindennapokban.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mit tanult a sporttól és azt hogyan tudná kamatoztatni a politikai pályán?

Hogy ne magát a problémát keressem, hanem a probléma megoldását egy adott szituációban. Nagyon érdekes, hogy mikor magas szinten sportoltam, akkor nagyon sok olyan támogatónk volt, akik mindig monitoroztak minket. A döntéshozatalnak az egyik legfontosabb eleme, hogy egy stresszhelyzetben az ember milyen döntést hoz meg. Ezt később lefordították vállalati szintre is. Ez azért érdekes, mert rengeteg számít, ha egy cégvezető például élsportoló volt korábban. Ha valaki képzi magát az élsport mellett, tanul, az egy nagyon jó kombináció. Ezt a fajta mentalitást próbálom én is átadni a fiataloknak, azaz mindenkit arra ösztönzök, hogy tanuljon a sport mellett, így biztosíthatja a jövőjét.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Sportolói karrierje végeztével a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lett, ott milyen tapasztalatokat szerzett és munkája során tudta-e alkalmazni a sportban tanultakat?

Úgy gondolom, hogy végigjártam a szamárlétrát, az önkormányzati tulajdonban lévő PSN Zrt. sporttal foglalkozik, de annál sokkal több is, hiszen 14 létesítményt üzemeltetünk, fejlesztéseket, beruházásokat hajtunk végre, az ország egyik legnagyobb sportiskolája hozzánk tartozik, 1500 igazolt versenyzőnk és 300 munkavállalónk van. Évente 450 ezer vendégbelépést regisztrálunk, ami óriási szám. Tudni kell, hogy nemcsak sport-, hanem kulturális és egyéb rendezvényekről is szó van. Ez egy nagyon komoly csapatmunka, remek kollégáim vannak.

A Pécsi VSK-ban fejezte be profi pályafutását, itt került először komolyabb kapcsolatba a várossal?

Már akkor jól ismertem Pécset, mikor még nem itt éltem. Nagyon sok nagyon kemény meccsünk volt itt korábban. Egy nagyon szívós és erős csapata volt és van a városnak. Emlékszem, még a Honvéddal játszottunk a Pécs ellen: a világ összes csapatát meg tudtuk verni, Pécsett azonban csak egy góllal sikerült nyernünk. Az elmúlt 12 évemben vallom magam igazán pécsinek, azt szoktam mondani, én már régóta nem Budapestről jövök Pécsre, hanem Pécsről megyek Budapestre. Nagyon szeretem, hogy itt megmaradtak a személyes kapcsolatok, itt nem csak egy e-mail valaki, hanem azért ismerik egymást az emberek, személyesen is kommunikálnak, ez nekem nagyon fontos. Pécs egy örök szerelem, felnőttkorom legszebb éveit köszönhetem a városnak.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Páva Zsolt a nyáron bejelentette, hogy nem indul az októberi választásokon. Milyen örökséget hagy maga után a mostani polgármester?

A város működése most már biztonságban van. Én polgármesterként, ha bizalmat kapok október 13-án, szeretnék egyfajta dinamizmust vinni a város életébe. Markánsabb, lüktetőbb várost vizionálok. Mi, pécsiek, megérdemeljük, hogy régióvezetők legyünk! Az a célunk, hogy minél több befektető találja meg a lehetőségét nálunk. A közelmúlt gyárépítései, bejelentései azt mutatják, már elkezdődött ez a folyamat, de nem állhatunk meg. Az elmúlt hetekben több miniszter is járt Pécsett, akikkel a leendő befektetésekről is tárgyaltam, nagyon pozitív élményeim voltak ezzel kapcsolatban, bizakodóak vagyunk. A kormány egyértelműen Pécs mellett áll. Mindannyian elmondták, hogy számítanak Pécsre. Én viszont mindig elmondom, hogy mi nemcsak Pécsért dolgozunk, hanem a körülöttünk lévő falvakért és városokért is felelősséggel tartozunk, közösen kell dolgoznunk, hogy európai szinten is elismert régióközpont legyen Pécs. Ugyanis ha a város eredményes, akkor a környező térség, régió is az lesz.

Pécsett állandó kampánytéma a Mecsek jövője, Önnek milyen tervei vannak vele?

Stratégiánk egyik kulcseleme a Mecsek. Tudni kell, hogy országos szinten a zöldterületek mértéke Pécsett az egyik legmagasabb, ezt nemcsak megőrizni, hanem növelni szeretnénk. Szövetségesünk az Összefogás Pécsért Egyesület, együtt céloztuk meg azt, hogy Pécs legyen Európa Zöld Fővárosa. Úgy szoktuk mondani, hogy a Mecsek a város és a régió tüdeje, ezért nagyon kell rá vigyázni, mi együtt mindent meg fogunk tenni, hogy vigyázzunk gyermekeink jövőjére. Ha a két gyermekemre nézek, tudom, mekkora a felelősség, hogy egy élhető, fenntartható Pécset hozzunk létre, őrizzünk meg. Ehhez kapcsolódnak a fejlesztések is, az elektromos buszok, a napelemek, a minél több elültetett fa, a zöldterületek növelése, a zöldgazdaság erősítése.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ha már Mecsek, mit gondol a minap kiderült botrányról, miszerint az ellenzék jelöltje, Péterffy Attila segédkezett a Mecsek erdeinek megtizedelésében azzal, hogy az általa irányított pécsi hőerőműben több millió tonna Mecsek-beli fát tüzeltek el?

Amikor az ellenzékről kérdeztek, mindig hangsúlyoztam: mi nem valaki vagy valami ellen akarunk harcolni, hanem Pécs városért, a régió felemelkedésért, a pécsiekért küzdünk. A választóknak a feladata az, hogy véleményt alkossanak, erre lesz kiváló lehetőség október 13. Biztos vagyok benne, hogy ha bizalmat kapunk, a kormány partnerségére számítva, együtt a pécsiekkel elérjük, hogy Pécs sikeres legyen, sikervárosként emlegessék országszerte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Koronavírus: heten meghaltak, és 750-nel nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt hét idős, krónikus beteg, és újabb 750 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

Az új uniós menekültügyi javaslat miatt egyre több migráns érkezhet

Az új uniós menekültügyi javaslat miatt egyre több migráns érkezhet

A szakértő szerint egy ilyen „kvázi szigorítás” előtt valószínűleg sokan szeretnének az Európai Unióba érkezni.

Orbán Viktor a Szent László Kórházba látogatott – Videó!

Pintér Sándor belügyminiszterrel tett villámlátogatást a Szent László Kórházba a miniszterelnök.

Észak-Koreában agyonlőttek egy dél-koreai tisztviselőt

Észak-Koreában agyonlőttek egy dél-koreai tisztviselőt

Észak-Koreában agyonlőttek hétfőn egy dél-koreai tisztviselőt, majd a holttestét elhamvasztották – jelentette be csütörtökön a dél-koreai védelmi minisztérium, elítélve egyúttal az észak-koreai „brutalitást”.

Minden, amit tudnod kell Leyen migrációs paktumáról | ELEMZÉS

Minden, amit tudnod kell Leyen migrációs paktumáról | ELEMZÉS

Hogyan zajlana a tehermegoszlás? Milyen veszélyes kiskapuk vannak az apró betűs részben? És a legfontosabb: most akkor lesz kvóta vagy sem?

Novák Katalin: a családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére