Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tóth Erik a 888-nak: Karácsony háborúskodása a budapestiek érdekeit sérti

Horváth K. József

2020.03.08. 17:00

A nemrég elfogadott fővárosi költségvetés nem Karácsonyékat, hanem Tarlós Istvánt dicséri, akinek köszönhetően Budapest költségvetése és annak mozgástere is jelentősen javult az elmúlt években, mondja portálunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. 888-interjú.

HKJ: Karácsony Gergely szerint az iparűzési adó ügyében nem tudnak engedni, így viszont hidegháborús helyzet alakulhat ki a kormány és a főváros között. Ön szerint komolyan gondolja a főpolgármester, amit mond?

Tóth Erik: A főpolgármester számára mindig az éppen aktuális nézeteltérés okozhat hidegháborús helyzetet Budapesten. Karácsony Gergely ugyanis nem az egyetértési, hanem az egyet nem értési pontokat keresi a kormánnyal szemben. Bár az iparűzési adó kapcsán a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatáról még a hatástanulmányok sem készültek el, sokan a hír hallatán a kormány és a budapesti városvezetés közötti küzdelem egy újabb fejezetének megkezdéséről beszéltek, miközben a tervezet egyáltalán nem Budapest-specifikus tartalmú. Karácsony Gergely azt egészen biztosan komolyan gondolja, hogy nem fog törekedni a hidegháborús helyzet elkerülésére, hiszen ezekben a kérdésekben nem is lehet önjáró aktor.

Bár gyakran felemlegeti egy-egy vita kapcsán magas legitimációját a közvetlen főpolgármester-választás miatt, azonban az elmúlt közel 5 hónapban Karácsony Gergely úgy táncolt, ahogy a mögötte álló sokpárti ellenzéki koalíció fütyült. Mindeközben pedig igyekszik az autonóm szereplő látszatát kelteni.

HKJ: Miből állna a hidegháború, hiszen így is elég ellenségesen viszonyulnak a kabinethez? A nyilvánosság előtt legalábbis.

TE: Karácsony Gergely e téren ugyanazt vallja, mint amit Fekete-Győr András is elmondott már korábban az ellenzéki stratégiáról. Ennek lényege az, hogy azt a látszatot akarják kialakítani, melynek értelmében az ő terveik meg nem valósulása nem az ellenzéki pártok és politikusok hibája lesz, hanem a magyar kormányé. Emiatt beszélnek forrásnélküliségről is folyamatosan.

A nemrég elfogadott fővárosi költségvetés nem Karácsonyékat, hanem Tarlós Istvánt dicséri, akinek köszönhetően Budapest költségvetése és annak mozgástere is jelentősen javult az elmúlt években. Az önbecsapás azonban komoly veszélyekkel fenyeget: a 3-as metró klimatizálásának elmaradása például nem pénzbeli, hanem politikai mérlegelésből adódik.

HKJ: A hírek szerint megállapodás van a Lánchíd felújításáról, s a hónap végén megoldódhatnak a színházak körül kialakult ügyek is. Eddig ezek is a „hidegháború” részei voltak, ha nem is így nevezték őket. Azt gondolhatják, hogy a hangoskodással előrébb jutnak az érdekeik érvényesítésében?

TE: Karácsony Gergelyék „csak” a budapesti emberek érdekeit veszik figyelembe saját bevallásuk szerint is egy-egy döntés meghozatalakor, a kormány felelősségi köre azonban mindenkire kiterjed. A főváros egyik nagy szerencséje épp az ebben a helyzetben, hogy a kabinet ennek megfelelően és felelősen politizál, igyekszik minden felmerülő kérdésben szakmai szinten tartani a vitát. A szakmai egyetértési pontok mentén ugyanis lehetséges az eredeti kormányzati szándék megvalósítása a fővárosban: a folyamatos fejlődés biztosítása. A Galvani hídról szóló döntés, a HÉV-fejlesztés, a Lánchíd-felújítás ütemezése mind olyan ügyek, amelyekben a kormány hozzáállásának köszönhetően sikerült a budapesti városvezetés „hangoskodása” ellenére is kompromisszumos megoldást találni.

HKJ: Mit nyerhet a főváros, ha inkább háborúzik a kormánnyal és nem a megállapodásra törekszik?

TE: A háborús retorika arra alkalmas, hogy az ellenzéki, kormánnyal nem szimpatizáló szavazókat aktívan tartsa. A kormánnyal szembeni folyamatos kritika rövid távú és szűk látókörű politikai stratégia, melyet érezhetően vissza is tekertek márciusra. A folyamatos konfrontáció lassítja a fontos ügyek megvalósítását, a döntéshozatalt és árt a főváros renoméjának is. Ezt a legkönnyebben a Dél-budai Centrumkórház ügyén, vagy a Liget-projekten lehet felmérni. Ezekben az ügyekben a fővárosi ellenzéki politikusok akadékoskodnak, mindezt úgy, hogy valószínűsíthetően ők is tisztában vannak azzal, hogy ezzel a budapesti emberek érdekeit sértik. Magyarán a főváros a folyamatos háborúskodással semmit sem nyerhet. A kérdés az, hogy ezt Karácsony Gergelyék mikor fogják felismerni. Miután Budapesten és a fővárosi közgyűlésben már a DK és Gyurcsány Ferenc befolyása a legjelentősebb, meglepő lenne, ha ez a pillanat hamar elérkezne. Jelenleg Karácsony Gergely bár kormányzó pozícióban van Budapesten, mégis ellenzéki politikát folytat továbbra is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére