Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kárpátaljai magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak

Vincze Viktor Attila

2017.12.11. 15:28

Egyáltalán nem szokatlanok az EU és a NATO keretein belül a véleménykülönbségek és az érdekek egyeztetése az olyan ügyekben, mint amilyen az ukrajnai magyar kisebbség nyelvhasználatának korlátozása elleni magyar tiltakozás - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Simicskó István. A magyar honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány egészen addig harcolni fog a kárpátaljai magyarok jogaiért, amíg ügyük nem oldódik meg tárgyalásos módon.

888.hu: A balliberális politikai oldal számára érthetetlen, hogy Magyarország miért tette szóvá az uniós mellett már a NATO-fórumokon is azt, hogy Ukrajna az új oktatási törvénnyel ellehetetleníti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Miért is támogatja Magyarország a kárpátaljai magyarok közösségét a NATO-tárgyalások során?

Simicskó István:  Nagyon fontos, hogy kiálljunk minden magyar emberért. A kárpátaljai magyaroknak így is nagyon nehéz sorsuk volt, és nehéz helyzetben is vannak. Joguk van ahhoz, hogy a saját nyelvükön tanulhassanak. Minden, ami az ő jogaikat csorbítja, az nekünk elfogadhatatlan. Katonai vonatkozásban mi Ukrajnának nagyon sok segítséget ajánlottunk föl a közelmúltban. Többek között például az ukrán sebesült katonáknak a Honvédkórházban való kezelését is felajánlottuk. Emellett számos egyéb gesztust is megtettünk. Mindig kiálltunk Ukrajna függetlensége mellett. Ukrán barátainknak ezt értékelniük kellene, és nem kellene egy olyan negatív gesztust sem megtenniük a magyar kisebbség megmaradásával összefüggésben, mint amilyen a nyelvkorlátozó oktatási törvény módosítása. 

888.hu: A fanyalgó hazai és külföldi ballibek szerint ciki az EU és a NATO döntéshozó testületeinek ülésein szóvá tenni az ukrán nyelvtörvény elfogadhatatlanságát. 

Simicskó István: Az ilyen típusú eljárások és az ilyen jellegű véleménykülönbségek a NATO-ban egyáltalán nem szokatlanok, gyakran előfordulnak. Gondoljunk csak a görög és török vétókra és egyéb államok közötti csörtékre. De még a NATO békepartnerségi programjában is az látható, hogy például a török barátaink csendet törnek és nem engedik be, miközben osztrák katonák szolgálnak számos helyen békepartnerségi keretek között. Tehát egyáltalán nem idegen és szokatlan a NATO keretein belül az érdekütközés.

888.hu: Megértették a magyar kormány fellépésnek az üzenetét az ukránok? Mik a reakciók az ukrajnai kisebbségi nyelvkorlátozás elleni magyar fellépésre? 

Simicskó István: Szerintem az a helyes, ha a jól felfogott érdekei mentén, de minden állam együttműködik a NATO szövetségi rendszerében a kollektív biztonságot erősítve. De ha van közöttük nézetkülönbség, akkor azt szóvá kell tenni és azt meg kell próbálni megoldani. Ezt higgadtan és józanul a NATO-ban is át kell beszélni, és meg kell érteni a mi álláspontunkat. Mi tettünk javaslatot arra, hogy az európai uniós tagországok nyelvére, nyelvoktatására az ott élő kisebbségek vonatkozásában ne legyen érvényes ez a bizonyos oktatási törvény. Az ukrán barátaink egyelőre nem fogadták el ezt a javaslatot. Én azonban ennek ellenére is bizakodó vagyok, mert biztos vagyok abban, hogy erővel, erőszakkal nem lehet ilyen ügyeket jól kezelni. Én bízok abban, hogy hamarosan le fognak ülni a külügyminisztereink, átbeszélik ezt a vitatott ügyet és megoldást találnak rá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére