Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rod Dreher a 888.hu-nak: Magyarország egy olyan ország, amelyik élni akar

Szabó József, Schüller Márton Imre

2022.02.21. 12:30

Interjút adott a 888.hu-nak Rod Dreher, a The American Conservative vezető szerkesztője, az MCC és a Danube Institute vendégoktatója. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett Budapest Summit nemzetközi konferencián történt beszélgetés során szót ejtettünk többek között a magyar és az amerikai konzervatívokról, Soros Györgyről, a gender-ideológiáról és az Egyesült Államok jövőjéről is.

 

888.hu: Hogy látja, mik a hasonlóságok a magyar és az amerikai konzervatívok között?

Rod Dreher: Donald Trump előtt azt mondhattam volna, hogy nincs sok hasonlóság, de ő mindent megváltoztatott. Azt gondolom, Trump sokkal populistábbnak értékelt politikát folytatott, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, de az egyik leglényegesebb, amit megváltoztatott az az, ahogy a jobboldali emberek az állam és az egyén kapcsolatáról gondolkodnak. A konzervatív emberek és vezetők Ronald Reagan óta mindig azt mondták, hogy az állam hatalmát csökkenteni kell. Trump arra jött rá, hogy az emberek nem feltétlenül akarnak kisebb államot, ők inkább olyan államot szeretnének, ami számukra jobb. Ez az, ami normális esetben az európai konzervativizmust és kifejezetten a magyar konzervativizmust jellemzi. Ez egy nagy hasonlóság, amiben nem a magyarok, hanem mi, amerikaiak változtunk.

Szerintem Orbán Viktor nagyon sokat tesz azért, hogy megőrizze a nemzet szuverenitását. Ez volt az, amit Trump is előtérbe helyezett és beemelt az amerikai jobboldal fősodrába. Szóval azt, hogy most jóval több dolog köt minket össze, mint Trump előtt.

Szeretnék segíteni abban, hogy az amerikai konzervatívok megértsék: milyen sok közös van bennük a magyar jobboldallal. Mindez azért fontos, mert mégiscsak van azért egy nagy különbség Orbán Viktor és Donald Trump között. Ez pedig az, hogy Orbán Viktor nagyon komolyan veszi a politikát, a stratégiát. Harcol és nyer is. Trump csak a liberálisokat akarja felbosszantani, ami persze jó, hiszen ha nyersz, felbosszantod őket. De akkor, ha felbosszantod őket és nem is nyersz, akkor az a politika nem hatékony?

888.hu: Hogyan látják most az amerikai konzervatívok Magyarországot és Orbán Viktort?

Rod Dreher: Korábban a legtöbb amerikai konzervatív alig tudott valamit Magyarországról, mert mi amerikaiak nem igazán nézünk a határainkon túlra, legfeljebb Nagy Britanniáig látunk. Amikor az amerikai konzervatívok hallanak valamit Magyarországról, az a médiából van. Az pedig azt mondja, hogy ez egy rossz ország, amit a „VIKTÁTOR” ural, hogy ti nem vagytok szabadok itt, nem mondhatjátok el, amit szeretnétek és így tovább. Én tudtam, hogy ez valószínűleg nem igaz, de amikor múlt nyáron idejöttem három hónapra, talán tíz napja lehettem itt, amikor rájöttem, hogy ez mind téves: a médiánk hazugságokat terjeszt Magyarországról.

Nem gondolom, hogy Magyarország maga a paradicsom. Szerintem olyan, mint bármelyik másik normális ország, csupán az amerikai média hazugságokkal árasztja el a közvéleményt. Szóval írtam a barátomnak, Tucker Carlsonnak, a Fox műsorvezetőjének, hogy ide kell jönnie és látnia kell ezt az országot, majd utána el kell mondania az amerikaiaknak, hogy valójában mi van itt. Ő a legnépszerűbb konzervatív műsorvezető Amerikában, és az, hogy eljött ide, megváltoztatott dolgokat. Egyre több amerikai konzervatív van, aki többet akar hallani Magyarországról. Tavaly ősszel pedig Floridában rendeztek egy nemzetközi konzervativizmus konferenciát, amelynek több magyar résztvevője is volt. Közülük az egyik résztvevő elmondta nekem: hihetetlen volt számára, hogy amikor megtudták, hogy magyar, akkor külön is üdvözölték.

Ezen a konferencián is voltak újságírók Nyugat-Európából, akik nem értették, hogy az amerikai konzervatívokat miért érdeklik annyira a magyarok és Orbán Viktor. Azt gondolom, most félnek, mert nem értik mi történik, de ez jó. Ez sokat változtat a jó irányba, mert minél több konzervatív jön ide és látja saját maga, hogy mi van itt, az annál jobb lesz Magyarországnak.

Az amerikaiak, akik kritizálnak, mind azt mondják, hogy itt fizetnek nekem, hogy ezeket mondjam. Nem tudják elképzelni, hogy egy ember csak úgy idejön és kedveli a magyar embereket, pozitívan értékeli a magyar kormány politikáját és azt mondja: tanulhatnánk tőlük.

888.hu: Beszéljünk egy kicsit Sorosról. Hogy látja miért támadja a magyarok mostani politikáját?

Rod Dreher: Soros György egy nagyon intelligens ember, aki nagyon gazdag is és van egy elképzelése arról, hogy hogyan kellene a világon a dolgoknak mennie, ebbe pedig pénzt fektet. Szerintem ez normális jelenség.

888.hu: Ön szerint inkább ideológiai meggyőződésből teszi ezt, vagy ez mind a pénzről szól?

Rod Dreher: Azt gondolom, hogy ez teljes mértékben az ideológiáról szól, hisz arra költi a pénzt, hogy a saját meggyőződését hirdesse. Ugyanezt csinálta az USA-ban is: kifejezetten sok pénzt költött például arra, hogy nagyon liberális kerületi ügyészeket válasszanak meg, akik nagyon lazán kezelik a bűnözést, szinte a bűnözők pártján állnak. Most pedig azok a városok, ahol Soros ügyészeit megválasztották, a bűnözés robbanásszerű növekedésétől szenvednek. Fura módon ez jót tehet Magyarország imidzsének, mert amikor a konzervatívok nézik, hogy ki ez az ember, akkor azt mondom nekik, hogy a magyarok ismerik a figurát.

Soros zsidó származású és a baj igazából az, hogy az amerikai média – ha Orbán Sorost kritizálja –, azt mondja, hogy Orbán antiszemita. Mindig el kell magyarázni, hogy Soros akár katolikus vagy protestáns is lehetne – egyébként ateista –, ha ugyanezt tenné, a magyarok akkor is kritizálnák. Ez tehát egyfajta információs hadviselés, amit a baloldal használ.

888.hu: Az láthatjuk, hogy Soros százmillió dollárokat adományoz bizonyos ügyek érdekében, amiket fontosnak tart. Még politikusoknak is vagy akár kerületi ügyészeknek is segít, hogy megválasszák őket. Azt viszont sosem látjuk, hogy konzervatívoknak lenne egy ilyen nagy támogatójuk. Miért lehet ez?

Rod Dreher: Van erről egy elméletem. Amerikában nagyon sok olyan ember van, mint Soros, akik baloldali ügyeket támogatnak.

Az amerikai jobboldali embereket azonban nem érdekli a kultúra, a mélyebb társadalmi összefüggések. Őket az üzlet érdekli. A baloldalt viszont az üzlet mellett a kultúra is érdekli. Közülünk néhányan próbálják emlékeztetni a gazdag amerikai konzervatívokat, hogy hosszú távon nem vezet jóra az, hogy a pénzt mind a republikánusoknak adják, hogy az üzletnek kedvező szabályozást alakítsanak ki. Ha nem figyelnek a fiatalokra, elveszítik a következő generációt, akikre pedig nagyon erősen hat a baloldali propaganda. Muszáj legalább annyira, ha nem jobban törődniük a kultúrával, társadalommal, mint amennyit az üzlettel törődnek.

Nagyon sok amerikai fiatal üzletember így gondolkodik. Azt gondolják, az üzleten túl a többi nem számít. Pedig igenis számít!

Amerikát a gazdag emberek vezetik, akik kulturálisan mindenképp liberálisak és jobbik esetben nem közömbösek a kultúrával szemben. Szóval ez egy osztálykérdés is.

888.hu: A következő kérdés a gender ideológiára és a progresszív ideológiára vonatkozik. Milyen veszélyeket jelentenek ezek az ideológiák a következő generációk számára? Úgy értem, ez a konferencia arról szól, hogy milyen értékeket tanítunk a gyermekeinknek. Szóval mi a legnagyobb veszélye ennek a témának?

Rod Dreher: A legnagyobb probléma, hogy elveszítjük a következő generációt. Amikor a Római Birodalom nyugaton elbukott, az összeomlás olyan gyors és pusztító volt, hogy az emberek Nyugat-Európában elfelejtették azokat az alapvető készségeket, amelyek mindig is a civilizáció részét képezték. Ezer évbe tellett, hogy nyugaton újra felfedezzék például azt, hogy hogyan lehet olyan tetőket építeni, mint ahogy a rómaiak csinálták. Nagyon nehéz elképzelni, hogy lehetséges ez, de megtörtént. Nem gondolom, hogy most a tudást veszítenénk el, sokkal inkább valami alapvetőbb dolgot: azt hogy hogyan lehet családot alapítani. Minden civilizáció legalapvetőbb feladata a következő generációt reprodukálni és kinevelni. Szándékosan elfelejtjük, hogy mit jelent férfinak lenni, mit jelent nőnek lenni. Elfelejtjük annak fontosságát, hogy a gyermekeket pszichológiai stabilitásra, nemükre és szexualitásukra neveljük. És létrehozunk egy olyan világot, ahol egyre és egyre fiatalabb generációk félnek megkeresni a társukat, a pornográfia felé fordulnak és félnek az ellenkező nemtől. És azt mondjuk, hogy létrehoztunk egy világot legalábbis az én országomban, ahol az lehetsz, aki akarsz. A vágyaid mondják meg, hogy mi a valóság. Végső soron ez egy filozófiai probléma.

Elveszítjük a valósággal a kapcsolatot, így nem lesznek gyermekeink, vagy ha vannak is, nem fogjuk őket rátermett apákká és anyákká nevelni, és a civilizációnk emiatt el fog bukni. Ez a legnagyobb csapda szerintem. Van egy kisebb problémánk is: ha megnézitek például Angliát, ott 4000 százalékkal növekedett a transzgender műtétek száma az elmúlt pár évben. Ez történik Amerikában is és még jó pár helyen. A törvény azt mondja, hogy teljesen normális, ha egy 15 éves gyermek át akarja magát műttetni más neművé és a szülők ebbe nem egyeznek bele, akkor az állam elveszi tőlük a gyereket és biztosít számára lehetőséget, hogy átműttesse magát. Ez őrület!

Ebben a médiának is felelőssége van, hiszen el fogjuk felejteni, milyen az igazi férfi és nő, elfelejtjük, hogy miért vannak a családok és elveszítjük a jövőnket. Ezért voltam nagyon izgatott amikor Magyarország elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ami nem állítja meg az egész LMBTQ-lobbit, de mégis el lehet mondani, hogy van egy ország, ami élni akar. Azt szeretné, hogy legyen jövője a gyermekeinek és nem akarja, hogy a fiatalok elméjét gyarmatosítsa ez a propaganda, amely tönkreteszi a fiatalok normális életérzését, önérzetét.

888.hu: Hogyan látja Amerikát helyzetét 5–10 év múlva?

Rod Dreher: Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert úgy tűnik, hogy a dolgok nagyon gyorsan romlanak. A COVID és a George Floyd eset utáni tüntetési hullám valóban apokaliptikus pillanat volt Amerika számára, mert megmutatta, mennyire törékeny a társadalmunk. Attól tartok, hogy egy spanyol polgárháborúhoz hasonló helyzetben élünk. Néhányan azt is mondják, hogy Amerikában újabb polgárháború lesz. Nem hiszem, hogy ez megtörténhet, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet rendkívül válságos a helyzet. Spanyolországban az 1930-as években a bal- és a jobboldal annyira elkezdte gyűlölni egymást, hogy öt év után egyre jobban polarizálódott, végül pedig polgárháború tört ki az országban. Azt hiszem, hogy Amerikában is közel járunk ehhez. Azt nem hinném, hogy az emberek fegyvert ragadnak és lövöldöznek egymásra, mint annak idején Spanyolországban, de attól tartok, hogy az fog történni, amit Kanadában mostanában tesznek, hogy a baloldal berendezkedik a hatalomba és onnan irányítja a dolgokat.

Ezen a héten például a kínai típusú szociális hitelrendszer bevezetésével próbálkoznak. Nem tudom, hogy látták-e, de Kanadában a Trudeau-kormány most azt mondja, hogy lefoglalják a kamionosok bankszámláit, és mindazokéit, akik támogatják a kamionosokat. Ez a zsarnokság és a totalitarizmus. Úgy gondolom, hogy minél inkább fél az amerikai elit, nemcsak a kormányban, hanem a nagyvállalatokban, az egyetemeken és a hadseregben is, minél jobban féltik a pozíciójukat, annál inkább hajlandóak lesznek bevezetni ezt a szociális hitelrendszert. Még egy valamit elmondhatok: egyre többet hallom az olyan amerikaiaktól, akik a hadseregben vannak, hogy kiszállnak a hadseregből, sőt azt mondják a testvéreiknek és gyermekeiknek, hogy ne lépjenek be a hadseregbe, mert nagyon woke-ká teszik a hadsereget. Most már meg kell esküdnöd, hogy elfogadod az LMBT-t és felemeled kritikai fajelméletet a hadseregben.

Ehhez kapcsolódik egy történet: tavaly az amerikai hadsereg kiadott néhány új, a YouTube-on látható toborzó videót. Volt bennük egy nő, aki a hadseregben szolgál és azt mondja, hogy: nekem két anyukám volt. Az én anyukáim leszbikusok és elvittek a Pride Fesztiválra. És most a hazám szabadságáért harcolok.

Ön szerint mit gondolhatnak az oroszok és a kínaiak az amerikai hadseregről ezek után?

De sajnos az amerikai hadseregben, a katonai akadémiákon, a légierő és a haditengerészet legjobb iskoláiban hódít ez az ideológia. Ez ijesztő, mert mindig azt hittük, hogy a hadsereg az egyetlen hely, amit a woke soha nem fog tudni megfertőzni. De most ez a szemünk láttára történik. Tavaly beszéltem egy emberrel, aki a haditengerészetnél dolgozik. Azt mondta, hogy a hadseregnek hihetetlen megfigyelési képességei vannak. És nem tudott többet mondani, mert ez titkos információnak számít. De azt mondta, hogy tudják, hogy mit mondunk, tudják, hogy hol vagyunk, és már inkább kiszáll belőle. Miközben erről beszélgettünk, volt ott egy fickó, aki a Szilícium-völgyben dolgozik az egyik cégnél, a Google-nél vagy valamelyiküknél és kérdeztem, igaz-e, amit ez a fickó mondott nekem a megfigyelési képességekről. Azt mondta, hogy teljesen igaz. Ő azt mondta, ó, abszolút. Úgy értem, amikor a könyvemben a puha totalitarizmusról írok, akkor azt komolyan gondolom. És tényleg ezen az úton haladunk? Őszintén szólva nem tudom, hogyan fog kinézni Amerika öt vagy tíz év múlva. De azt tudom, ha Amerika elbukik, hová mehetünk. Magyarországra talán.

Soha nem gondoltam volna, hogy így fogom látni Amerikát, de lassan így lesz. És nagyon sokan vannak, akik most elidegenedtek a hazájuktól. Sok embernek van fegyvere az országunkban, a polgárháború történelmi hagyományai miatt. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy amit sokan mondanak, hogy van fegyverünk, így meg tudjuk védeni magunkat. Tényleg? Azt tervezed, hogy lelősz embereket? Ugyan már. Nem vagyunk már azaz ország. Polgárháborúnk 1861-ben volt. De mindenesetre, ha az amerikaiak elkezdenék egymást lelőni a politika miatt, és a polgárháború bekövetkezne, az minden képzeletet felülmúló katasztrófa lenne, mindazonáltal ez mára nem olyan elképzelhetetlen, mint régen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére