Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Péterfalvi Attila: Minden jogszabálynak ellentmond az, amit a szcientológia tett

Bokor Gábor

2018.01.12. 10:12

Interjút adott a 888-nak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetõje, aki részletesen beszámolt arról, hogy mik és milyen visszaélések történtek a Magyarországi Szcientológia Egyháznál.

Olyanok adatait is tartalmazták a dossziék, akik soha semmilyen kapcsolatban nem álltak a Szcientológia Egyházzal."

888.hu: Egy korábbi interjújában azt mondta, hasonló mértékű jogsértést még nem tapasztalt a karrierje során.

Így van, ezért is szabtuk ki a maximális bírságot. Az eljárás két szervezet adatkezelését érintette, az egyik a Magyarországi Szcientológia Egyház, a másik a Szcientológia Egyház Központi Szervezete volt.

888.hu: Honnan tudta meg a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság), hogy mi folyik a szcientológusoknál?

Több bejelentés is érkezett hozzánk korábbi tagoktól, azonban a hatósági eljárás hivatalból indult. Csak az említett budapesti szervezetekkel kapcsolatos eljárást zártuk le, a Nyíregyházi Misszióval szembeni jelenleg is folyamatban van. Az eljárások során lefoglaltunk számos dokumentumot és számítógépet is.


888.hu: Az egyház ellen a NAV is folytat vizsgálatot.

Igen, erről a sajtóból mi is értesültünk, ez azonban a mi eljárásunktól teljesen elkülönülten folyik.

888.hu: A határozatukban pénzbírságot is kiszabtak.

Az egyház és az egyház központi szervezetét érintő vizsgálatot lezáró határozatunkban húsz-húszmillió forintos maximális bírságot szabtunk ki azért, mert az adatkezelők szinte minden létező adatkezelési szabályt megszegtek.

888.hu: Évtizedek óta botrányok sorozata lengi körül a szcientológusokat. Hányadik büntetést szabták ki legutóbb rájuk?

Korábban is folytattunk vizsgálatot a szcientológia adatkezelésével kapcsolatban, így adatvédelmi biztosi időszakomban is, azonban most először került sor bírság kiszabására, az ombudsman nem rendelkezett ilyen jogkörrel, csak most a NAIH.


888.hu: Mit gondol, a bírság után változtatni fognak azokon a módszereken, amelyek miatt bírságot kaptak?

A büntetés mellé sok változtatást is elrendeltünk, amelyet végre kell hajtaniuk ahhoz, hogy a jövőben jogszerű legyen az adatkezelésük.

888.hu: Szakértők úgy írták le az egyház belső működését, mint a kommunista időszak egyik intézményét, ahol mindent és mindenkit megfigyeltek.

A helyszínen lefoglalt dokumentumokból kiderült, hogy nagyon sok emberről vezettek dossziét. Azokról a hívőkről, akik nem megfelelően viselkedtek, etikai dosszié is készült, valamint mindazokat rögzítették, amelyeket az úgynevezett E-méter jelzett. Olyanok adatait is tartalmazták a dossziék, akik soha semmilyen kapcsolatban nem álltak a Szcientológia Egyházzal.

888.hu: Az eljárásuk során mire jutottak, alávetették a tagokat hazugságvizsgálatnak, ahogyan azt korábban lehetett hallani?

Õk egy úgynevezett E-métert használnak, amit vallási eszközként definiáltak. Ez a stresszpontok azonosítására szolgálhat. Egy korábbi szakvélemény szerint ezek az E-méterek eldöntendő kérdéseknél képesek meghatározni, hogy a válaszadó igazat mondott-e.

888.hu: Hogyan jut hozzá a Szcientológia Egyház olyanok adataihoz, akik sohasem álltak velük kapcsolatban?

Egy kérdőívben kell a jelentkezőknek válaszolniuk olyan kérdésekre, amelyek arra vonatkoznak, hogy sorolják fel, kikkel volt szexuális kapcsolatuk, vagy azokat, akik nyíltan szembementek a Szcientológia Egyházzal. A dossziékban számos olyan személy adata szerepel, akik azt sem tudják, hogy benne vannak az egyház adatbázisában, ráadásul valamilyen negatív megjegyzéssel.

Ez minden jogszabálynak teljességgel ellentmond."

888.hu: Mit tanácsolna azoknak, akik most szeretnének belépni a Szcientológia Egyházba?

Olvassák végig az NAIH honlapján elérhető határozatot, amely részletesen ismerteti és marasztalja el az egyház adatkezelését. Ezek ismeretében mindenki el tudja dönteni, akar-e csatlakozni hozzájuk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére