Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Párkányi Eszter a 888.hu-nak a Néppárttal való konfliktusról: „nem a Fidesz változott meg”

888.hu

2020.01.20. 11:15

888.hu: Hogyan értékeli az elmúlt hét EP-ben történt eseményeit?

Nincs itt semmi látnivaló – ezt gondolhatta az EP-képviselők többsége is, ugyanis a plenáris terem majdnem üres volt. Semmi újat nem hallhattunk, arra volt csak jó, hogy a magyar ellenzéki képviselők századszorra is elmantrázhassák, hogy hazánkban nincsen demokrácia, „fogy a levegő”. Tulajdonképpen az EP-nek az fáj, hogy a Sargentini-jelentés – egyébként ne feledjük el, saját szabályaikkal ellentétes – megszavazásával szerepük véget ért az eljárásban, a továbbiakba nincs beleszólásuk. Nem tehetnek tehát mást, minthogy megpróbálnak nyomást gyakorolni a tagállami miniszterekből álló testületre, a Tanácsra, hogy léptessék tovább az eljárást és ítéljék el hazánkat.

888.hu: Most már tényleg elfajult a Fidesz és a Néppárt konfliktusa. Ki ebben a ludas?

Még van némi remény a helyzet rendezésére, az más kérdés, hogy érdemes-e „megmenteni” ezt a „kapcsolatot”. Maradjunk annyiban, hogy nem a Fidesz változott meg, és adta fel az értékeit. A Néppártnak egyébként nem a Fidesz maradása vagy kilépése a legfőbb problémája, hiszen ez csak tünete annak az évek óta fennálló belső megosztottságnak, amely a párt liberális és konzervatív szárnya közt feszül. A probléma gyökere pedig az, hogy a Néppárt elitjének az értékközösségnél fontosabb a hatalmi pozíció: hogy továbbra is bármi áron a legnagyobb politikai frakció maradhasson. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy elkerülhető lett volna a konfliktus a Fidesz, vagy más erősebben konzervatív beállítottságú párt és a Néppárt között. Az már más kérdés, hogy a pártcsalád jelenlegi vezetése a kiszólások alapján láthatólag kevésbé törekszik a vita barátságos rendezésére.

Merre fog vezetni a Fidesz útja? Néppárton belül vagy kívül? Ha kívül, akkor mi lesz ez az út és kik lesznek a szövetségeseink?

Elemzőként természetesen nem tudhatom előre a döntést, legfeljebb a mérlegelendő szempontokat vázolhatom fel. A Fidesz vezetésének azt kell eldöntenie, hogy hol tudják a legjobban képviselni a magyar érdekeket. Nem biztos, hogy kizárólag az európai parlamenti frakció mérete alapján érdemes pártcsaládot választani, ha az értékkülönbségek miatt az energia nagy részét lekötik a belső viták. Ha úgy dönt a Fidesz, hogy a Néppárton kívül jobb, akkor kereshetnek másik pártcsaládot, de a miniszterelnök nyilatkozatai alapján az sem kizárt, hogy szövetségeseivel, a lengyel Jog és Igazságosság párttal, valamint Salvini Ligájával vágnak neki egy új frakció alakításának, amihez legalább 7 tagállamból érkező 25 képviselő szükséges.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Mivel Európában Olaszországot érinti legjobban a járvány, így komoly hatása is lehet a koronavírusnak a nyári Európa-bajnokságra.

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

A mai nap is mozgalmas volt: tovább terjedt a koronavírus Európában, sőt egy magyar kamionsofőr karanténba került Budapesten. A Országgyűlés pedig leállította a börtönbizniszt, ami vélhetően Magyar Györgyöt kellemetlenül érinti. Továbbá újabb politikus lépett ki a Jobbikból.

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Kilépett a Jobbikból Szávay István, a párt volt országgyűlési képviselője.

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

London muszlim polgármestere inkább a környezetvédelemre költ a rendőrség helyett.

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Megint nem szavaztak az ellenzékiek egy olyan törvényjavaslat ügyében, amely megakadályozta, hogy az adófizetők milliárdjai elítélt bűnözők zsebeibe vándoroljanak. Ugyanígy nem vagy nemmel szavaztak, amikor migránstömegeket kellett távol tartani a határainktól. De mégis mit csinálnak több százezres fizetésért? Vonulgatnak? Tüntetgetnek? Tévézni mennek? Nem erős ez egy kicsit?! Hé, károgók, nem kéne megdolgozni a pénzetekért?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére