Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Palóc André: Egy 30 százalék fölötti részvételi arány kiejtheti a leggyengébb ellenzéki pártokat

Vincze Viktor Attila

2019.05.26. 09:18

A mai uniós választáson egy alacsonyabb, 30 százalék alatti részvétel elsősorban az ellenzéki pártoknak kedvezhet, amely esetén a kormánypártok 12 vagy 13 mandátumra számíthatnak, míg az ellenzéki pártok a fennmaradó 9 vagy 8 mandátumon osztozhatnak – mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Palóc André politológus. A Századvég elemzője szerint az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik jövőjét akár jelentősen is meghatározhatja a mai EP-választás eredménye.

Vincze Viktor Attila: A 2014-es EP választás eredményei valamint a legfrissebb közvélemény-kutatási felmérések és mandátumbecslések alapján mekkora részvételi aránytól milyen irányba változhat és milyen mandátum megoszlásokhoz vezethet a mostani magyarországi uniós szavazás eredménye?

Palóc André: A legutóbbi, 2014-es Európai Parlamenti választáson a magyar szavazópolgárok 28,97 százaléka adta le voksát az alábbiak szerint: Fidesz-KDNP 51,48, Jobbik 14,67, MSZP 10,9 DK 9,75, Együtt-PM 7,25, LMP 5,04 százalék. A jelenlegi közvélemény-kutatásokban közös, hogy valamennyi 50 százalék fölötti Fidesz-KDNP eredményt vár, míg az ellenzéki pártoknál a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Jobbik is 10 százalék körül várható, az LMP, valamint a Momentum pedig az 5 százalékos bejutási küszöb környékén végezhet. Az alacsonyabb, 30 százalék alatti részvétel elsősorban az ellenzéki pártoknak kedvezhet, amely esetén a kormánypártok 12 vagy 13 mandátumra számíthatnak, míg az ellenzéki pártok a fennmaradó 9 vagy 8 mandátumon osztoznak, a Jobbik, az MSZP és a DK pedig 2 vagy 3 mandátumhoz juthat annak függvényében, hogy a Momentum és az LMP elérik-e az 5 százalékos küszöböt. Egy magasabb, 30 százalékos részvétel fölött a Fidesz-KDNP akár 14 mandátumra is számíthat, míg az ellenzéki oldalon az MSZP-DK-Jobbik és a Momentum vagy az LMP osztozna a fennmaradó 7 mandátum között, szavazatarányuknak megfelelően akár 1, akár 2, akár 3 mandátumhoz jutva. A szavazatarányokat tekintve a legutóbbi, májusi Századvég-kutatás szerint a DK végezne a második helyen 11 százalékkal, mögötte a 3. a Jobbik 9, illetve 4. az MSZP-P 7 százalékkal, s még a Momentum várható befutónak 6 százalékkal, tehát a DK, az MSZP-P és a Jobbik is 2-2-2 mandátumra számíthat e szerint, míg a Momentum 1-re. Magasabb részvétel esetén nehezen elképzelhető, hogy mind a Momentum, mind az LMP is mandátumhoz jusson, sőt legvalószínűbb, hogy egy igazán magas részvételnél egyikük sem lépné át az 5 százalékos küszöböt, s így mandátum nélkül maradnának.

Vincze Viktor Attila: Ha igaz az, hogy a minél magasabb részvételi arány a Fidesz számára plusz mandátumot vagy mandátumokat hozhat, akkor ez alapján a jobboldali szavazók a patkányozó és fasisztázó balliberális ellenzéket most eredményesen büntethetik azzal, ha mindenképpen elmennek szavazni és a Fidesz-KDNP-re adják a voksukat?

Palóc André: A magasabb választási részvétel a várakozások szerint elsősorban a kormánypártoknak kedvez, s ha a bejutási küszön környékén álló pártok végül nem szereznek mandátumot/mandátumokat, akkor a Fidesz-KDNP várhatóan több mandátumot kaphat. A szavazók elsősorban arról döntenek az EP-választás során, hogy Európának bevándorlás-párti, vagy bevándorlás-ellenes vezetése legyen-e a következő 5 év során. A jobboldali szimpatizánsok voksukkal megerősítik és felhatalmazzák a kormánypártokat, hogy a bevándorlás-ellenes álláspontot továbbra is határozottan képviseljék az Európai Parlamentben.

Vincze Viktor Attila: Lehet-e meglepetés eredmény a voksoláson? A Momentum és az LMP, illetve a Jobbik valamint a Mi Hazánk közötti párharcokban milyen következményekkel járhat az uniós választás eredménye? Aki most alulmarad az végleg kieshet a pártrendszerből?

Palóc André: A Momentum és az LMP hasonlóan a bejutási küszöb környékén volt az általunk készített korábbi kutatásokban. A legutóbbi, május 22-én publikált közvélemény-kutatásunkból az látszik, hogy a Momentum támogatottsága megnőtt, jelenleg 6 százalékos a biztos részvételt ígérők körében, míg az LMP-é csökkent, csupán 3 százalékos. A Momentum számára politikai és gyakorlati szempontból is nagyobb jelentőséggel bírhat a mandátumszerzés, mivel egyelőre valódi politikai sikert pártként nem tudtak felmutatni az elmúlt két év során, Momentumos politikust még nem bíztak meg a választók mandátummal. Fontos továbbá hozzátenni, hogy az Európai Parlamentbe való bejutás anyagi és kapcsolati szempontból is fontos a párt számára, amely itthon egyelőre nem váltotta be támogatói reményeit. Az LMP rendelkezik parlamenti frakcióval, a párt országosan is jelen van több önkormányzati testületben, így az ő jövőjük egyelőre akár az EP-mandátum nélkül is könnyebben biztosított, ám egészen biztosan komoly politikai presztízsveszteséggel járna, ha nem tudnák megugrani az 5 százalékos küszöböt.

A Jobbiktól komolyabb mértékű elfordulás figyelhető meg mind a tagság, mind a támogatók részéről a Mi Hazánk irányába. Ebben a pártharcban a Jobbik számára nagyobb a tétje a választási eredménynek, hiszen ez az a párt, amely korábban a legerősebb ellenzéki kihívóként kívánt megjelenni a politikai palettán. A Mi Hazánk új pártként már az 5 százalék átlépését is komolyabb sikernek könyvelhetné el, ám valószínűbb, hogy a párt egy hosszabb építkezésbe kezdett, amelynek pártként egy államosa az EP-választás.

Vincze Viktor Attila: Amennyiben az előzetes becsléseknek megfelelően a voksok számában a DK megelőzi az MSZP-t, a Jobbik pedig a harmadik helyre esik vissza, akkor az milyen hatással lehet az őszi önkormányzati választásra tervezett ellenzéki összefogósdira? Akár teljesen fel is borulhat az eddigi magyar ellenzéki pártrendszer?

Palóc André: Az ellenzéki pártok jelentős része jó ideje inkább az önkormányzati választásokat illető alkukkal foglalkoznak az EP-választások és ami talán még fontosabb, saját választóik helyett. Az EP-választáson való szereplésük akár komolyabb mértékben is átrendezheti az erőviszonyokat az ellenzéki térfélen, s a Jobbik vezető szerepe elmúlni látszik. A baloldalon belül van egy külön versengés a vezető szerepért, amelyből akár a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is kijöhet győztesen.

Azonban sok idő van még az őszi önkormányzati választásokig, s azt is többször láthattuk már az ellenzéki pártok esetén, hogy alkupozíciójuknál nem feltétlenül támogatottságuk játszotta a kizárólagos szerepet, elég csak a Párbeszéd, vagy éppen a Liberálisok tavaly évi listás helyeire gondolni az országgyűlési választás alkalmával.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

London muszlim polgármestere inkább a környezetvédelemre költ a rendőrség helyett.

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Megint nem szavaztak az ellenzékiek egy olyan törvényjavaslat ügyében, amely megakadályozta, hogy az adófizetők milliárdjai elítélt bűnözők zsebeibe vándoroljanak. Ugyanígy nem vagy nemmel szavaztak, amikor migránstömegeket kellett távol tartani a határainktól. De mégis mit csinálnak több százezres fizetésért? Vonulgatnak? Tüntetgetnek? Tévézni mennek? Nem erős ez egy kicsit?! Hé, károgók, nem kéne megdolgozni a pénzetekért?!

Koronavírus gyanújával karanténba került egy kamionsofőr Budapesten

Koronavírus gyanújával karanténba került egy kamionsofőr Budapesten

Újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt kedden.

A 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását akarja a Fidesz

A Fidesz és a magyar kormány támogatja az Európai Unióban Magyarország ügyében folyó, 7-es cikk szerinti eljárás felgyorsítását, annak mielőbbi befejezése érdekében – közölte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Ausztriában is megjelent a koronavírus!

Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus, két ember fertőződött meg Tirolban – közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére