Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Palóc André: Egy 30 százalék fölötti részvételi arány kiejtheti a leggyengébb ellenzéki pártokat

Vincze Viktor Attila

2019.05.26. 09:18

A mai uniós választáson egy alacsonyabb, 30 százalék alatti részvétel elsősorban az ellenzéki pártoknak kedvezhet, amely esetén a kormánypártok 12 vagy 13 mandátumra számíthatnak, míg az ellenzéki pártok a fennmaradó 9 vagy 8 mandátumon osztozhatnak – mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Palóc André politológus. A Századvég elemzője szerint az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik jövőjét akár jelentősen is meghatározhatja a mai EP-választás eredménye.

Vincze Viktor Attila: A 2014-es EP választás eredményei valamint a legfrissebb közvélemény-kutatási felmérések és mandátumbecslések alapján mekkora részvételi aránytól milyen irányba változhat és milyen mandátum megoszlásokhoz vezethet a mostani magyarországi uniós szavazás eredménye?

Palóc André: A legutóbbi, 2014-es Európai Parlamenti választáson a magyar szavazópolgárok 28,97 százaléka adta le voksát az alábbiak szerint: Fidesz-KDNP 51,48, Jobbik 14,67, MSZP 10,9 DK 9,75, Együtt-PM 7,25, LMP 5,04 százalék. A jelenlegi közvélemény-kutatásokban közös, hogy valamennyi 50 százalék fölötti Fidesz-KDNP eredményt vár, míg az ellenzéki pártoknál a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Jobbik is 10 százalék körül várható, az LMP, valamint a Momentum pedig az 5 százalékos bejutási küszöb környékén végezhet. Az alacsonyabb, 30 százalék alatti részvétel elsősorban az ellenzéki pártoknak kedvezhet, amely esetén a kormánypártok 12 vagy 13 mandátumra számíthatnak, míg az ellenzéki pártok a fennmaradó 9 vagy 8 mandátumon osztoznak, a Jobbik, az MSZP és a DK pedig 2 vagy 3 mandátumhoz juthat annak függvényében, hogy a Momentum és az LMP elérik-e az 5 százalékos küszöböt. Egy magasabb, 30 százalékos részvétel fölött a Fidesz-KDNP akár 14 mandátumra is számíthat, míg az ellenzéki oldalon az MSZP-DK-Jobbik és a Momentum vagy az LMP osztozna a fennmaradó 7 mandátum között, szavazatarányuknak megfelelően akár 1, akár 2, akár 3 mandátumhoz jutva. A szavazatarányokat tekintve a legutóbbi, májusi Századvég-kutatás szerint a DK végezne a második helyen 11 százalékkal, mögötte a 3. a Jobbik 9, illetve 4. az MSZP-P 7 százalékkal, s még a Momentum várható befutónak 6 százalékkal, tehát a DK, az MSZP-P és a Jobbik is 2-2-2 mandátumra számíthat e szerint, míg a Momentum 1-re. Magasabb részvétel esetén nehezen elképzelhető, hogy mind a Momentum, mind az LMP is mandátumhoz jusson, sőt legvalószínűbb, hogy egy igazán magas részvételnél egyikük sem lépné át az 5 százalékos küszöböt, s így mandátum nélkül maradnának.

Vincze Viktor Attila: Ha igaz az, hogy a minél magasabb részvételi arány a Fidesz számára plusz mandátumot vagy mandátumokat hozhat, akkor ez alapján a jobboldali szavazók a patkányozó és fasisztázó balliberális ellenzéket most eredményesen büntethetik azzal, ha mindenképpen elmennek szavazni és a Fidesz-KDNP-re adják a voksukat?

Palóc André: A magasabb választási részvétel a várakozások szerint elsősorban a kormánypártoknak kedvez, s ha a bejutási küszön környékén álló pártok végül nem szereznek mandátumot/mandátumokat, akkor a Fidesz-KDNP várhatóan több mandátumot kaphat. A szavazók elsősorban arról döntenek az EP-választás során, hogy Európának bevándorlás-párti, vagy bevándorlás-ellenes vezetése legyen-e a következő 5 év során. A jobboldali szimpatizánsok voksukkal megerősítik és felhatalmazzák a kormánypártokat, hogy a bevándorlás-ellenes álláspontot továbbra is határozottan képviseljék az Európai Parlamentben.

Vincze Viktor Attila: Lehet-e meglepetés eredmény a voksoláson? A Momentum és az LMP, illetve a Jobbik valamint a Mi Hazánk közötti párharcokban milyen következményekkel járhat az uniós választás eredménye? Aki most alulmarad az végleg kieshet a pártrendszerből?

Palóc André: A Momentum és az LMP hasonlóan a bejutási küszöb környékén volt az általunk készített korábbi kutatásokban. A legutóbbi, május 22-én publikált közvélemény-kutatásunkból az látszik, hogy a Momentum támogatottsága megnőtt, jelenleg 6 százalékos a biztos részvételt ígérők körében, míg az LMP-é csökkent, csupán 3 százalékos. A Momentum számára politikai és gyakorlati szempontból is nagyobb jelentőséggel bírhat a mandátumszerzés, mivel egyelőre valódi politikai sikert pártként nem tudtak felmutatni az elmúlt két év során, Momentumos politikust még nem bíztak meg a választók mandátummal. Fontos továbbá hozzátenni, hogy az Európai Parlamentbe való bejutás anyagi és kapcsolati szempontból is fontos a párt számára, amely itthon egyelőre nem váltotta be támogatói reményeit. Az LMP rendelkezik parlamenti frakcióval, a párt országosan is jelen van több önkormányzati testületben, így az ő jövőjük egyelőre akár az EP-mandátum nélkül is könnyebben biztosított, ám egészen biztosan komoly politikai presztízsveszteséggel járna, ha nem tudnák megugrani az 5 százalékos küszöböt.

A Jobbiktól komolyabb mértékű elfordulás figyelhető meg mind a tagság, mind a támogatók részéről a Mi Hazánk irányába. Ebben a pártharcban a Jobbik számára nagyobb a tétje a választási eredménynek, hiszen ez az a párt, amely korábban a legerősebb ellenzéki kihívóként kívánt megjelenni a politikai palettán. A Mi Hazánk új pártként már az 5 százalék átlépését is komolyabb sikernek könyvelhetné el, ám valószínűbb, hogy a párt egy hosszabb építkezésbe kezdett, amelynek pártként egy államosa az EP-választás.

Vincze Viktor Attila: Amennyiben az előzetes becsléseknek megfelelően a voksok számában a DK megelőzi az MSZP-t, a Jobbik pedig a harmadik helyre esik vissza, akkor az milyen hatással lehet az őszi önkormányzati választásra tervezett ellenzéki összefogósdira? Akár teljesen fel is borulhat az eddigi magyar ellenzéki pártrendszer?

Palóc André: Az ellenzéki pártok jelentős része jó ideje inkább az önkormányzati választásokat illető alkukkal foglalkoznak az EP-választások és ami talán még fontosabb, saját választóik helyett. Az EP-választáson való szereplésük akár komolyabb mértékben is átrendezheti az erőviszonyokat az ellenzéki térfélen, s a Jobbik vezető szerepe elmúlni látszik. A baloldalon belül van egy külön versengés a vezető szerepért, amelyből akár a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is kijöhet győztesen.

Azonban sok idő van még az őszi önkormányzati választásokig, s azt is többször láthattuk már az ellenzéki pártok esetén, hogy alkupozíciójuknál nem feltétlenül támogatottságuk játszotta a kizárólagos szerepet, elég csak a Párbeszéd, vagy éppen a Liberálisok tavaly évi listás helyeire gondolni az országgyűlési választás alkalmával.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Németh Zsolt: mindenkit érdekeltté kell tennünk Erdély sikerében

Németh Zsolt szerint a globalista árral szemben haladva Erdélynek egy új transzilvanizmusra van szüksége, amelynek lényege Erdély szövetsége Bukaresttel és Budapesttel.

„Avanti Ragazzi di Buda” – énekelték vastaps közepette Orbán Viktornak az olaszok

„Avanti Ragazzi di Buda” – énekelték vastaps közepette Orbán Viktornak az olaszok

A magyar miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján vett részt Rómában, ahol felcsendült az '56-os szabadságharcosok tiszteletére írt olasz dal is.

A svéd Zöldek legfontosabb küldetésüknek érzik, hogy ingyen lakáshoz juttassák a migránsokat

A svéd Zöldek legfontosabb küldetésüknek érzik, hogy ingyen lakáshoz juttassák a migránsokat

Jelenleg 2700 (!) migránst veszélyeztet a hajléktalanság Svédországban, mivel lejárnak a menekülteknek járó ideiglenes apartmanjaik.

Gondolatbűnözés

Gondolatbűnözés

Igen, gondolatbűnözés. És ha már ezt a szót használjuk, nem nehéz kitalálni, hogy mi más is lehetne a bűnös gondolat, mint a migráció és a befogadó társadalomtól elkülönülő muszlim párhuzamos világ elutasítása. És hol máshol lehetne, mint Franciaországban. Ahol nagyságrendileg sem tudják megmondani, hány illegális bevándorló lehet az országban. Ahonnét lényegében lehetetlen kiutasítani az illegális bevándorlókat. Persze, Franciaország.

Orbán: a baloldal be akarja hozni a migránsokat

Orbán: a baloldal be akarja hozni a migránsokat

Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában. Orbán Viktor egyúttal leszögezte: a baloldal be akarja hozni a migránsokat.

Pénzszórás volt megépíteni a kerítést az ellenzék soproni jelöltje szerint

Pénzszórás volt megépíteni a kerítést az ellenzék soproni jelöltje szerint

Az önkormányzati választásokon számos olyan balliberális politikust állított rajthoz az ellenzék, akik a tömeges bevándorlás pártján állnak, és ebből adódóan feleslegesnek és károsnak tartják a magyar-szerb határon megépített kerítést. Ez alól az ellenzék Sopronban induló egyik jelöltje, Varga Norbert sem kivétel.

Karácsony ismét bizonyította alkalmatlanságát: ezúttal a saját kerületével, Zuglóval futott vakvágányra

Az ellenzéki pártok közös főpolgármesterjelöltjének ezúttal arról nem volt fogalma, hogy a kerület egyik főtere a zuglói polgármesteri hivatal tulajdona.

Tudtad-e, hogy: a skizofrének köztünk élnek?

Tudtad-e, hogy: a skizofrének köztünk élnek?

És nem váltogatják a személyiségeiket, mert nincs nekik több.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére