Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi: Kurz gyõzelmével Orbán Viktor és Magyarország is egy új szövetségest nyerhet

Vincze Viktor Attila

2017.10.14. 11:58

A rendkívül fiatal, mindössze 31 éves jobboldali kancellárjelölt, Sebastian Kurz a nagy esélyese minden tekintetben az osztrák parlamenti választásnak - mondta a 888.hu-nak nyilatkozva Nógrádi György. A szakértõ szerint Magyarország, a V4-ek és Orbán Viktor egyaránt komoly, új szövetségest nyerhet azzal, ha az illegális bevándorlást elutasító Kurz alakíthat kormányt Bécsben.

Európában az utóbbi időben egyértelműen visszaszorult a baloldal és továbbra is hátrálásban van."

888.hu: Mi dönti el az osztrák választások kimenetelét? Az illegális migráció mennyire határozza meg a választási kampányt?

Nógrádi György: Ausztria 1955-ben nyerte vissza a függetlenségét egy négyhatalmi megszállás után. Egy olyan országról van szó, amelyik a világ legfejlettebb államai közé tartozik. Egy gazdag és boldog ország Ausztria, amelynek az állapotain azonban rendkívül sokat változtatott az iszlám bevándorlás. Ausztriában 1970-ben 20 ezer muzulmán élt. 2001-ben 200 ezer és most 2017-ben pedig 700 ezer. Ez egy olyan óriási növekedés, ami miatt most az osztrák politika azt mondja, hogy elég volt. Meg kell állni. Nem véletlen, hogy nem a gazdasági kérdésekről szól az osztrák választás, hiszen ott túl sok változtatni való nincs. Ami viszont ma foglalkoztatja az osztrák politikát, az például az, hogy hogyan lehet új migrációs politikát meghatározni, hogy miként lehetséges kerítést építeni a határra. Két évvel ezelőtt Ausztria még lefasisztázta a magyar vezetést, amiért kerítést építettünk a szerb határra. Most viszont arról beszélnek az osztrákok, hogy ugyanilyen kerítést építenek az osztrákok is, csak éppen szárnyas kapunak hívják. Egyértelmű tehát, hogy az osztrák választások eredményét a migrációs téma határozza majd meg.

888.hu: Melyik párt, illetve a kancellárjelöltek közül ki a legesélyesebb a választási győzelemre Ausztriában? Valóban az Osztrák Néppárt (ÖVP) által jelölt, alig 31 éves Sebastian Kurz nyerheti személy szerint a voksokért folyó versenyt?

Nógrádi György: Ausztriában egyik párt sem érheti el a választáson a szavazatok abszolút többségét egyedül, ezért az a nagy kérdés, hogy ki kivel köthet majd koalíciós megállapodást. Jelenleg úgy néz ki, hogy a legtöbb szavazatra a Kurz vezette Néppárt számíthat. A kancellárságra legesélyesebb jelölt pedig valóban Sebastian Kurz, aki 31 éves és kétség kívül jelenleg a legtehetségesebb osztrák politikus. Ezek alapján igazából most az a kérdés, hogy a választások után Kurz kivel akar is majd együttműködni. Az eddigi ÖVP-SPÖ, néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció az úgy tűnik, hogy megbukott. Ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy Kurz össze szeretne fogni a Szabadságpárttal, az FPÖ-vel. Ez kézenfekvő döntés is lenne, hiszen ketten együtt biztosan kormányzóképes koalíciót alkothatnak. Ehhez képest persze még más forgatókönyvek is lehetségesek, de ezek mind azon múlnak, hogy a választáson induló sok kis párt közül hánynak sikerül megugrania az Ausztriában a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt.

888.hu: Ezzel az októberi választással Ausztriában is folytatódni fog az elmúlt években globálisan és Európában is megtapasztalt politikai fordulat, miszerint szinte teljesen eltűnnek a régi globális elithez tartozó, hagyományos balliberális ideológiájú pártok a politikai palettáról?

Nógrádi György: Európában az utóbbi időben egyértelműen visszaszorult a baloldal, és továbbra is hátrálásban van. Ez vár az osztrák szociáldemokratákra, az SPÖ-re is a mostani választásokon. Várhatóan az eddigi leggyengébb választási eredményüket fogják most elérni. Ezzel szemben viszont a Néppárt, az ÖVP az eddigieknél nagyobb teret nyer a mostani választáson, ami nagyrészt csak Sebastian Kurz személyének lesz majd köszönhető. Kurz újdonságnak számító személyével ellentétben az ÖVP mint párt, továbbra is a régi maradt, a maga több évtizedes hagyományos elitjével és ideológiájával.

888.hu: Sebastian Kurz esetleges osztrák miniszterelnöki székbe kerülése hogyan érintheti a magyar-osztrák viszonyrendszert és milyen hatással lehet az Európai Unión belüli kapcsolatokra, erőviszonyokra?

Nógrádi György: Az EU egyik legutolsó uniós felmérése szerint minden uniós tagország lakosságának a többsége azon a véleményen van, hogy nem kérnek a migránsokból. Ha Kurzot megválasztják miniszterelnöknek Ausztriában, akkor Bécset egy olyan politikus irányítaná, akinek a nézetrendszere nagyon nagy mértékben egybeesik a mai magyar kormány nézetrendszerével. Most az látszik, hogy Ausztria gyakorlatilag ugyanazt az álláspontot akarja már képviselni a migrációs ügyekben, mint amelyet Magyarország eddig is képviselt. Sebastian Kurz hatalomra kerülésével tehát egyértelműen tovább javulhatnak majd a magyar-osztrák kapcsolatok.

Orbán Viktor miniszterelnök és Magyarország is egy komoly új szövetségest nyerhet."

Ez azt is jelentheti, hogy Ausztria felsorakozik majd az EU-ban a V4-ek mellé, ami jelentősen növelheti a V4-es együttműködés brüsszeli pozícióját. Mindez kiváló lehetőségeket nyithat meg Magyarország számára külön is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Ausztria nem is annyira Közép-Európa, hanem inkább Nyugat-Európa térségébe tartozik, tehát az EU-ban zajló folyamatok befolyásolására komoly képességei vannak. Az is fontos tényező, hogy Bécs és Berlin egymásra folyamatos és kölcsönös hatással van. Tehát, ha Sebastian Kurz vezeti majd Ausztriát, akkor azzal a magyar-német kapcsolatok is javulhatnak. Összességében tehát, az ÖVP kancellárjelöltje személyének a győzelmével Orbán Viktor miniszterelnök és Magyarország is egy komoly új szövetségest nyerhet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére