Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György a 888-nak: Kevés az esélye, hogy Oroszország bevetne nukleáris fegyvert

888.hu

2022.03.29. 14:50

Az egyre kiéleződő orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kérdeztük Nógrádi Györgyöt. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a nukleáris fegyverek bevetése helyett a háború felgyorsításának érdekében inkább átcsoportosítják a haderejüket az oroszok.

 

888.hu: Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint Oroszországnak nem kötelessége megvárni, hogy más állam atombombát vessen be, Moszkva ezt bármikor megteheti. Készülnek valamire?

Nógrádi György: A jelenlegi helyzetben a világ döntő többsége elítéli Oroszországot. Az ENSZ-ben a közgyűlés 193 államának 80 százaléka elítélte őket. A mostani helyzetben Moszkva úgy érzi, hogy szinte mindenki ellene van, a helyzetet bonyolítja, hogy a Nyugat állandóan közli, hogy csak rövid ideig hajlandó orosz kőolajat, földgázt és szenet venni, és erre több olyan válasz is érkezett, hogy oké, de akkor a Kreml is megtehet lépéseket. Nyilván ez fenyegetés, és nyilván nagyon sok függ attól, hogy mi lesz most a két napos találkozón Isztambulban. Azt viszont látni kell, hogy Oroszország úgy elszigetelődött, mint a modern történelme során soha. Volt egyszer egy Willy Brandt, aki azt mondta, hogy aki elsőnek lő, másodiknak hal meg. Az oroszok az atomeszközt elővették mint zsaroló potenciált, de pontosan tudják, hogy egy általános atomháborút Eurázsiába és Észak-Amerikában nem lehet túlélni.

 

888.hu: Mit jelent az, hogy taktikai nukleáris fegyver? Bevethetnek-e ilyet Ukrajnában?

Nógrádi György: Elvileg igen, gyakorlatilag viszont kicsi az esélye. A taktikai nukleáris fegyver azt jelenti, hogy ezeket rövid távon alkalmazzák, kis töltet van bennük, tehát meghatározott kilométer körben érnek el teljes pusztítást. Ezt Ukrajnában be lehet vetni, de ugyanezt az eredményt az oroszok hagyományos technikával elérik. Jelenleg Ukrajnában az orosz hadsereg 10 százaléka van bevetve, tehát ha Oroszország gyors sikert akar, akkor sokkal egyszerűbb a katonai erők átcsoportosítása, amit már elkezdtek.

 

Fotó: Kozma Zsuzsi

 

888.hu: Hány atomrakétája van az oroszoknak?

Nógrádi György: Nagyságrendileg 4–6 ezer között van mind az oroszoknak, mind az amerikaiaknak, de ez változik. Jelenleg a világon meglévő atomeszközök kb 94–96 százaléka van fele-fele arányban orosz illetve amerikai kézen.

 

888.hu: Hova lehetne menekülni, ha bevetnek ilyen fegyvereket?

Nógrádi György: Taktikai atomfegyver bevetése esetén relatíve kis területen okoz pusztítást, egy általános atomháború esetén azonban nincs menekülés.

 

888.hu: Ma ismét tárgyalnak a felek Törökországban, milyen kimenetelre lehet számítani?

Nógrádi György: Vannak minimális és vannak maximális célok. A minimális, hogy folyósokat nyissanak meg a menekültek előtt, a maximális cél egy általános tűzszünet elérése. De néhány kérdésben – Krím és Donbász kérdésében – nincs megállapodás. Abban igen, hogy nem lehet a NATO tagja Ukrajna. Nagyon sok mindenben közeledtek az álláspontok, de van néhány stratégiai fontosságú kérdés, amiben teljesen más az orosz és az ukrán álláspont. Kérdés, hogy ezekben sikerül-e megegyezni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Azt gondolná az ember, hogy van egy határ, amit már nem lépnek át, de minden alkalommal bizonyítják, hogy nincs ilyen.

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntetették a légitársaságot

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntetették a légitársaságot

A kormány pedig előre közölte, hogy nem lehet áthárítani az extraprofit-adót az utasokra. A Ryanair a tettéért most drágán megfizet.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Életbe lépett a tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért – jelentette a helyi média hétfőn.

Nagyot bukott a baloldal az időköziken a Fidesz jelöltjeivel szemben (ismét)

Nagyot bukott a baloldal az időköziken a Fidesz jelöltjeivel szemben (ismét)

Ambrus István független jelöltet választották polgármesternek vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon. Pedig Márki-Zay Péter még kampányolt is a másik jelölt mellett, de a „Kapitány” ezúttal se járt sikerrel. Ez (sem) az ő és a baloldal hétvégéje. Ám ez még nem minden: Orosházán is jobboldali jelölt nyert!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére