Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György a 888-nak: A görögök jó pontokat akarnak szerezni az EU-nál

888.hu

2020.02.27. 16:00

Továbbra is tartanak a demonstrációk a görög szigeteken, ahol a kormány új befogadótáborokat készül építeni. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte portálunknak a kialakult helyzetet.

888: Mi történik Görögországban?

Nógrádi György: Az alapvető probléma az, hogy a görögök nem tudták és nem is akarták eddig a szigeteket ellenőrizni. Ez nem is egyszerű, hiszen iszonyú mennyiségű szigetről van szó. A jelenlegi helyzet szerint Törökországból folyamatosan jönnek át a migránsok Görögországba. A jobboldali görög kormány azt mondja, hogy mivel egy évvel ezelőtti adatokhoz képest is nőtt a bejövő migránsok száma, ezért szeretné a szigeteket lezárni. Athén pontosan tudja, hogy ezeken a helyeken a menekülttáborok túlzsúfoltak, és most először megüzenték a migránsoknak, hogy ne adjanak pénzt az embercsempészeknek, mert nem fognak tudni továbbmenni Európa belsejébe, Görögország vissza fogja küldeni őket.

888: Milyen alapon engedik ki a törökök a migránsokat?

Nógrádi György: A mostani török gyakorlat szerint, aki diplomás vagy szakmunkás, az nem jöhet ki az országból. Akiket kiengednek, azok az említett társadalmi csoportok alatt helyezkednek el. A migránsok egyre nagyobb része katonai kiképzést kapott és részt vett a szíriai vagy az iraki polgárháborúban, ha úgy tetszik, az Iszlám Állam oldalán. Pontos adatok állnak rendelkezésre, hogy Líbiában a központi kormány oldalára Szíriában elfogott terroristákat küldenek át harcolni.

A görög kormány most szeretne jó pontokat szerezni az Európai Uniónál, ezért megpróbálja a migránsokat megállítani. A baloldali kormány ezt eddig nem akarta. Nyilván ebbe a migránsok nem fognak belemenni és összecsapások lesznek.

888: Az összecsapások meg is történtek a napokban.

Nógrádi György: Igaza van, de rendkívül érdekes, hogy az első összecsapások nem a migránsokkal voltak, hanem a szigeteken lakó görögökkel, akik nem tudják már elviselni a bevándorlókat. Egyrészt túl sokan vannak, másrészt rengeteg a bűncselekmény, harmadrészt pedig nem jönnek a turisták.

888: Az adatok szerint nagyjából 42 ezer bevándorló van a görög szigeteken, és a helyiek szeretnék, hogy a migránsokat szállítsák el a szárazföldre. Ez megoldás lenne?

Nógrádi György: Igen és nem. Ha elviszik onnan a migránsokat, akkor a szigetek tehermentesülnek, de folyamatosan jönnek a migránsok a török területekről. Törökország ugyan eddig évi 3 milliárdot kapott, most már 6 milliárdot kap az uniótól. Angela Merkel ezt egyébként úgy tárgyalta le, hogy nem egyeztetett a tagállamokkal. Baromi érdekes mozzanat volt, amikor a német kancellár azt mondta Recep Tayyip Erdogannak, hogy jó, akkor adunk 3 milliárdot, mire a török elnök visszakérdezett: Görögországnak mennyit adtak? Kiderült, hogy 400 milliárdot. Hihetetlen aránytalanságok vannak, és minden fél abból indul ki, hogy neki van igaza.

888: Ha már szóba került az EU-Törökország megállapodás. Az egyik helyszín, ahol a migránsok miatt összecsapások voltak, az Híosz szigete, amely néhány kilométerre fekszik a török partoktól. A helyiek szerint folyamatosan érkeznek ide migránsok. Ez utalhat arra, hogy a megállapodás nem működik?

Nógrádi György: Ez arra utalhat, hogy a megállapodással egyik fél sem elégedett. Az Európai Unió gyengesége az, hogy bár a világ egyik legmeghatározóbb gazdasági hatalma, de csak papíron van közös kül- és biztonságpolitikája.

Ha egy sziget 10 kilométerre van, akkor a haditengerészettel lezárom. Ha nem akarom, akkor más a helyzet. Jelenleg Törökországból akár gumicsónakon is át lehet jönni Európába.

Az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait, a törökök pedig úgy zsarolják Európát, ahogy akarják. A fő probléma az, hogy ma már az észak-afrikai országok is támogatásokat követelnek, és azt mondják, hogy átengedik a területükön a migránsokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Újabb bravúrra készül az elmúlt években ténylegesen hihetetlen és sikeres történetet író magyar labdarúgó-válogatott. Hétfőn este a Puskás Arénában csak egy aprócska pontot kell szerezni Olaszország ellen ahhoz, hogy a csapat bejusson a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Persze az sem lenne nagy baj, ha az angolok és a németek után az olaszok skalpját is megszereznénk.

Fidesz-győzelem a miskolci időközi választáson

Időközi választást tartottak vasárnap Miskolc 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületében. A választáson óriási fölénnyel, a szavazatok 56,24%-nak megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyert.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére