Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György a 888-nak: A görögök jó pontokat akarnak szerezni az EU-nál

888.hu

2020.02.27. 16:00

Továbbra is tartanak a demonstrációk a görög szigeteken, ahol a kormány új befogadótáborokat készül építeni. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte portálunknak a kialakult helyzetet.

888: Mi történik Görögországban?

Nógrádi György: Az alapvető probléma az, hogy a görögök nem tudták és nem is akarták eddig a szigeteket ellenőrizni. Ez nem is egyszerű, hiszen iszonyú mennyiségű szigetről van szó. A jelenlegi helyzet szerint Törökországból folyamatosan jönnek át a migránsok Görögországba. A jobboldali görög kormány azt mondja, hogy mivel egy évvel ezelőtti adatokhoz képest is nőtt a bejövő migránsok száma, ezért szeretné a szigeteket lezárni. Athén pontosan tudja, hogy ezeken a helyeken a menekülttáborok túlzsúfoltak, és most először megüzenték a migránsoknak, hogy ne adjanak pénzt az embercsempészeknek, mert nem fognak tudni továbbmenni Európa belsejébe, Görögország vissza fogja küldeni őket.

888: Milyen alapon engedik ki a törökök a migránsokat?

Nógrádi György: A mostani török gyakorlat szerint, aki diplomás vagy szakmunkás, az nem jöhet ki az országból. Akiket kiengednek, azok az említett társadalmi csoportok alatt helyezkednek el. A migránsok egyre nagyobb része katonai kiképzést kapott és részt vett a szíriai vagy az iraki polgárháborúban, ha úgy tetszik, az Iszlám Állam oldalán. Pontos adatok állnak rendelkezésre, hogy Líbiában a központi kormány oldalára Szíriában elfogott terroristákat küldenek át harcolni.

A görög kormány most szeretne jó pontokat szerezni az Európai Uniónál, ezért megpróbálja a migránsokat megállítani. A baloldali kormány ezt eddig nem akarta. Nyilván ebbe a migránsok nem fognak belemenni és összecsapások lesznek.

888: Az összecsapások meg is történtek a napokban.

Nógrádi György: Igaza van, de rendkívül érdekes, hogy az első összecsapások nem a migránsokkal voltak, hanem a szigeteken lakó görögökkel, akik nem tudják már elviselni a bevándorlókat. Egyrészt túl sokan vannak, másrészt rengeteg a bűncselekmény, harmadrészt pedig nem jönnek a turisták.

888: Az adatok szerint nagyjából 42 ezer bevándorló van a görög szigeteken, és a helyiek szeretnék, hogy a migránsokat szállítsák el a szárazföldre. Ez megoldás lenne?

Nógrádi György: Igen és nem. Ha elviszik onnan a migránsokat, akkor a szigetek tehermentesülnek, de folyamatosan jönnek a migránsok a török területekről. Törökország ugyan eddig évi 3 milliárdot kapott, most már 6 milliárdot kap az uniótól. Angela Merkel ezt egyébként úgy tárgyalta le, hogy nem egyeztetett a tagállamokkal. Baromi érdekes mozzanat volt, amikor a német kancellár azt mondta Recep Tayyip Erdogannak, hogy jó, akkor adunk 3 milliárdot, mire a török elnök visszakérdezett: Görögországnak mennyit adtak? Kiderült, hogy 400 milliárdot. Hihetetlen aránytalanságok vannak, és minden fél abból indul ki, hogy neki van igaza.

888: Ha már szóba került az EU-Törökország megállapodás. Az egyik helyszín, ahol a migránsok miatt összecsapások voltak, az Híosz szigete, amely néhány kilométerre fekszik a török partoktól. A helyiek szerint folyamatosan érkeznek ide migránsok. Ez utalhat arra, hogy a megállapodás nem működik?

Nógrádi György: Ez arra utalhat, hogy a megállapodással egyik fél sem elégedett. Az Európai Unió gyengesége az, hogy bár a világ egyik legmeghatározóbb gazdasági hatalma, de csak papíron van közös kül- és biztonságpolitikája.

Ha egy sziget 10 kilométerre van, akkor a haditengerészettel lezárom. Ha nem akarom, akkor más a helyzet. Jelenleg Törökországból akár gumicsónakon is át lehet jönni Európába.

Az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait, a törökök pedig úgy zsarolják Európát, ahogy akarják. A fő probléma az, hogy ma már az észak-afrikai országok is támogatásokat követelnek, és azt mondják, hogy átengedik a területükön a migránsokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére