Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németh Szilárd: felelősséget viselünk a jelenlegi határainkon túl élő magyarokért

Bokor Gábor

2019.07.31. 12:00

Németh Szilárddal, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával beszélgettünk az úzvölgyi katonatemető helyzetéről és az azzal kapcsolatosan kialakult botrányról.

888: Hogyan próbál a magyar kormány az erdélyi magyaroknak segíteni?

Németh Szilárd: Alaptörvényünkbe – a nemzetegyesítési célt kitűzve – beiktattuk, hogy felelősséget viselünk a jelenlegi határainkon túl élő magyarokért, segítjük és támogatjuk őket magyar nyelvük, kultúrájuk, önazonosságuk, közösségeik fenntartásában, fejlődésében, a magyar nemzethez való tartozásukban. Ez határozza meg a kormány álláspontját az úzvölgyi katonatemetőben kialakult helyzettel kapcsolatban is. Katonahőseink Erdélyben is sok-sok temetőben alusszák örök álmukat. Emlékük méltó megőrzése és kegyeletteljes tisztelete kötelességünk. Ezért kötöttünk Romániával is kétoldalú és kölcsönös nemzetközi megállapodást a hadisírok gondozásáról. Az úzvölgyi magyar katonai temetőben a románok ezt hagyták figyelmen kívül, ráadásul kegyeletsértő módon. A most folyó tárgyalásokon a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) azt képviseli, hogy a rendezés csak szakmailag, történetileg megalapozottan, a jog- és kegyeletsértés megszüntetésével, illetve az eredeti állapot visszaállításával történhet meg. Ez a székelyföldi magyarok határozott álláspontja is.

888: Hogy halad a HIM az Úzvölgyével kapcsolatos tárgyalásokkal? Történt előrelépés a Bukaresttel való párbeszédben?

Németh Szilárd: Már az is előrelépésnek számít, hogy többszöri megkereséseink sorozatára a román ONCE, azaz a Hősök Emlékének Országos Hivatala egyáltalán hajlandó volt a szakmai párbeszédre. A tárgyaláson megismertük egymás álláspontját, amely azonban jelentősen eltér. A románok a temető keletkezésének idejét, az ott eltemetett katonák számát és nemzetiségét – főleg a románokét – is vitatják. Ők azt mondják, hogy a temetőt 1927-ben hozták létre, pedig még a saját 1928-as forrásuk szerint is a temető 1926-27-es bővítésénél 350 magyar hősi halott mellé temettek el másokat. A magyar temetések már 1916-ban elkezdődtek. Ezt minden hiteles történeti forrásunk egybehangzóan és megdönthetetlenül bizonyítja! Az itt eltemetett román katonahősök számát illetően az ONCE júniusig még azt állította, hogy az 149, majd – egy 1988-as felmérésre hivatkozva – saját statisztikájukat jelentősen módosítva 19 nevesített és 3 ismeretlen román katonát vizionáltak. A júniusi tárgyaláson ez a szám részükről már 8+3 volt, és azt is kijelentették, hogy ők sem tudják pontosan. Az állítólagos nyolc ismert román nemzetiségű személyről a HIM szakértői – hitelt érdemlő halotti anyakönyvekkel – bebizonyították, hogy közülük öten a Magyar Királyi Honvédségben szolgáltak. Így a hatályos román törvények szerint sem román hősi halottak, hiszen ők nem román állampolgárok voltak. Egy hősi halottról pedig bebizonyosodott, hogy az orosz haderő katonája volt. Lassan, de biztosan abba az irányba haladunk, hogy a legkisebb érintettsége pont a románoknak lesz ebben a temetőben.

Ezért például a magyar katonahőseink földi maradványaira állított 52 román kereszt kegyeletsértő és minden jogalapot nélkülöz, azaz egyszerűen magyarázhatatlan.

Úzvölgye: sunyi, aljas és törvénytelen eszközöket vet be Románia

Hosszas beszélgetést folytatott szerdán egymással Úzvölgyéről és a magyar kisebbség helyzetéről Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa, Rákossy József-Botond, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze és Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője.

888: Milyen a tárgyalások során a bukaresti fél testtartása, elítélik a katonai temető rongálását?

Németh Szilárd: Az ONCE néhány nappal ezelőtt elküldött levelében arra kérte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértőit, hogy szeptemberben mindenképpen tartsunk egy nemzetközi szintű helyszíni bejárást. Ez rendben van, állunk elébe, bár nem tudom, miért kell ezzel őszig várni. A nyomozóhatóságok közben nem hallgatják ki a június 6-i szervezett provokáció és törés-zúzás általuk is beazonosított elkövetőit, helyettük az agressziót elszenvedett magyarokat vegzálják. Más román hatóságok meg műemlékké nyilvánították az 52 betonkeresztet, és telekkönyvezéssel megszüntették Csíkszentmárton tulajdonjogát. Közben a nyilvánosság előtt helytelenítik a dormánfalvi beavatkozást, de annak kegyeletsértő voltáról nem nyilatkoznak, nem akarják visszaállítani az eredeti állapotot.

Egyértelmű, hogy a tulajdon- és kezelői jogot akarják minden szakmai, kegyeleti és jogalap nélkül megváltoztatni, a román hadügyminisztérium alá rendelni. Mi ezt nem fogadjuk el!

Fotó: Kozma Zsuzsi

888: Tusványos alatt történt-e előrelépés a román-magyar párbeszédben?

Németh Szilárd: Bár az Úzvölgyét érintő kerekasztal-beszélgetésre a szervezők meghívták a román hadisírgondozók hivatalos képviselőit is, ők azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Így marad a már említett újabb tárgyalási forduló az ONCE és a HIM között, illetve a közös nemzetközi bejárás ősszel.

888: Ha a román fél nem hajlandó javítani az helyzeten, mit tud tenni a magyar kormány?

Németh Szilárd: Szakértőink további szakmai bizonyítékokat gyűjtenek, felkészülnek a szeptemberi helyszíni bejárásra, ahol megpróbálunk elérni egy, a kegyeletsértő román sírkeresztek alatti közös feltárást is. A saját levéltárainkból, közgyűjteményeinkből és a bécsi Kriegsarchiv anyagából eddig is merítettünk, de azt látjuk, egyre több, eddig ismeretlen és használható adat kerül elő a temetővel kapcsolatban. A legújabban kikutatott, egy 1941-ből a HIM levéltárából származó – ráadásul román eredetű – forrásanyag is alátámasztja a magyar állításokat. A HIM tehát teljes gőzzel dolgozik az ügy szakmai, kegyeleti alapú és jogszerű megoldásán. Ez lenne egyébként mind a magyar, mind a román érdek. Az érzelmektől, sérelmektől, hamisságoktól mentes észszerű együttműködés. Itt, Közép-Európában akkor mennek jól a dolgok, ha tiszteljük egymást, valamint betartjuk az együttélés ősi szabályait. Például azt, hogy mindenkinek joga van saját halottjai emlékének kegyeletteljes megőrzésére a másik megsértése nélkül.

Úzvölgye: a hely, ahová egyszer mindenkinek el kell látogatnia

Beszédes képek az úzvölgyi katonatemetőből.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Kína továbbra is elutasítja az azonos neműek házasságát

Kína jogi álláspontja szerint a házasság továbbra is egy férfi és egy nő köteléke – szögezte le egy kínai parlamenti szóvivő szerdán, kizárva, hogy Peking kövesse Tajvant az azonos neműek házasságának engedélyezésében.

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

A harmadik ciklusára készülő kormánypárti főpolgármester szerint az egyetlen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló elképzelés összeomlott. A városvezető felkészületlennek nevezte az ellenjelölteket, köztük Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az M1 szerda reggeli műsorában.

Elképesztő: levelet írt a polgármester egy focicsapatnak, mert túl hangosak a szurkolók

Nemcsak az edzések, de a mérkőzések hangereje is túl nagy Kozármislenyben a helyi polgármester szerint.

A propagandamentes

A propagandamentes

Ha nem is sokat, de azért elgondolkodtam, hogy érdemes-e írni Molnár Áronról. De ki az a Molnár Áron? Na igen, ezért gondolkodtam el. Mert nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda, és persze érthető, hogy nem tudják. De van benne valami tipikus, valami önmagán túlmutató. Ő nyilván hihetetlenül egyedinek érzi magát, pedig – fájdalom – messze nem az.

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Öttusa Világfesztivál Budapesten

2019-ben a világon először Felnőtt Öttusa-világbajnokságnak és Laser Run Világbajnokságnak ad otthont Budapest szeptember 2. és 8. között a Kincsem Parkban.

„A magyar nemzet közösséggé nemesedik”

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök többek között a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére