Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy Ervin a 888-nak: Gyurcsány felfalja és megemészti a Jobbikot

Horváth K. József

2020.03.05. 18:00

Változó radikálisok, radikális változások címmel a Jobbikról érveltek a XXI. Század Intézetben egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Nagy Ervin filozófust, a Jobbik 13 alapítójának egyikét kérdeztük, aki 2008-ban már kilépett a pártból.

888: Mi értelme van egy ilyen beszélgetésnek, hiszen nem tudjuk pontosan, hogy a nagy fordulat után kik is ma már a Jobbik szavazói valójában? Vagy tudjuk?

Nagy Ervin: A legutóbbi országgyűlési választásokon, alig két évvel ezelőtt, a Jobbik még az ország legerősebb ellenzéki pártja volt. Tény, hogy több mint egymillió változást akaró polgár gondolta úgy, hogy az egykori nemzeti radikális párt, amely 2018-ra már ideológiamentes protestpárttá változott, lehet az egyetlen biztosíték a kormányváltásra. De látni kell azt is, habár ezt nehéz egyértelműen kimutatni, de mégis tapasztalható és a kutatóintézeteket közt is konszenzus volt abban, hogy a Jobbikot választók jelentős hányada az elmúlt évtizedben kicserélődött, ahogy a párt is levetette barna gúnyáját és felvette a szivárványszínű gönceit. Egyrészről az MSZP-ben végleg csalódók, másrészről pedig a voksolástól ez idáig rendszeresen távolmaradók jelentek meg akkor a párt szimpátiatáborában, míg az egykori nemzeti radikális szubkultúrában tevékeny emberek átpártoltak a Fideszhez, esetleg teljes apátiába estek. Az azóta eltelt időben viszont végleg a padlóra került a Jobbik, ami figyelemre méltó és meglepően gyors változás. Az ilyen beszélgetéseknek azért is van értelme, hogy segítsük a földcsuszamlásszerű változások megértését, az okok megfejtését. A kérdés második részére még nem tudunk válaszolni, hisz napról napra csökken a Jobbik népszerűsége, az egyébként is heterogén, mára teljesen ideológiamentes tábor egyelőre leírhatatlan a politológia eszközeivel. Annyit tudunk csak, hogy potenciálisan protestszavazókról lehet szó és már semmi közük sincs az egykor virágzó nemzeti radikális szubkultúrához.

888: Akik most kilépnek a Jobbikból, azok a baloldalt vagy a jobboldalt gyengítik döntésükkel?

Nagy Ervin: Amennyiben nem tűnnek el a süllyesztőben, és az ellenzéki pártok végül a „egy jelölt, két lista” projektet választják a Gyurcsány által javasolt „egy jelölt, egy lista” összefogás helyett, akkor van esélyük arra, hogy az egyik listára felkerülve – a politikai elveket végleg a szemeteskosárba dobva – biztosítsák politikai túlesésüket. Hogy ezzel hozzá tudnak-e adni az ellenzéki összeborulás eredményességéhez hosszú távon, abban kételkedem. De jelenleg egyértelműen ki merem jelenteni, hogy a Jobbik önsorsrontó politikája, öngyilkos szervezeti átalakulása a kormánypártoknak kedvez. Hátradőlve kérhetnek egy kávét és premier plánban nézhetik azt a tragikomikus szappanoperát, amely szép lassan az utolsó évadához érkezik – a Jobbik új vezetése és elnöke kicsinálja mindazokat, akik idáig – ha még morálisan is megkérdőjelezhető módon –, de mégiscsak nap mint nap dolgoztak azért, hogy az ország második legerősebb politikai ereje legyenek. Ennek most vége, game over!

888: Jakab Péter nyilvánvalóan Gyurcsány egyik legfőbb szövetségese, mégis még mindig igyekszik hangsúlyozni a Jobbik nemzeti, konzervatív kötődését. Erre mi szükség van? Mai szavazói az ekkora átverést is elfogadják?

Nagy Ervin: Ez az ellentmondás azért már Vona Gábor alatt is jól érezhető volt. Az úgynevezett néppártosodás (máshol cukisodás) helyett inkább beszélhetünk egy nagyon komoly átpozicionálásról. A klasszikus jobboldalról a baloldalra, a keresztény értékek helyett számos liberális toposz felvállalására és nemzetet óvó politika helyett az Európai Uniót kiszolgáló gondolkodásra. Stációról stációra, lépésről lépésre, de ha a pártpolitikát, avagy a szövetségi stratégiát nézzük, akkor Jakab Péterrel zárult le ez a folyamat. Vona Gábor talán nem is akart eddig eljutni, erre utalhat az is, hogy nemrég – oly hosszú idő után ismét – megszólalt és Gyurcsány Ferencet kritizálta azért, mert az egy közös ellenzéki listát akar – nyilván saját, esetleg a felesége vezetésével. A szavazók átverésének kísérlete pedig nem mondható új próbálkozásnak, hisz amióta elindult a párt balratolódása és elkezdtek a Momentumnak végül pedig Gyurcsány Ferencnek is udvarolni, folyamatosan igyekszenek „kettős kommunikációt” folytatni. Tettekben és szövetségben a balliberálisokkal járnak-kelnek, szavakban azonban még mindig szeretnék megnyerni a Fideszből kiábrándultakat. Azonban ez az átverési kísérlet ma már nem sikerülhet, ennél azért okosabbak a választók, Gyurcsány Ferenc pedig vörös posztó minden jobboldali szavazó körében. Ezért is borult meg végleg a Jobbik.

888: Tagja lesz a Jobbik a parlamentnek a 2022-es választások után, vagy beolvadva Gyurcsányhoz DK néven üzemel tovább?

Nagy Ervin: Ha most lennének a választások, akkor a Jobbik, leginkább magának köszönhetően kiesne és a még dolgozó politikusai eltűnnének a történelem pöcegödrében. A következő év ellenben lehetőséget ad arra Jakab Péternek, hogy elfogadva Gyurcsány Ferenc ölelő kezeit, legalább egyes politikusoknak túlélést jelentsen. Hasonlóan az MSZP-hez, egy közös listán, de korlátozott autonómiával és teljes cselekvőképtelenséggel. Az összefogás, gyakorlatilag a Gyurcsány-féle összefogás részeként, hosszú távon pedig a Demokratikus Koalíció szatelitpártjaként, esetleg egyik platformjaként bejuthatnak a parlamentbe. Majd Gyurcsány Ferenc szép lassan felfalja és megemészti őket, hisz Jakab Péter nincs egy súlycsoportban a bukott miniszterelnökkel, kispályás hozzá képest, és a többi maradványpolitikusról még nem is beszéltünk. Én mindenesetre az utóbbira tippelek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére