Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy Ervin a 888.hu-nak: A Jobbik a stílusában is megkülönböztethetetlen a többi baloldali párttól

Prokaj Dávid

2021.12.04. 12:00

A XXI. Század Intézet elemzőjét arról kérdeztük, hogy miként válhatott a Jobbik nemzeti radikális pártból Gyurcsány Ferenc szövetségesévé és így a baloldali politika részévé.

 

888.hu: Hogyan lehetne definiálni ma a Jobbikot, és ahhoz viszonyítva milyen a gyakorlati politizálása? Mivé alakult a párt az összefogással?

Nagy Ervin: A Jobbik egykor nemzeti radikális pártként alakult, 2003-ban az Alapító Nyilatkozatában egyértelműen kijelölte helyét a magyar pártstruktúrában mint a balliberális oldallal szemben elhelyezkedő, a keresztény értékeket és nemzeti érdekeket képviselő mozgalom. Ugyan a párt 2006 után szélsőségessé vált, a 2015-ös kongresszustól kezdve megindult az ún. néppártosodás útján, ami végül is átpozicionáláshoz is vezetett. A Jobbik nem csupán az antikommunista-reformkommunista törésvonalat, de a szuverenista jobboldal és a globalista baloldal között lévő mély szakadékot is átlépte, és mára megérkezett a baloldali összefogásba. Azt is lehet mondani, hogy a Jobbik Gyurcsány Ferenc politikája ellen született, mára pedig Gyurcsány Ferenc szövetségeseként a baloldal politikai részévé vált. A Jobbik mind szövetségi, mind tartalmi politikájában baloldali pártnak számít. Már stílusában is megkülünböztethetetlen a többi baloldali párttól.

888.hu: Ön mit ért baloldali politikán? Szociális érzékenység nem látszódik meg rajtuk, hiszen többször is elmondták, hogy ha hatalomra kerülnek, adót fognak emelni. Vagy a baloldal mint jelző csupán egy gyűjtőfogalom az ellenzéki pártokra?

Nagy Ervin: A magyarországi baloldal az SZDSZ–MSZP alkotta kulturális-politikai tömb romjain épült fel, így pedig nem is nevezhetők klasszikus baloldali pártoknak, hiszen gazdaságpolitikájukban, szociálpolitikájukban és családpolitikájukban sem képviselik az egyenlőséget. A baloldaliság leginkább abban nyilvánul meg, hogy a nemzetközi baloldal és progresszív csoportok politikai ügyeit képviselik, és próbálják Magyarországon adaptálni. A Jobbik szintén ebbe a globalista politikai tömbbe tartozik, hiszen politikájában megjelentek olyan elemek, mint az Európai Unióval kapcsolatos birodalmi gondolkodás, amely a mai magyar baloldalt is jellemzi.

888.hu: Lényegében tehát a Fidesz viszi a klasszikus, valódi baloldali politikát, és nem az ellenzéki pártok?

Nagy Ervin: A Fidesz gazdaságpolitikája annyiban valóban baloldali, hogy abban megjelenik a szegények felzárkóztatása és a középréteg megerősítése. Viszont abban az értelemben semmiképpen sem mondható baloldalinak, hogy ma a baloldali pártok nemzetközi jellegűek, a Fidesz pedig nemzeti jellegű. A Jobbik színe változása során elveszítette nemzeti jellegét, ennyiben pedig mindenképpen a globalista baloldalhoz tartozik.

888.hu: A Jobbik ma mit gondol a hagyományos családmodellről, a kereszténységről, a migrációról és a nyílt társadalom eszméiről? Vagy már ezekben is feladta korábban vallott elveit?

Nagy Ervin: A néppártosodás során egyértelműen feladták a nemzeti és keresztényi értékek alapján való politizálást, és ezzel identitásválságba is kerültek. A logójukon is megváltoztatták a kettős keresztet egy hashtagre, ami jelképesen is mutatja a párt átalakulását. Emellett pedig mind a bevándorlás, mind az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekben már nem a szuverenista, hanem a globalista álláspontot képviselik.

Magyarországon a nemzeti jelleg szerves része a határon túli magyarsághoz való viszony. A Jobbik 2010-től, az első ciklusában még támogatta a kettős állampolgárság intézményét, ám a néppártosodásával elveszítette kapcsolatát a határon túli magyarokkal. Sőt, ma már velük kapcsolatban teljes érdektelenséget mutat.

Az Európai Unióhoz való viszonya is nagyban megváltozott, hiszen születésekor előbb EU-ellenes, majd EU-szkeptikus pártként definiálta magát, de arra is volt példa, hogy uniós zászlót égettek. Mára a Jobbik az euró bevezetésével, az Európai Ügyészséghez való csatlakozással és az EU egyre nagyobb integrációjával kapcsolatban is ugyanazt képviseli, mint az ellenzéki összefogás összes baloldali pártja. Sőt, személyesen Jakab Péter és Gyöngyösi Márton jobbikos európai parlamenti képviselő is több alkalommal hasonlóan viselkedett, mint a baloldali pártok, amikor az Európai Bizottsághoz fordultak a magyar kormánnyal és a magyar érdekekkel szemben.

888.hu: A visegrádi négyek szövetségével mit kezdenének? Felrúgnák vagy megtartanák?

Nagy Ervin: Az ország szempontjából nagyon hasznos volt, hogy az Orbán-kormány az ideológiai törésvonalakat is átlépve képes volt együttműködni a lengyelekkel, a szlovákokkal és a csehekkel. Gondolok itt arra, hogy akkor is erős maradt a szövetség, amikor nem jobboldali kormányok vezették Csehországot vagy Szlovákiát. A jelenlegi kormány ezt a fajta politikát kívánja folytatni a jövőben is, ezzel szemben a baloldal nem tartja fontosnak a közép-európai szövetséget, mivel azt az európai integráció akadályának véli. A Jobbik, ugyanúgy, mint a Demokratikus Koalíció, fenntartásokkal viseltetik a V4-ekkel szemben.

888.hu: A klíma- és természetvédelem témakörében miben tér el a Jobbik véleménye a többi pártétól?

Nagy Ervin: Azt látom, hogy a Jobbik nagyon sok szakpolitikai kérdésben, így a környezetvédelemmel és a zöldpolitikával kapcsolatban sem tud és nem is akar már önálló véleményt kialakítani. Egyértelműen belesimul abba a zöldpolitikába, amelyet a magyar baloldal képvisel. Sőt, Márki-Zay Péter vezetésével már formálódik az a közös politika, amely a karbon- és a zöldadóra épülne, azaz hogy a zöldpolitikai célokat úgy valósítsuk meg, hogy adókat vetünk ki a háztartásokra és a magánszemélyekre. Egyre inkább látszik, hogy a Jobbik ebben a témában is elvesztette mozgásterét és szuverenitását, és már a jövőben sem látható annak lehetősége, hogy visszatérjen egy nemzeti jellegű politikához.

888.hu: Az összefogással már a Jobbik is támogatná a rezsicsökkentés megszüntetését?

Nagy Ervin: Kezdetben még támogatta a párt a rezsicsökkentést, majd átállt arra az oldalra, ahol már a piaci árakhoz való hasonulást hirdették. Többször is azt nyilatkozták, hogy az országnak nem érdeke a rezsicsökkentés. Mára viszont egyértelműen látszik, hogy a Márki-Zay Péter által meghirdetett, a rezsicsökkentéssel ellentétes zöldpolitikát vagy szociálpolitikát képviselik.

888.hu: Az integrált vagy a szegregált oktatást pártolná 2022-től a Jobbik?

Nagy Ervin: Ebben is nagy változás állt be. Születésükkor még szegregált oktatásról beszéltek, számos olyan megszólalásuk is volt, amely a balliberális oldalon kiváltotta azt a vádat vagy gyanút, hogy a Jobbik cigányellenes párt. Retorikájában egyébként képviselte is a cigányellenességet, illetve az antiszemitizmust, amely szintén szélsőséges nézet. Ennek ellenére az átpozicionálás során ezeket elhagyta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Erős volt a hétfő, mint Bangónénak a vizsgaidőszak

Erős volt a hétfő, mint Bangónénak a vizsgaidőszak

Szóval csak a szokásos: balos bukták és sanyargatások.

Kósa Ádám szégyenteljesnek tartja Márki-Zay Péter megnyilvánulását

Kósa Ádám szégyenteljesnek tartja Márki-Zay Péter megnyilvánulását

A Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérdezte a 888.hu arról, hogy mi a véleménye a baloldal miniszterelnök-jelöltjének botrányos kijelentéséről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére