Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mráz Ágoston Sámuel: Márki-Zay Péter soha egy pillanatig sem érte el Orbán Viktor népszerűségét

Prokaj Dávid

2022.04.03. 11:40

Ma van a választás napja, melynek tétjéről valamint a kampány tanulságairól is kérdeztük a Nézőpont Intézet igazgatóját.

 

888.hu: Mi a jelenlegi választás tétje, miért fontos a választáson való részvétel?

Mráz Ágoston Sámuel: A választás egy bizonytalan nemzetközi helyzetben arról szól, hogy a 16 év kormányzati tapasztalattal rendelkező Orbán-kormányt vagy a kampány megszervezésében, a világos beszédben és még az ellenzék számára fontos kérdések eldöntésében (például közös lista vagy a választási program) is lassúságot, inkompetenciát, ügyetlenséget mutató jelenlegi ellenzéket bízzák-e meg a választók a kormányzással. Ha az ellenzék győzne a választáson, új őszödi beszédek, kapkodás, destabilizáció és a nyugati barátoknak és megbízóknak való szolgalelkű megfelelés következne.

 

888.hu: Milyen tanulságokat lehet levonni a kampányból?

Mráz Ágoston Sámuel: Furcsa kampány végéhez értünk, végig az a kérdés motoszkált az emberekben, hogy a kihívó felnőne-e a feladathoz, alkalmas lesz-e a Fidesz elleni fellépésre. Mivel sem kormányzati kompetenciát, sem kormányváltó hangulatot nem tudtak felépíteni, ez a kísérlet kudarcnak bizonyult. A hírek az ellenzék bukdácsolásával voltak tele az elmúlt fél évben, ami az ellenzéki előválasztás óta eltelt. Akkor úgy tűnt, egységet alkotnak, azóta látszik, hogy a belharcok nem csitultak. Márki-Zay Péter soha egy pillanatig sem érte el Orbán Viktor népszerűségét és ma már az ellenzéki pártok összességénél is kisebb a támogatottsága. Fél év alatt rengeteg téma foglalkoztatta az ellenzéki tanácsadókat a koronavírustól az állítólag migránsbarát Orbánon át a korrupcióig, de sem a tematikus hangsúlyt, sem a szükséges szavakat nem találta Márki-Zay, számos mondatát kellett ugyanis az idővel korrigálnia. A háború kitörése új lehetőséget adott az ellenzéknek a helyzet megfordítására, de lassan és rossz válaszokat adtak, ami további népszerűségvesztéssel járt.

 

MTI/Bruzák Noémi

 

888.hu: Hogyan értékeli a Fidesz-KDNP elmúlt 4 évének teljesítményét?

Mráz Ágoston Sámuel: Rendkívüli időkben, rendkívüli eszközökkel sikerült biztonságot, békét és emelkedő jólétet elérnie a Fidesz-KDNP kormányának. A koronavírus egészségügyi kezelése, gazdasági hatásainak elhárítása és az utcai zavargások elkerülése politikai sikertörténetnek mondhatóak. Kevés, sokak által csodált országban sikerült ez a hármas egyszerre. Magáért beszél, hogy Magyarországon 2021-ben, a koronavírus második évében 7 százalékos gazdasági növekedést sikerült elérni. A biztonságérzet, az emelkedő életszínvonal és a nemzeti konzultációkkal fémjelzett alapvető társadalmi konszenzus összességében egy sikeres, legitim és stabil kormány képét mutatja, amelyre az ukrajnai háború és annak várható gazdasági és humanitárius következményei miatt különösen nagy szüksége lehet az országnak.

 

888.hu: Vereség esetén a baloldal el fogja fogadni az eredményt?

Mráz Ágoston Sámuel: Csalásvádakkal már a választás előtt destabilizálni akarnak és mindent el fognak követni, hogy vereségük ne tűnjön legitimnek. Nem lesz egyszerű a dolguk, hiszen a baloldali közvélemény-kutatók előrejelzése és Márki-Zay Péter népszerűtlensége is a vereségüket valószínűsíti. Ugyanakkor ahhoz, hogy meg se próbálja a baloldal a választás megkérdőjelezését, a legjobb módszer, ha a Fidesz jelentősen nyer. Ha már április 3-án egyértelmű lesz a választás végeredménye, az ellenzéki belharcok feledtetik majd az újraválasztott kormánnyal szembeni akciójukat. A választás tétje a jólét és a biztonságérzet mellett ezért a politikai stabilitás megtartása is jelenti.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában, az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkvára – jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Meghalt Nagy László, a 2006-os gyurcsányi rendőrterror egyik áldozata. Alig ötven évesen, bár élete nem tegnap, Miklós napján, sokkal inkább 2006 őszén ért véget, miután a sajnálatos októberi rendőrroham alkalmával kilőtték az egyik szemét. Két másik áldozat segítségével idézzük fel egy tizenhat évvel ezelőtt végleg kisiklott élet utolsó stációit.

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

Voltak, vannak és minden bizonnyal még lesznek Budapesten pazar kivitelű, magas színvonalú vendéglátóipari üzemegységek. Olyanok, ahol finom az étel, jó az ital, pazar az enteriőr és a társaságra sem lehet panasz. Csak egy nehezen szavakba önthető valamit, az otthonos és bensőséges, törzsvendégek formálta hangulatot nem lehet újratervezni. Vagy ha mégis, hát az már nem lesz az igazi. Megpróbáljuk a régi szép idők néhány ikonikus helyét bemutatni, számba venni, szigorúan szubjektív szempontok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére