Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mráz Ágoston Sámuel a 888.hu-nak: A balos horrorkoalíció létrejöttének kisebb az esélye

Prokaj Dávid

2021.09.24. 13:00

A Nézőpont Intézet igazgatóját kérdeztük a hétvégi német választásról és annak következményeiről.

 

888.hu: Fél évvel ezelőtt senki nem fogadott volna a szociáldemokraták győzelmére. Mi változott?

Mráz Ágoston Sámuel: A német Zöldek a 2017-es választáshoz hasonlóan ismét nagyon rosszul fordultak rá a kampányra, a párt történetének első kancellárjelöltjéről kiderült, hogy sem az életrajza, sem a vagyonnyilatkozata, de plagizálása miatt még a könyve sem felel meg a német törvényeknek, nemhogy a zöldek által hangoztatott magas morális mércének. Márpedig a zöld baloldal gyengesége kedvezett a vörös baloldalnak, a közlekedőedények elve szerint. Olaf Scholz éppen azért nem lehet biztos az első helyében még a választások előtti napokban sem, mert nem megdolgozott az előretöréséért, hanem az az ölébe hullott. A német társadalom magas baloldali aránya viszont nem változott, a haladás jegyében az elmúlt évtizedekben balra fordult a német nyilvánosság és annak lojális fogyasztói.

MTI/Máthé Zoltán

 

888.hu: Jobban járt volna a CDU, ha Markus Södert indítja Armin Laschet helyett kancellárjelöltként?

Mráz Ágoston Sámuel: Személy szerint nem hiszek a Söder-csodában. Biztos vagyok benne, hogy a bajor kormányfő jelölése esetén nagyon sok támadási felületet találtak volna rajta ellenfelei. Mégiscsak egy olyan politikusról van szó, aki evangélikusként két éve még feszületeket rakatott ki a közintézményekben, ma meg szivárványos szájmaszkkal üzent az LGBT-propaganda ellen küzdő magyar vezetésnek a müncheni focistadionból. Iskolapéldája a szélkakasnak, bár dinamizmusából adódó karizmája tagadhatatlan. Azért támadja most Laschetet, mert Söder csak akkor reménykedhet életében a kancellárjelöltségben, ha Laschet nem nyer, és négy év múlva új jelöltet kell állítani. Mivel a baloldalnak két jelöltje is volt, lehet, hogy a CDU-nak és a CSU-nak is el kellett volna gondolkodnia a kettős kancellárjelölésen. Késő bánat ebgondolat.

888.hu: Megtörhet-e az az egyensúly, amely eddig megvolt Franciaország és Németország között?

Mráz Ágoston Sámuel: Nagy valószínűséggel állítható, hogy hárompárti koalíció alakul, amely komoly belső egyeztetésekre fog kényszerülni, lassabb és kevésbé bátor döntéseket fog hozni. Mindez valóban enyhén átrendezheti az erőviszonyokat Berlin és Párizs között, de az is tény, hogy a következő bő fél évben Macron a saját újraválasztására fókuszál majd, vagyis az új német kancellár akár helyzeti előnyben is lehet.

888.hu: Létrejöhet-e egy balos horrorkoalíció, amelyben a Zöldek és a kommunista utódpárt, a Die Linke is helyet kap? Ha igen, ennek milyen következményei lesznek?

Mráz Ágoston Sámuel: A balos horrorkoalíció létrejöttének kisebb az esélye, még a német kaviárszocdemek és -zöldek sem akarnak ideológiai radikálisokkal együttműködni. Ilyen formációra csak akkor van esély, ha másnak nincs többsége. Ugyanakkor fontos nóvum, hogy sem a zöldek, sem a szocdemek nem zárkóztak el kategorikusan a német alkotmányvédelem által állandó megfigyelés alatt tartott Linkétől, amelyet a CDU kancellárjelöltje megpróbált politikailag kihasználni.

888.hu: Hogyan alakulhat a magyar–német viszony egy baloldali német kormány felállásával?

Mráz Ágoston Sámuel: A magyar–német viszony alakulása a hivatalba lépő új kancellár józanságától függ. Ha kellően pragmatikus lesz, nem ideológiai vitákban keresi az önmegvalósítását, amire a Zöldek különösen hajlamosak, hanem a közös, összekötő témákat keresi. Németország gazdasági és politikai érdeke az EU egyben tartása, ami csak a közép-európaiakkal az utóbbi években megromlott bizalmi viszony helyreállításával képzelhető el. Laschet megválasztása ebből a szempontból előnyös lenne, de Scholz is a szocdemek pragmatikusabb szárnyához tartozik. Kérdés csupán az, hogy egy vörös kancellár mennyire tudna a pártjától függetlenedni. Ez még a Scholznál sokkal tehetségesebb Schröder kancellárnak sem sikerült. Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány is aktívan fogja keresni a lehetőséget, hogy erős bizalmat építsen ki Berlin új irányítóival. Tusk, Juncker és Manfred Weber rombolása után van mit újjáépíteni.

888.hu: Milyen változások jöhetnek a német bevándorláspolitikában?

Mráz Ágoston Sámuel: A német bevándorláspolitika tartalmában már rég megváltozott, az országot lezárták a migránsok előtt, csak ezt maguknak sem merték bevallani. Az erősen balos német média okán arra számítok, hogy őszinteségi fordulatra nem kerül sor, de beszédes volt, hogy még a vörösek és a zöldek is ellenezték az afganisztáni fiaskó után várt migránsok befogadását. Ezt a vitát Orbán Viktor nyerte Európában, de ellenfelei ezt sosem fogják beismerni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Varga Judit: a magyar jogállamiság becsületét Stockholmban is megvédjük!

„A jogállamisági eljárások jogi köntösbe bujtatott politikai boszorkányüldözések, amelyek legújabb ékes példája az a támadássorozat, amelyet a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt indítottak hazánkkal szemben” – fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Stockholmban.

Márki-Zay a kamu jobboldali, aki a gyurcsányista politikát preferálja

Márki-Zay a kamu jobboldali, aki a gyurcsányista politikát preferálja

Úgy tűnik, Karácsony Gergely egyre inkább elveszíti vonzerejét, több mint ezer határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén.

Eldőlt, hogy Gyurcsány kinek a hátán fog visszatérni a hatalomba

„A megjelent nyilatkozataik egyértelművé teszik, hogy közös kormányzásra áhítoznak, ami persze nem is csoda, hiszen a miniszterelnök-jelölt semmihez sem tud kezdeni a legnagyobb frakció támogatása nélkül, azt pedig Gyurcsány uralja” – írja Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán.

Tízezer embert venne fel a Facebook a metaverzum nevű virtuális világ fejlesztéséhez

Az Európai Unióban a következő öt évben tízezer magasan képzett ember felvételét tervezi a Facebook az úgynevezett metaverzum kiépítéséhez – jelentette be a cég hétfőn.

Az álszentek társadalma

Az álszentek társadalma

A képmutatás és a gátlástalanság virágkorát éljük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére