Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország legnépszerûbb kamionosa: "Ezek a migránsok hülyék"

Bokor Gábor

2017.08.22. 13:28

Dajka Lászlóval, vagy ahogy mindenki ismeri, ST22-Lacikával ültünk le beszélni, aki részletesen elmesélte nekünk, milyen jó kamionosnak lenni a mai világban, milyen veszélyei vannak ennek a szakmának, és mi történt azon a calais-i napon, amikor megtámadták a migránsok.

­­­­­­888.hu: Ki az az ST22Lacika?

ST22Lacika: Mindig, mindenki Lacikának hívott, ez adott volt, ráadásul a 22-es szám egészen kiskorom óta elkísért, az életem egyes szakaszaiban mindig megjelent a 22-es.

888.hu: Hogy jött neked a videózás? A fiatal kamionosoknak akarsz példát mutatni?

ST22Lacika: Mindig is segítőkész voltam, bárkinek bármikor segítségre volt szüksége, én ott voltam. Elkezdtem a neten keresgélni, hogy milyen videók vannak. Ekkor találtam rá Kótai Zoltánra, ő hosszabb kamionos videókat készít. Hálával tartozom neki, hiszen sokat reklámozott.

888.hu: Mire számítottál, amikor belevágtál a videókészítésbe, hogy hányan fognak téged nézni majd a YouTube-on? Gondoltad volna, hogy lesz olyan felvételed, ami több százezres megtekintést fog elérni?

ST22Lacika: Nem így mértem soha. Akinek szüksége van rá, annak ott van.

888.hu: Ugyanígy csinálnád, ha csak ötezer feliratkozód lenne az ötvenezer helyett?

ST22Lacika: Ez nem kérdés, persze. Nagyon nagyok az igényeim önmagammal szemben, ezért arra törekszem, hogy minél jobb minőségű anyagok kerüljenek ki az oldalamra. Jobb videókat akarok csinálni mindenkinél, bennem van egy ilyen drukk.

888.hu: Van súlya a nevednek?

ST22Lacika: Ez emberfüggő, mert lássuk be, nem lehetek mindenkinek szimpatikus. A sofőrök nehezen tanulnak, mert mindegyik azt hiszi, tud vezetni. Nem akarnak már tanulni, ami nagyon nagy hiba. Akik hajlandóak meghallgatni a másikat és fejlődni, az ő körükben van súlya a nevemnek.

888.hu: A kamionosok élete elég veszélyes. Voltak már durvább pillanataid?

ST22Lacika: Velem szerencsére még nem történt semmi olyan incidens, mikor veszélyben lettem volna, azonban a parkolókban sok sztorit hallottam már. A pályafutásom során egyszer raboltak csak ki, fényes nappal.

888.hu: Mi történt?

ST22Lacika: Spanyolországban a raklapokat lopták el a pótkocsimból. Mellém állt egy kisbusz, és csak pakolták át a cuccot. Ez így teljesen megszokott ott.

888.hu: És a nyáron, mikor mi is többször beszámoltunk róla, hogy a migránsok Calais-nál bemásztak a csomagtérbe, az nem volt rizikós?

ST22Lacika: Calais-ban nem mernék már parkolni, oda nem is megyek már inkább. Ha oda küldene a cég, akkor sem valószínű, hogy elindulnék. Elegem van már abból. Ezek a migránsok hülyék: azt gondolják, hogy felmennek a kamionra és akkor átjutnak Angliába. Elegem van belőlük.

888.hu: A kamionos mit tud tenni olyankor, ha bevándorlók másznak be a csomagterébe?

ST22Lacika: Semmi dolga nincs, csak hívnia kell a rendőröket. Az áru miatt sem kell aggódni, mert ha árukár van, mindent fizet a biztosító. Ezért nem is értem, miért állnak le harcolni a sofőrök.

888.hu: Mi történt veled?

ST22Lacika: Bejutottak a csomagtérbe. Bár szóltam nekik, hogy menjenek ki, de lássuk be, ez esélytelen volt. A rendőrökre bíztam a dolgot. Kutyákkal, majd röntgennel vizsgálták át a kamiont, és így bizonyosodtak meg arról, hogy nincs már több migráns az áru között.

888.hu: Az egyik videódban azt mondtad, hogyha támadás éri a kamiont, nem szabad kimenni harcolni, mert akkor védtelen marad a fülke, és a sofőr is veszélybe kerül. Ennek ellenére Calais-nál te mégis kiszálltál.

ST22Lacika: Fényes nappal történt a calais-i sztori, ezt tegyük hozzá. A másik meg az, hogy biztonságos helyen voltam. Ott nem éreztem magam veszélyben.

888.hu: Hova tud elbújni egy migráns?

ST22Lacika: Még én is megdöbbentem, hogy milyen kis helyekre fészkelték be magukat. Két oldalt ki volt húzva a ponyva, úgy alig találták meg őket.

888.hu: Mi történt azután, hogy kiszedték az autóból őket?

ST22Lacika: Sorban leültették őket a rendőrök, majd megkérdezték tőlük, hogy minden oké-e, majd azután elengedték őket igazoltatás vagy bármi más nélkül. Õk ebből mit tanultak? Azt, hogy ezt meg lehet tenni.

888.hu: Mennyit változott Calais az elmúlt években?

ST22Lacika: Régen simán bent aludtam, ma már ezt nem lehet megtenni. Korábban is voltak ott bevándorlók, de nem annyi, mint most, meg nem is voltak ennyire agresszívak.

888.hu: Beszéljünk egy kicsit rólad, rég nem voltál ennyire fitt, mint most. Mikor volt a váltás az életedben, és mi okozta azt?

ST22Lacika: Ez egy hosszabb folyamat volt. Az egész akkor kezdődött, mikor kikerültem Spanyolországba. Dohányoztam, és miután felmentünk egy emeletnyit, az egyik ismerősöm szólt, hogy csak úgy kapkodom a levegőt. Ekkor döbbentem rá, hogy ez így nem mehet tovább, és elkezdtem rendszeresen sportolni.

888.hu: Milyen sportlehetőségek előtt áll egy kamionos?

ST22Lacika: Először elkezdtem futni, majd bementem az első sportáruházba és vettem egy biciklit. Rá kellett jönnöm, hogy nagyon sok mindenből kimaradtam az életemben. Bármikor, amikor világot akartam látni, csak leparkoltam a kamiont és már mentem is tekerni.

888.hu: Egy videó elkészítésében hatalmas munka van. A munka és a sport mellett hogy van időd megcsinálni a felvételeket?

ST22Lacika: Kell hozzá egy állóképesség, de mikor fitt leszel, nem kell annyit aludnod. Mikor van egy 9 vagy 11 órás pihenőd, akkor abból kell lefaragnod a vágásra és a sportra szánt időt.

888.hu: Mennyit szoktál aludni éjjelente?

ST22Lacika: Öt órát általában. Marad négy óra szabadidő. Két-három naponta eljárok futni, akkor nem videózok, általában a következő napon szoktam vágni a pihenőidőmben. Ezért is készülnek lassan a videóim.

888.hu: Hogy tanultad meg a vágóprogramokat használni?

ST22Lacika: Autodidakta módon. A YouTube-on néztem angol nyelvű videókat, melyeket lefordítottam, és idővel már magamtól is tudtam vágni a nyers felvételeket.

888.hu: Mi vett rá arra, hogy belevágj az egészbe? A piaci rés, amit az interjú elején említettél?

ST22Lacika: Így van, az volt a célom, hogy segítsek az embereken. Nem volt még fent az interneten enyéimhez hasonló videó. Kitől tanulhatná meg ma egy friss jogsis a dolgokat? A parkolóból? Ott javarészt csak hülyeségeket hall az ember.

888.hu: Mire vagy a legbüszkébb?

ST22Lacika: Hogy másokon segítek. Úgy beszélek mindig, mintha tanítanék, mert erre van igény. Kezdők és haladók is tanulhatnak tőlem. Oktatók írtak már nekem, hogy nézik az anyagaimat, és abból emelnek át dolgokat a tananyagba.

888.hu: Sokan kiskorukban kamionosok akarnak lenni, te támogatnád, ha a gyereked ezt a hivatást választaná?

ST22Lacika: A pénz nagyon vonzó. Egy hét alatt megkeres annyit az ember, mint egy munkás egy hónap alatt, méghozzá úgy, hogy kis túlzással egész nap csak vezetget. Ha valaki elkezdi, nagyon nehéz belőle kiszállni.

888.hu: Tudnál irodában dolgozni?

ST22Lacika: Áh, sosem lettem volna rá képes.

888.hu: Gyakran főzöl a videóidban, receptkönyvet tervezel?

ST22Lacika: Igen, a fele már meg is van, remélem minél hamarabb elkészülök vele.

888.hu: Mik a legnagyobb vágyaid?

ST22Lacika: Jelenleg az, hogy elmenjek a többi földrészre, hogy Afrikától Ausztráliáig bemutassam, hogyan is megy ott a kamionos szakma. Erre még lehetőségem is lenne, lehet, hogy élni is fogok vele.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére