Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lomnici a 888-nak: a tűzzel játszanak Soros jogi fontoskodói

Horváth K. József

2020.03.13. 14:05

Akik azt terjesztik – így több hazai külföldről finanszírozott NGO –, hogy a különleges jogrend és a szükséges védekezési mechanizmusok elrendelése a diktatúrához vezető első lépés, azok nem a magyar emberek érdekeit nézik, hangsúlyozta Lomnici Zoltán alkotmányjogász. 888-interjú.

HKJ: A veszélyhelyzet a gyors kormányzati egészségvédelmi intézkedések meghozatalát segíti elő. Sok jogász ezt kritizálja, mondván önkényesen korlátozhatók olyan jogok is, amelyeknek nincs köze a koronavírus-fertőzéshez.

Lomnici Zoltán: A fanyalgók és kritikusok számára érdemes megjegyezni, hogy az Alaptörvény vagy például a katasztrófavédelmi törvény vonatkozó rendelkezései közül a most tapasztalható egészségügyi válsághelyzetben meglehetősen kockázatos „óvatosan szemezgetni”. Egyébként a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 44. § c) pont ca) alpontja alapján veszélyhelyzetnek minősül a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély. Különleges jogrendben pedig az Alaptörvény 54. cikk (1) bekezdése alapján az alapvető jogok gyakorlása – meghatározott kivételekkel, így az emberi méltósághoz való jog vagy a kínzás tilalma természetesen nem – felfüggeszthető vagy korlátozható.

HKJ: Az önkényes jogkorlátozás emlegetésével esetleg magukból indulnak ki?

LZ: Akik azt terjesztik – így több hazai külföldről finanszírozott NGO –, hogy a különleges jogrend és a szükséges védekezési mechanizmusok elrendelése a diktatúrához vezető első lépés, azok nem a magyar emberek érdekeit nézik. Határozott álláspontom, hogy a Soros-szervezetek a tűzzel játszanak, amikor jogi fontoskodás keretében bagatellizálják a járvány súlyát.

HKJ: Van-e jelentősége annak, hogy ilyenkor alacsonyabb szintű jogszabály, például rendelet akár törvényt is felülírhat?

LZ: A veszélyhelyzet a különleges jogrend egyik formája és ennek megfelelően – például a rendkívüli állapothoz vagy a szükségállapothoz hasonlóan – az Alaptörvény keretei között írhat felül kormányrendelet törvényt, meghatározott ideig – elsőre 15 napig – tart, illetve szintén alkotmányos keretek között meghosszabbítható.

HKJ: Mit jelent az, hogy Orbán Viktor a veszélyhelyzeti állapot legfőbb irányítója, s nem mondjuk a kormány egyik minisztere?

LZ: Az Alaptörvény 18. cikke szerint a miniszterelnök határozza meg a kormány általános politikáját, ugyanakkor a 2014-es árvíz okozta veszélyhelyzethez képest, amikor a belügyminiszter volt a felelős, mindenképpen jelzésértékű a kormányfő vállalása. Megjegyzendő, hogy 6 esztendővel ezelőtt is bejárta a világsajtót, amilyen direkt és demonstratív módon vett részt Orbán Viktor a mentési, helyreállítási folyamatok koordinálásában.

HKJ: Az emberek egyáltalán nem aggódnak a vészhelyzet elrendelése miatt. Miért?

LZ: Ennek egyik lehetséges oka, hogy polgárok józan és túlnyomó többsége azt láthatta az elmúlt napokban, hogy a kormány felmérve a valós rendkívüli helyzetet, felelősen cselekszik. Ez a társadalom felé nyugodt erőt sugároz. Emellett ilyen nehéz időszakban fokozott felelősség jut a média, de az ellenzéki politika képviselőinek is, amit sajnos az érintettek egy része mégsem tud vagy hajlandó tudomásul venni. Közös bajban közös felelősség és közös cselekvés – ezt nem ártana a balliberálisoknak memorizálni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tömegverekedés Budapesten

Összeverekedett két társaság Budapesten, a VIII. kerületi Práter utcában. Kilenc embert előállítottak – közölte a rendőrség péntek este a honlapján.

„A Vénusz mindig is orosz bolygó volt”

„A Vénusz mindig is orosz bolygó volt”

Oroszország visszatérne a Vénuszra: a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője, Dmitrij Rogozin pénteken közölte, vissza akarnak térni a bolygóra, hogy talajmintákat gyűjtsenek. Űrhajóikkal pedig túl akarják a jövőben szárnyalni Elon Musk rakétáit.

A delfinek visszatértek Velencébe, a flamingók pedig... Franciaországba?

A delfinek visszatértek Velencébe, a flamingók pedig... Franciaországba?

Igen. Több mint 50 ezer flamingó gyűlt össze Franciaország déli részén.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

Repülőgépkatasztrófa Indiában, hatalmas tűz Hajdúböszörményben, minket is kóstolgat már a második hullám.

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Legalább tizennégyen meghaltak, több mint százan – közülük tizenöten pedig súlyosan – megsérültek az Air India Express légitársaság Dubajból a délnyugat-indiai Kozsíkódéba (Kálikutba) érkező járatának szerencsétlenségében.

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Eddig a Facebook cenzúrázta őket, most ők cenzúráznák a Facebookot.

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Ha minden iskolát bezárnak, ahol fertőzöttet találnak, akkor nem sok helyen lesz tanítás.

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Rekordszámú, 1597 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak pénteken a japán hatóságok, a fertőzöttek száma a fővároson, Tokión kívül is megugrott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére