Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kubatov Gábor a 888-nak: „Ki kell követelni a békét Európában!”

Horváth K. József

2022.11.30. 14:00

„A kormány az emberek oldalán áll. Teljesen nyilvánvaló, hogy Brüsszel elhibázta a szankciós politikáját. Jól láthatóan attól a naptól kezdve, amikor a szankciókat bevezették, elszabadultak az energiaárak és ez mindent tönkretesz körülöttünk” – hangsúlyozta portálunknak Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, az FTC elnöke. Hozzátette: „Baráti körömben, politikustársaim között látom, hogy alig várják már, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a felek, hogy végre elkezdődjenek a béketárgyalások. Hogy valamilyen módon el lehessen érni, ne adj Isten, ki lehessen könyörögni, hogy béke legyen Európában.” A Fradival kapcsolatban kijelentette: „Nem vagyunk a csúcson.” 888.hu-interjú.

 

888.hu: A napokban feloldották a baloldali pártok külföldi finanszírozásáról szóló vizsgálati jelentés 30 évre szóló titkosítását. A jelentés drámai dolgokat tartalmaz. Magyarán azt, amiről külföldi finanszírozásként Márki-Zay Péter beszélt, az igaz. Mit szól ehhez?

Kubatov Gábor: Az egészben persze a tény az, ami hátborzongató, de a kérdés leginkább az, hogy ezért a pénzért cserébe mit kellett teljesíteni. Egészen példátlan Európában, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett civil szervezet több, mint 3 milliárd forintot tol bele a baloldal választási kampányába. Ha jól gondolom, akkor ez többszöröse a hazai kampányfinanszírozásnak. Ráadásul mára kiderült, hogy nem kint élő magyarok mikroadományaiból jött össze ez az irdatlan összeg, hanem mindössze 11 embert számláltak meg adományozóként. Ez fejenként így 272 millió forint, ami koránt sem nevezhető mikroadománynak. Zárójelben hozzáteszem, hogy az ellenzék így jóval több pénzből kampányolt, mint a jobboldal.

 

888.hu: A magyar összeg 800 millió forint körül van. A külföldről kapott pénzük pedig több, mint 3 milliárd forint.

Kubatov Gábor: Ez így igaz, de az a legfontosabb kérdés, hogy kik és mit kértek ezért cserébe. És csak a pártvezetőktől vagy a médiaszereplőktől is kértek valamit?

MTI/Koszticsák Szilárd

 

888.hu: Miután az ezalenyeg.hu is kapott pénzt, nem is keveset…

Kubatov Gábor: Ott milyen megállapodások köttettek a finanszírozókkal? Remélem ezeket az embereket megkérdezi majd a nemzetbiztonsági bizottság és megfelelő válaszokat tudnak adni. Ettől függetlenül én még olyat nem láttam, hogy valaki valakinek pénzt ad és azért nem kér semmit cserébe. Ezek a szervezetek politikai aktivitást várnak el, mert nem segélyszervezetek. Ez a döntő kérdés és Európában ez teljesen példátlan. Csöndesen mondom, az is példa nélküli, hogy egy titkosszolgálat erre rájön, kivizsgálja, és ott nem nyomokat, hanem bizonyítékokat talál.

 

888.hu: Márki-Zay Péter azt is mondta, tagadva, hogy az amerikai titkosszolgálat benne lenne, kijelentve, ha a CIA benne lenne, akkor Orbán Viktor már nem volna a helyén. Ez valami egészen botrányos kijelentés.

Kubatov Gábor: Nagy türelmet igényel Márki-Zay Péter kommunikációja. De nagy kérdés az is, hogy ez a folyamat mióta tart? Szóval, úgy látom, izgalmas időszak elé nézünk.

 

888.hu: A magyarok komolyan elgondolkodhatnak egyáltalán azon, hogy a CIA kibillentheti a kormányfői székéből az általuk nagy többséggel megválasztott Orbán Viktort?

Kubatov Gábor: Azt nem mondom, hogy erre utaló jelek nem voltak már a világban, mert voltak. Egy nagyhatalomról beszélünk. Minden nagyhatalomnak vannak ilyen fajta törekvései.

 

888.hu: Elég, ha Ukrajnára gondolunk, a 2014-es, Kijev főterén, a Majdanon történtekre…

Kubatov Gábor: Kicsit várjunk még, amíg nem derülnek ki további részletek. Az biztos, hogy az igazságra rövidesen fény derül, mint ahogy arra is, hogy – és azt gyanítom – nagyon kemény dologról van szó. Nehéz helyzetbe kerülhet az ellenzék.

 

888.hu: De hogy jóról is beszéljünk: nem olyan régen értek véget az amerikai félidős választások, és számunkra kedvező, hogy a Képviselőházban sikerül megfordítani az állást, republikánus többséggé alakítani az eddigi demokrata dominanciát. Hogy kommentálja a történteket ön, az amerikai választások jó ismerője?

Kubatov Gábor: Az alsóházi többség megszerzése is fontos dolog, meg az is, hogy 4,2 millió szavazattal többet kaptak a republikánusok, mint a demokraták. Azért ezek biztató jelek. Ráadásul olyan államokban is sikerült győzni, amelyek eddig nem kifejezetten republikánus dominanciával bírtak. Most kell egy jó kampányt vinniük. Mindamellett, hogy a mostani változás is elegendő lehet ahhoz, hogy közelebb vigyen minket az európai békéhez, az ukrán-orosz háború lezárásához. Szerintem ez a legnagyobb jelentősége az amerikai választásoknak.

 

888.hu: Emellett az is pozitívum, hogy Donald Trump bejelentette indulási szándékát az elnöki pozícióért. Arról lehet olvasni, hogy amennyiben nem Biden, hanem ő lett volna az elnök, akkor nem lenne most háború.

Kubatov Gábor: Mind a két republikánus jelölt remek ember. Én személy szerint nagyon kedvelem Trump különleges stílusát. De Ron DeSantis-ra, Florida kormányzójára is oda kell figyelni, aki szintén elnökjelölt lehet a republikánus oldalon. Higgyék el, fantasztikus beszédet mondott a választásokkor. Beszélt például arról, hogy a woke-mozgalmak képviselői hozzájuk hiába mennek . Aláhúzta, hogy ő a végsőkig ki fog tartani a normális értékrend mellett. Szóval, a republikánus oldalon csak jó jelöltek vannak, míg a demokratáknál nem látom azokat a fantasztikus arcokat, akik esetleg győzni tudnának. Most félidő van, kezdődnek hamarosan az előválasztások. Bizakodásra okot adó a jelenlegi helyzet.

 

888.hu: Ez számunkra azért is biztató, mert Orbán Viktor migrációellenes politikája visszaköszön. Már most bejelentették a republikánusok, hogy januártól lezárják az ország déli határát. Nem engednek be több migránst. Gondolom, ez nemcsak nekünk üzenet, hanem mindenkinek, aki a migráció alanyi jogúvá tétele ellen lép fel?

Kubatov Gábor: Európában is vannak biztató jelek. Az olaszok például nagyon komoly lépésre szánták el magukat ezen a téren. A kormány gyakorlatilag elkezdte védeni az olasz határokat. Ez egy jelentős fordulat. Az Ausztriában megszólaló politikusok közül ugyancsak sokan migrációellenesek már. Szépen, lassan alakul ez.

MTI/Máthé Zoltán

 

888.hu: Ha már választás, akkor lépjünk kicsit arrébb. Izraelben ismét miniszterelnök lett Benjamin Netanjahu, aki Orbán Viktor barátja. Mennyit számít az, hogy egy konzervatív politikus lett a vezetője Izraelnek, illetve az, hogy ilyen kitapinthatóan jó viszony van ezáltal Magyarország és Izrael között?

Kubatov Gábor: Érdekes módon az előző kormánnyal sem volt rossz a viszony. Nem volt baráti, de kiegyensúlyozottnak lehet mondani. Nyilvánvalóan Netanjahu-val lényegesen könnyebb a kommunikáció. Egyébként a magyar-izraeli kapcsolatok már jó pár éve harmonikusak. Elismerik Izraelben azt a törekvést, amit a magyar kormány képvisel. Békesség van, a keresztény és zsidó kultúra egymást erősíti. A magyar kormány, a Ferencváros, mint sportklub nagyon sokat tesz a kirekesztés ellen. Ne felejtsük el, hogy 2010. előtt, itt Magyarországon a Magyar Gárda masírozott az utcán. Meg Kitörés napi megemlékezéseket tartottak a Budai Várban. Ezek a kormányváltás óta megszűntek.

 

888.hu: Például a Fradi-pályán is elhangozhatott az a provokáció, hogy „Indul a vonat Auschwitzba”. Még Dávid Ibolya igazságügyi minisztersége idején, aki ugye szigort ígért a lelátói rendbontók ügyében hozzátéve, hogy „nem értek a focihoz”.

Kubatov Gábor: Izrael állam nyilván folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy Magyarországon a zsidó közösség békében él, ellentétben Nyugat-Európa számos nagyvárosával. Hozzátartozik ehhez az is, hogy a kormány elindított egy nagy templomfelújítási programot melyen belül számos zsinagógát renováltunk. Budapestiként a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga romos, elhanyagolt állapota engem személy szerint is bántott. Abból aztán mára egy fantasztikus hely lett. De, Szegeden és a Délvidéken is felújítottunk egy-egy zsinagógát. Ezek mind olyan lépések, amelyek vallási, gyülekezeti, kulturális szempontból is kiemelten fontosak. Emellett, persze, a szimbolikájuk is igen jelentős.

 

888.hu: Mint ahogy az antiszemitizmussal kapcsolatos „nulla tolerancia” is terjed, csak éppen nem beszélnek róla.

Kubatov Gábor: Erről nem beszélni kell, hanem csinálni.

 

888.hu: De szorosan Magyarországhoz kapcsolódik, ami egyáltalán nem hátrányos minőség.

Kubatov Gábor: Ez így van.

 

888.hu: Visszatérve Magyarországra, s ha már a választásokról beszéltünk, hadd kérdezzem meg: hogy értékeli az időközi választások eredményét, különös tekintettel Budapestre?

Kubatov Gábor: Budapesten vannak előremutató változások, ettől még nyilván nem vagyok elégedett. Tény azonban, hogy 13 időközi választásunk volt, ebből kilencet nyertünk meg, négyet pedig nem, noha azt is meg kellett volna. Ha azokat is megnyerjük, valószínűleg elégedett lennék. De ez akkor is komoly fordulat, jelez némi változást Budapesten.

 

888.hu: A minap arról beszélt, hogy a fejében már megvan, hogy milyen főpolgármester-jelöltet képzel el. Milyet?

Kubatov Gábor: Ez közösségi döntés, ezt a Fidesznek kell eldönteni. Az én javaslatom az lesz, hogy a külvárosból kell főpolgármester-jelöltet választani. Azért gondolom így, mert van egy felháborító dolog Budapesten, hogy mi külvárosiak beszedjük az adókat, és utána a belvárosban költik el a pénzünket. Ez engem rendkívüli módon zavar. Ráadásul torkig vagyok a belvárosi okoskodó, ámde tétlen balliberális értelmiséggel. Akik bár csinálnak néhány kulturális intézetet, színházat – viszonylag jól – de az összkép borzalmas, a teljesítményük kritikán aluli. Egy ilyen fővárosban, mint Budapest, ez megengedhetetlen. A következő dolog, olyan jelöltre van szükségünk, aki nem a balliberális értelmiség kegyeit keresi, ez ugyanis kontraproduktív. A liberálisok ugyan ezt elvárják, de cserébe soha nem tesznek semmit. Egy ember volt, Tarlós István a jelöltjeink közül, aki nem egyezkedett és kétszer megnyerte a választásokat.

 

888.hu: Még mindig választás. Április 3-án 54 százalékon állt a Fidesz, aztán alábbhagyott a lendület, egy hullámvölgy következett, ami napjainkra megszűnt. A párt visszakapaszkodott a biztos választók 54 százaléka közelébe. Minek köszönhető ez, miközben a háborús, az inflációs viszonyok nehezítik a jó politikai teljesítést?

Kubatov Gábor: Szerintem ennek két oka is van. Az egyik, és legfontosabb, hogy a kormány az emberek oldalán áll. Teljesen nyilvánvalóan elmondja, hogy Brüsszel elhibázta a szankciós politikáját. Jól láthatóan attól a naptól kezdve, amikor a szankciókat bevezették, elszálltak az energiaárak, az infláció és ez tönkretesz mindent körülöttünk. Visszafogja a gazdaságot , mert csak nagyon drágán tudunk termelni, ami veszélybe sodorja a munkahelyeket Magyarországon. A másik ok, hogy a baloldalon eközben semmi nem változott. Ugyanaz az ember vezeti az ellenzéket – Gyurcsány Ferencnek hívják –, és ugyanaz a megoldásuk mindenre, mint korábban. A politikai stílusuk sem változott semmit . Van az a mondás, hogy ha háromszor akarsz megoldani ugyanúgy egy feladatot, háromszor egymás után, akkor ne csodálkozz, hogy ugyanaz az eredmény fog kijönni belőle, mint amit korábban kaptál.

MTI/Kovács Tamás

 

888.hu: Plusz egy ráadás…

Kubatov Gábor: A baloldalon hiányzik a szellemi kvalitás, a kormányzóképesség. Ez az igazság. A közvélemény-kutatási adatokon is az látszik, hogy az emberek nem tartják őket komoly alternatívának velünk szemben.

 

888.hu: Fontos az, hogy Orbán Viktor rendszeresen és nagy nyomatékkal áll ki a béke mellett?

Kubatov Gábor: Fontos, mert mindenki ezt várja nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Gondolta volna, akár csak néhány évvel ezelőtt valaki , hogy olyan energiaárak lesznek, hogy a közintézményeket csak 18 fokig tudjuk felfűteni? Hogy a téli időszakra az elhibázott szankciók és az energiaválság miatt be kell zárnunk színházakat, kulturális intézményeket, múzeumokat, uszodákat? A baráti körömben, politikustársaim között azt látom, hogy mindenki alig várja már, hogy végre tárgyalóasztalhoz üljenek a felek, hogy elkezdődjenek a béketárgyalások. Hogy valamilyen módon el lehessen érni, ne adj Isten, ki lehessen könyörögni, hogy béke legyen Európában.

 

888.hu: A magyar biztonság, a békepártiság híre eljut a Lajtán túlra is. Számosan érkeznek és telepednek le nálunk Németországból, Hollandiából érkezve. Egész falvak lakossága gyarapszik a nyugatról békét, biztonságot kereső családokkal. Ennek milyen üzenete van?

Kubatov Gábor: Én nem szeretnék másokkal foglalkozni, az ő dolguk, hogy hogyan alakítják az országuk-, és a saját maguk sorsát. Azt tudom, hogy Magyarországon mi nagy áldozatok árán is elhatároztuk, hogy kerítést húzunk, hogy nem engedjük be a migránsokat, hogy nem fogjuk feladni a kultúránkat, meg a biztonságunkat. Nyilván ennek egyes következménye az, hogy aki velünk ért egyet, aki úgy gondolja, hogy Európában rossz irányba fordultak a dolgok, azok közül sokan átköltöznek Magyarországra. Mégpedig megdöbbentő számban.

 

888.hu: Korábban a magyarok vágyakoztak Nyugatra, most Nyugatról vágyakoznak Magyarországra…

Kubatov Gábor: Én magamon is érzem ezt, amikor Nyugat-Európában vagyok, hogy milyen jó hazatérni. Hogy Magyarországon biztonság van, este 11 óra után is lehet sétálni az utcán, ráadásul gyönyörű városaink vannak. Hogy nincsenek bűnbandák, mint Svédország egyes településein, vagy no go zónák. Hogy a gyerekeket el lehet engedni egyedül iskolába. Ezek olyan kuriózumok lettek Európában, amelyekre tíz éve még nem is gondoltunk. Németországban müezzinek hívják imára a nagyvárosokban az embereket. Furcsa lenne ezt Magyarországon megélni.

 

888.hu: A békéhez kapcsolódik a magyarok szankcióellenessége, amely nagyon valószínű, hogy a Nemzeti Konzultáció eredményében is meg fog mutatkozni.

Kubatov Gábor: Nagyon érdekes ez a dolog. Azzal ugyanis mindenki egyetért, hogy valamilyen eszközzel jó lenne kikényszeríteni a békét. Ez idáig rendben van. Azt mondták annak idején Brüsszelben, hogy a szankciók erre az útra fogják vezetni az oroszokat. De ez láthatóan nem így történt, balul sültek el a dolgok. Az oroszok több pénzt keresnek, többet, mint a szankciók előtt. Így aztán levonhatjuk azt a következtetést, hogy Európa finanszírozza a háborújukat. Magyarországon is az egekbe szöktek az energiaárak. Ráadásul, ha elhúzódik a háború, akkor sok nyugat-európai országnak nem lesz elég gáza, kőolaja, elektromos árama a termeléshez és a háztartások ellátásához. Ezért aztán érdemes volna újra gondolni a szankciókat, érdemes volna újra tárgyalni az egészet, mert valahogy ezt értelmesen rendezni kell. A magyar állam megpróbálja a háztartásokat az átlagfogyasztás támogatásával megvédeni, az átlagfogyasztás mértékéig tartja a rezsicsökkentést, az üzemanyagárakra a magánemberek számára ársapka van, mint ahogy az alapvető élelmiszerekre is. A hitel moratóriumot meghosszabbítottuk. Ez valószínűleg így helyes, de mennyivel jobb lenne, ha mind erre nem lenne szükség. Mindemellett a nyugdíjasok rendkívüli támogatást kapnak, egy év alatt 14%-kal növeltük a nyugdíjak reálértékét.

 

888.hu: Más országban miért nincs Nemzeti Konzultáció? Miért nem merik megkérdezni az embereket?

Kubatov Gábor: A legviccesebb az, hogy egyes országokban még pellengérre is állítanak bennünket, hogy ez micsoda hülyeség, pedig ez maga a demokrácia. Azt is gondolom, hogy Nyugat-Európában liberális médiatúlsúly van, hogy ott a konzervatív, a migráció- vagy szankcióellenes emberek nem mernek megszólalni.

 

888.hu: Ha a sportról kérdezem, akkor nem kerülhető meg az a kérdés, hogy a gyorskorcsolyázó Liu-testvérek elmentek Magyarországról. Itt hagytak bennünket, ami fáj a magyaroknak. Részint, mert ők is magyarok, ragyogóan beszélik a nyelvet, részint mert csodálatos sportsikereket hoztak nekünk. Ön egy nyilatkozatában arra utalt, hogy itt maradhattak volna, ha az edzőjüket meg tudja fizetni a korcsolyaszövetség.

Kubatov Gábor Nem ismerem mélységében a dolgokat, de azt látom, hogy nagyjából ez volt a helyzet kulcsa. A két fiú két fantasztikus srác. Kutyakeményen dolgoztak, közben jó fazonok, sok gyereknek példát mutatnak. Huszonévesen mégiscsak a világ tetején álltak már mind a ketten. Nyertek olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot. Kiváló karakterek. Azt mutatják a gyerekeknek, hogy érdemes a sikerért megszakadni, mert akkor jönnek az eredmények is. Példaképek. Azt hiszem, maradtak volna, csak ehhez Csang Lina edzőasszonyukat meg kellett volna tartani. Amikor korábban én találkoztam Ádóval és Sanyival, ők azt mondták, hogy csak vele akarnak dolgozni. Érdemes lett volna a szövetségnek elmenni a legvégsőkig, vagy még talán azon is túl, bár tényleg nem tudom, hogy mindent vagy többet is megtettek-e, hogy a fiúkat meg tudjuk tartani.

 

888.hu: Van esély arra, hogy visszacsábítsuk őket?

Kubatov Gábor: Politikus vagyok és fradista. Olyat még sohasem mondtam, hogy soha. Mindig és mindent meg kell tenni, hogy a dolgokat rendbe hozzuk. Tudja, küzdeni mindig, feladni soha…

 

888.hu: Ha sport és politika, akkor nem szabad elmenni Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ellenséges nyilatkozata mellett. Ezt mondta: „Nyilvánvaló, hogy ez egy, az adóforintjainkból felpumpált kirakatcsapat, tele olyan játékossal, akik mielőtt idejöttek, nemhogy Ferencvárosról, de valószínűleg Magyarországról se hallottak. És azért attól nem kell hasra esni, hogy közpénzcsilliárdokból összejön az európai középmezőny alja.”

Kubatov Gábor: Nagy türelmet igényel a politikus asszony viselkedése. Próbáltam vele tisztázni sok mindent, amikor megválasztották polgármesternek. Akkor azt kértem tőle, tárgyaljunk. Volt olyan kedves, el is jött hozzám. Akkor azt mondtam neki, arra kértem, hogy a Ferencvárost ne keverjük bele a politikába. De látom, látjuk, hogy ezt nem tudja megállni. Pedig a Fradi szerintem olyan ügy, ami a kerület jó hírét is viszi. Sokan nem is tudják, de a nemzetközi porondon mi nem Fradiként vagy FTC-ként szerepelünk, hanem mindig azt írják ki, Ferencváros. De a jelek szerint Baranyi Krisztinának ez mindegy... Szeretném lezárni az egész dolgot, mert csak bánt a mostani helyzet, méltatlan a Ferencvároshoz.

 

888.hu: De itt – tudjuk jó – közpénzről jóindulattal is nehéz beszélni.

Kubatov Gábor: Illene tudnia a polgármester asszonynak, hogy mekkorát téved, ha azt mondja: az állami pénzen felpumpált Ferencváros vagy adóforintokkal kitömött Ferencváros. Az európai szövetség, minden évben szigorúan monitorozza a klubokat, így a Fradit is. Az UEFA-nak és az Európai Uniónak van egy szigorú előírása, ami elég bonyolult, de most leegyszerűsítve mondom, konkrétan nem engedi, hogy 30 százaléknál több legyen egy-egy csapat költségvetésében például az állami pénz. Aki ezt túllépi, azt komoly szankciókkal sújtják, kizárják előbb az átigazolásokból, aztán nem engedik indulni a nemzetközi kupákban. Olvasott már bárki olyan hírt, hogy a Fradi ilyen büntetést kapott volna? Nem! Mert betartjuk az UEFA előírásait és egyébként 70 százaléknál is több a piaci alapú bevételünk! Ne felejtsük el, hogy a bejutásért, most ráadásul a továbbjutásunkkal bődületes pénz kapunk, kaptunk az UEFA-tól.

Ha összevetjük az állami támogatásokat és az ingatlanfejlesztési adó- és járulékbevételeket, akkor kiderül, hogy a Magyar Állam 17 milliárd forintot keresett az elmúlt tíz évben a Ferencvároson, ideértve a stadion fölépítését is. Ez olyan matek, amibe nehéz belekötni. Értem én Baranyi Krisztina ellenszenvét, mert azt gondolja, hogy politikai ellenfeleként nekem rosszul kell teljesítenem. De én annak örülök, hogy a Ferencváros a magyar államnak pénzt tudott keresni, nem is keveset. Azaz a Ferencvárost az állam nem támogatta, hanem a területünkön – a mi ötletünk alapján – komoly nyereséget jelentő beruházások zajlottak, beleértve a stadiont is. Hiába egyesek demagóg megközelítése, a Fradi mostanában – mindent figyelembe véve – nemhogy nem kerül egy fillérjébe sem az adófizetőknek, hanem mi fizetünk be az állam kasszájába milliárdokat!

 

888.hu: Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején a Ferencváros éppen telekügyletekkel bajlódott. A telekeladás alapot jelenthetett volna arra, hogy a Fradi kikerüljön a pénzügyi slamasztikából, s egy olyan pályára álljon, ami a Kubatov-éra eredményességének irányába mutat. Gyurcsány azonban ezt megakadályozta.

Kubatov Gábor: Ha megnézzük, sok évtizedre visszamenőleg, a baloldal kormányzása idején a Ferencváros helyzete mindig nehéz volt. Olyan még nem fordult elő, ha a baloldal volt kormányon – ideértve a kommunista éveket is –, hogy a Ferencvárosnak könnyű lett volna. Mi nem kérünk többet, mint a többi klub, mindig csak annyit, hagyjanak minket normálisan gazdálkodni, meg élni. Most ez a szabadság megadatott. Nagy szerencse, hogy a munkatársaimmal tudunk is élni ezzel a szabadsággal, és ilyen teljesítményt sikerült nyújtani. Szerintem az egész magyar hazának nagy büszkeség, hogy az Európa Liga legjobb 16 csapata közé verekedte be magát a Ferencváros. Mindezt úgy, hogy a legkisebb költségvetésű klub mi vagyunk.

 

888.hu: És ugyancsak a Gyurcsány-időszak volt, amikor a Ferencváros három évig a másodosztályba kényszerült, noha minden ügyével kapcsolatos perét megnyerte. Kisteleki István akkori MLSZ-elnök, a Fradi kizárója most nyilatkozott. Szerinte rossz döntés volt a csapat kizárása, de igazságos.

Kubatov Gábor: Nem volt igazságos, sőt, jogszerűtlen volt, ezt bírósági ítélet is kimondta sok évvel később. Hagyjuk ezt az egészet, mert már elmúlt és ebből a kínzásból mi, ha évekkel később is, mint lehetett volna, de megerősödve jöttünk ki és csak erőt gyűjtöttünk arra, hogy utána ide tudjunk jutni.

 

888.hu: Kubatov Gábor neve jelkép a Fradi élén. A klub csúcsra járatásának szimbóluma. Meg lehet ezt az elmúlt 11 éves időszakot ismételni?

Kubatov Gábor: Én úgy tekintek rá, hogy nem vagyunk a csúcson. Még annyi minden van feljebb. Nem is gondolkodom ebben. Tavasszal három párharcra vagyunk az Európa Liga döntőjétől. Én azt nézegetem, hogy szépen, egyesével, hogyan tudnánk még tovább lépni.

 

888.hu: Ennek az impozáns teljesítménynek komoly velejárója a nemzeti öntudat kitapintható erősödése. Az a túlcsorduló érzés, amit a csapat tagjai a stadionban a szurkolókkal közösen produkálnak, régen nem volt jelen a meccseken.

Kubatov Gábor: Nem véletlenül éneklik a meccs végén a Himnuszt. Az azért nagyon megható. A nagy győzelmek után azt gondolják, hogy mi magyarok képesek vagyunk erőn felüli teljesítményre. Ez óriási dolog. Elég megnézni a labdarúgó-válogatottunkat, hogy úgy tudunk kimenni egy meccsre, hogy változott a hozzáállás. Most már azt kérdezzük: félünk a németektől? Nem! Féljenek ők. Félünk az angoloktól? Nem, nem félünk egyáltalán. Féljenek tőlünk ők.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szijjártó: Az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután bahreini kollégáját fogadta kedden Budapesten.

Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnökkel folytatott megbeszélést

Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK

Még mindig több ezer menekült érkezik naponta Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4311-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3825-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

Lenyomja a régiós gabonaárakat az ukrán dömping

Uniós védelmet és kompenzációt kérnek a károsult országok.

Vagyonnyilatkozat: Hadházy Ákos lakást vett, Jakab Péter elveszíthette mindenét

Az egyik legismertebb ellenzéki politikus garázsa kiürült, míg az előző nyilatkozatában három gépjárműről számolt be, addig a legfrissebben már üresen hagyta az oldalt.

Szijjártó: Az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután bahreini kollégáját fogadta kedden Budapesten.

Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnökkel folytatott megbeszélést

Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.

Görögország nem szállít Leopard harckocsikat Ukrajnának

Görögország nem szállít Leopard 2-es típusú harckocsikat Ukrajnának – közölte kedden Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő tokiói látogatásán.

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Szijjártó: Magyar nemzetbiztonsági érdek a kelet-nyugati együttműködés helyreállítása

Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke a pragmatikus együttműködés jövőbeli helyreállítása Kelet és Nyugat között, miután a két blokk közötti konfliktuson Közép-Európa mindig rajtavesztett – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Navracsics Tibor: Nehéz időket él Európa

Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is – hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten.

Kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást köt Magyarország és Törökország

Megkezdődött a tárgyalás a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás létrehozásáról Magyarország és Törökország között, minthogy a két ország együttműködésének kulcsszerepe van a hazánk előtt álló három legfőbb biztonsági kihívás kezelésében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

A mielőbbi fegyvernyugvást nevezte célnak Ukrajnában Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A köztársasági elnök Magyarország európai uniós tagságáról azt mondta, az ország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja.

Nem tetszik az ukrán külügyminisztériumnak az, amit horvát elnök a Krím félszigetről mondott

Bírálta az ukrán külügyminisztérium kedden a horvát elnök előző nap tett megjegyzését arra vonatkozóan, hogy a Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része.

Soros György és az ő országos hálózata

Soros György és az ő országos hálózata

Az amerikai milliárdos semmit nem bíz a véletlenre. Nemcsak Budapesten fizeti az aktivistáit, hanem vidéki nagyvárosokban is. Olyan szövevényes a hálózat, hogy ember legyen a talpán, aki ki tudja bogozni.

Marilyn Mansont ismét beperelték kiskorú elleni szexuális zaklatás miatt

Marilyn Mansont ismét beperelték kiskorú elleni szexuális zaklatás miatt

Az a vád a rockerrel szemben, hogy az 1990-es években többször is szexuálisan zaklatott egy kiskorú lányt.

Orbán Viktor Törökország külügyminiszterével tárgyalt

Orbán Viktor Törökország külügyminiszterével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminisztert, aki magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására érkezett Budapestre – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Rómában tárgyal a magyar köztársasági elnök

Novák Katalin köztársasági elnök Rómában tárgyal olasz kollégájával, Sergio Mattarellával, megbeszélést folytat Giorgia Meloni miniszterelnökkel és találkozik a szenátus, illetve a képviselőház elnökével – közölte a Sándor-palota kedden az MTI-vel.

Az Egyesült Államok nem ad F-16-os vadászrepülőket Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem ad F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának – közölte Joe Biden elnök hétfőn.

A Krím soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától

A Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától – mondta Zoran Milanović horvát államfő hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján.

A Boysen 60 milliárd forintos beruházással 400 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán

A Boysen csoport 60 milliárd forintos beruházással 400 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, ahol a cég elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tavaly 44 százalékkal több menedékjogi kérelmet nyújtottak be migránsok Hollandiában

A 2021-es adatokhoz képest 44 százalékkal többen adtak be menedékjog iránti kérelmet tavaly Hollandiában – ismertette hétfőn a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál a CBS holland statisztikai hivatal jelentését.

Finnország kitart a Svédországgal közös NATO-csatlakozás mellett

Finnország kitart amellett, hogy Svédországgal együtt csatlakozzon a NATO-hoz, legkésőbb a júliusi csúcstalálkozón Vilniusban – közölte a finn külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján Helsinkiben.

LMBTQ-pornóújságot találtak egy iskola könyvtárában, felháborodtak a szülők

Persze az LMBTQ-aktivisták rögtön diszkriminációt kiáltottak...

Törökország jóváhagyhatja Finnország NATO-csatlakozását

Svédország viszont hoppon maradt: az ő csatlakozásukat Ankara provokációkra hivatkozva nem támogatja.

Orbán Viktor: Egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Orbán Viktor: Egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

Öngyilkos merénylő hajtott végre támadást Pakisztánban, sokan meghaltak

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében, a merényletben legkevesebb 28 ember meghalt, a sebesültek számát 150-re teszik – közölték a helyi hatóságok.

Nigel Farage szerint a Brexitnél nagyobb politikai forradalomra van szükség

„A konzervatívok becstelensége minden választáson az, ami igazán elkeserít. Szeretném, ha leváltanák őket, szeretném, ha elmennének” – fogalmazott a Brexit-vezér politikus.

Világszerte köztudott a magyar felsőoktatás színvonalának javulása

Nagy elismerés, hogy az idei tanévre már több mint ezer marokkói hallgató jelentkezett magyarországi egyetemekre, ez azt mutatja, hogy a hazai felsőoktatás színvonalának javulása világszerte köztudott – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Amerikai filmsztárként élte mindennapjait a korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili

Amerikai filmsztárként élte mindennapjait a korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili

Karibi nyaralás, fényűző partik Athén klubjaiban szupermodellek társaságában, luxusingatlanok: Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője úgy élt, mint egy filmsztár. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, Kaili nemcsak a társasági életben szerette a fényűzést, hanem a magánéletében is: otthon luxuskörülmények között élt.

Orbán Viktor: Isten hozta Azerbajdzsán elnökét!

A magyar miniszterelnök is fogadta az azeri elnököt.

Novák Katalin hivatalos látogatáson fogadta az azeri elnököt

A köztársasági elnök a Sándor-palotában hivatalos látogatás keretében fogadta Ilham Alijevet, Azerbajdzsán köztársasági elnökét – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

Transzneműként a műkorcsolya Eb-n is jogod van hülyét csinálni magadból

Transzneműként a műkorcsolya Eb-n is jogod van hülyét csinálni magadból

Vajon miért érezte úgy a finn Minna-Maaria Antikainen, hogy a jégen kell valóra váltani álmait? A finnországi műkorcsolya Európa-bajnokság szervezői pedig miért érezték úgy, hogy a nagy álom megvalósításához segédkezet kell nyújtaniuk a férfiból nővé lett „műkorcsolyázónak”? Az espooi Eb-megnyitó rémálommá vált, nemcsak a javakorabeli „sportolónak”, de a nézőknek is. Sőt, inkább nekik.

Csaknem hatszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

566 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A nukleáris elrettentés fontosságát hangsúlyozta a NATO-főtitkár Szöulban

A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.

„Ez történt a héten”

Orbán Viktor a közösségi oldalán posztolt.

Magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt az erdélyi Sepsi meccse

Magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt az erdélyi Sepsi meccse

Kevesebb, mint félórányi játék után lefújták a Sepsi OSK–FCU Craiova a román labdarúgó bajnoki mérkőzést. A mérkőzésen dirigáló Florin Chivulete 26 perc játék után félbeszakította a mérkőzést a vendég ultrák magyarellenes rigmusai miatt. Ilyen korábban nem fordult elő a román labdarúgás történetében.

Orbán Viktor: Évértékelő február 18-án!

A miniszterelnök a Facebook-on jelentkezett.

Az olasz kormány határozott fellépést ígért az anarchistákhoz köthető terrorakciók ellen

Az olasz kormány határozott fellépést ígért az anarchistákhoz köthető terrorakciók ellen

A kormány és a hatóságok határozott fellépését ígérte a miniszterelnöki hivatal vasárnap kiadott közleménye, amely az utóbbi napokban Olaszországban és Európa más városaiban elkövetett, anarchista csoportokhoz köthető terrorista akciókra reagált.

Több száz embert tartóztattak le a hágai autópályán tartott klímatüntetésen

Több száz embert tartóztattak le a hágai autópályán tartott klímatüntetésen

Több száz, egyes források szerint mintegy ötszáz klímaaktivistát tartóztattak le Hollandiában, miután szombat délután mindkét irányban lezárták a fővárosba, Hágába vezető A12-es autópályát, tiltakozásul a fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen – írta a Dutchnews hírportál vasárnap.

Ferenc pápa késedelem nélküli megoldást sürgetett a szentföldi erőszak megállítására

Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.

Szijjártó Péter: Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára – jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

A Katonai Bizottság elnöke: A NATO készen áll a közvetlen konfrontációra Moszkvával

Rob Bauer azért gyorsan leszögezte, a NATO csak akkor lép harcba, ha Oroszország átlépi a vörös vonalat azzal, hogy megtámadja valamelyik tagállamot – írja a Mandiner.

Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső

Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső

Novak Djokovic tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt, 22. Grand Slam-trófeájával utolérte az örökrangsor élén Rafael Nadalt, és hétfőtől újra világelső lesz.

Dömötör Csaba: Az élesedő gazdasági verseny miatt támadják az akkumulátorgyárat

A debreceni akkumulátorgyár körüli vita ugyan környezetvédelmi kérdésnek tűnik, de igazából az élesedő gazdasági verseny miatt támadják a beruházást – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap videóbejegyzésben a Facebookon.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

Magyarország gázolajellátása biztosított február 5. után is, amikor életbe lépnek az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Ekkor tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

Ekkor tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

Február 18-án tartja meg szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor – derül ki a miniszterelnök vasárnap közzétett Facebook-videójából.

Lánczi Tamás: Németországban lobbiznak azért, hogy az akkumlátorgyárak inkább ott épüljenek fel

Az akkumulátorgyárakkal rendelkező országok a jövőben stratégiai előnybe kerülnek – jelentette ki Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Német sajtóértesülés: az Európai Bizottság milliókat fizetett a brüsszeli korrupciós botrányban érintett NGO-nak

Német sajtóértesülés: az Európai Bizottság milliókat fizetett a brüsszeli korrupciós botrányban érintett NGO-nak

Az egyik német gazdasági hetilap értesülései szerint az EU Bizottsága 2006 óta mintegy hatmillió euróval támogatta a korrupciós ügyben érintett Nincs béke igazságosság nélkül nevű civil szervezetet – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Jelenleg is van olyan projektjük, amelyre pénzt kaptak, azonban a botrány hatására felfüggesztették a kifizetését.

Moszkva szerint Ukrajna egy civil kórházra mért csapást Luhanszkban

Az orosz védelmi minisztérium szombati közlése szerint Ukrajna szándékos rakétacsapást mért egy Luhanszk megyei kórházra Novoajdar városban, a támadásban tizennégy ember meghalt és huszonnégyen megsebesültek.

Karácsonynak vállalnia kell a felelősséget a dollárbaloldal külföldi kampánytámogatása miatt

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott videónyilatkozatában legalábbis erre szólította fel a főpolgármestert.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást

Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, míg Andrej Babiš 41,68 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, míg Babiš egymillióval kevesebbet.

Rövid időn belül a magyar gazdaság felminősítésének időszaka jöhet el

A magyar gazdaság igen kedvező reálgazdasági folyamatai következtében a mostani leminősítés után nagyon rövid időn belül újra a felminősítések időszaka fog következni – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek a Standard&Poor's besorolásával kapcsolatosan.

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Origo szerint fordulat állhat be a nyomozásban azzal, hogy görög sajtóértesülések alapján Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készül.

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik. Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek. Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

Az olajtermékeket érintő szankció veszélybe sodorja Európa ellátásbiztonságát

Az új, az olajtermékeket érintő uniós szankció veszélybe sodorja Európa ellátásbiztonságát, miközben – áttételesen – továbbra is orosz olajat vásárolnak majd – mondta a Századvég Alapítvány energetikai szakértője szombaton a kormány Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben

Szombat délben ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben; legalább ketten megsebesültek, az elkövető egy 13 éves palesztin fiú – közölték a hatóságok.

A NOB-elnöknek nincs ínyére az ukrán bojkottfenyegetés

Thomas Bach elnök szerint nem felel meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) küldetésének az olimpia esetleges bojkottja Ukrajna részéről, amelyet az ország sportminisztere helyezett kilátásba az orosz és fehérorosz sportolók 2024-es párizsi indulása esetén.

Erasmus-ügy: jogi lépéseket tervez a kormány Brüsszelnek válaszul

Erasmus-ügy: jogi lépéseket tervez a kormány Brüsszelnek válaszul

Az Erasmus-ügy, illetve a megoldásának folyamata azt mutatja, hogy az Európai Bizottság a testület különböző szintjeivel való diskurzusban semmilyen formális elemet nem tart be – erről beszélt Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Mandiner Reakció podcastjában.

Szijjártó Péter: Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját

Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter szombaton.

Nemzetközi hibrid törvényszéket állítanának fel uniós miniszterek a háborús bűnösök felelősségre vonására

Új és egyedülálló nemzetközi bíróság, úgynevezett hibrid törvényszék felállítását javasolja az EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek egy csoportja annak érdekében, hogy az orosz vezetőket felelősségre lehessen vonni az Ukrajna elleni katonai agresszió keretében elkövetett háborús bűncselekményekért – derült ki a politikusok pénteki, stockholmi nyilatkozataiból.

Többen meghaltak fegyveres merényletben egy jeruzsálemi zsinagógában

Nyolcan meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógában végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este.

Elérték céljukat az ukrán létesítményekre mért rakétacsapások

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken, a hadijelentést ismertetve.

Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára – jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket – közölte a testület pénteken.

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

Elhunyt egy nyugdíjas, mert nem tudta kifizetni a fűtésszámláit

Egy idős nő, aki nem engedhette meg magának a fűtést az otthonában, meghalt, miután hipotermia alakult ki nála

Kazah-magyar tőkealap indul a gazdasági együttműködés felpörgetésére

A vezető magyar tőkealapkezelő Széchenyi Alapok és a kazah-szingapúri kockázatitőke-befektető Steppe Capital Pte. Ltd. egyetértési nyilatkozatot írt alá közös, kazah-magyar kockázati tőkealap létrehozásáról a Kazah-Magyar Kormányközi Bizottság mai ülésén.

Szijjártó: Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók miatt feljelentést tenni a történelmi ismeretek teljes hiányát jelenti

Az Európai Labdarúgó Szövetség FARE (Football Against Racism In Europe) nevű diszkriminációellenes csoportja gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, tagjainak fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A lengyelek nem engedik indulni az oroszokat az Európa Játékokon

A lengyelországi Európa Játékok szervezői nem engedélyezik orosz versenyzők indulását a nyári multisport-eseményükön – közölte az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) szervezete.

A külügyminiszter az Egyesült Államok politikáját okolja a háborúért

Az eritreai külügyminiszter az Egyesült Államok politikáját tette felelőssé az ukrajnai háború kirobbanásáért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eritreai látogatásán – közölték hivatalosan a fővárosban, Aszmarában.

Elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Mi építünk, ők rombolnak

Mi építünk, ők rombolnak

A baloldalnak fizikai fájdalmat okoz, hogyha Magyarországon valami fejlődik. Annyira bántja őket, hogy minden erejükkel harcolnak ellene. Persze, ezt nem véletlenül teszik. Ez a külföldi megrendelők érdeke.

Századvég: Erősen megosztja az európai közvéleményt Ukrajna felfegyverzése

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 9 országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az Európai Unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát – derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából, amelyről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Orbán Viktor a Türk Befektetési Alap elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Bagdad Amrejevet, a Türk Befektetési Alap elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Szijjártó Péter: Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Olajozottan megy a felvételi

Olajozottan megy a felvételi

Azt írja az újság, hogy félmillió forint segít átlendülni a felvételi vizsga okozta nehézségeken.

EU-s tisztségviselő: Oroszország „új fejezetet” nyitott a háborúban

Oroszország „új fejezetet” nyitott az Ukrajna elleni háborújában azzal, hogy „válogatás nélkül hajt végre támadásokat a polgári lakosság és nem katonai célpontok ellen” – jelentette ki Stefano Sannino, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára egy pénteki tokiói sajtóértekezletén, amely ázsiai-csendes-óceáni körútjának része.

Spanyolország és Kanada is ad Leopard harckocsikat Ukrajnának

Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat azonban először üzemképessé kell tenni – jelentették be csütörtökön Madridban és Ottawában.

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében, és nem fog belesodródni a háborúba – mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli szokásos rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint az infláció egy közellenség, le kell törni az inflációt, majd azt mondta: úgy számol, hogy február-március körül csökkenni fog az infláció, decemberre pedig egy számjegyű lesz.

Áthelyeznek egy transznemű elítéltet, mert féltik a női foglyok testi épségét

Áthelyeznek egy transznemű elítéltet, mert féltik a női foglyok testi épségét

Skócia áthelyez egy nemi erőszak miatt bebörtönzött transznemű elítéltet egy női börtönből, miután politikusok, aktivisták és jogászok is aggodalmukat fejezték ki a többi fogoly biztonsága miatt – közölte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtökön.

Eltemették Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot

Katonai tiszteletadás mellett kísérték utolsó útjára a január 12-én Újbudán meggyilkolt Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

„Magyarország és a magyar nép már nagy árat fizetett az ukrajnai háborúért”

Magyarország és a magyar nép máris nagy árat fizetett az ukrajnai háborúért, a nagyhatalmaknak ezért a konfliktus elhúzódásának, eszkalációjának kockázatával járó lépések helyett végre a béketeremtésre kellene fókuszálniuk – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki nyílt vitáján.

Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Újabb szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a Wagner orosz fegyveres csoportot

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön újabb szankciókkal sújtotta az ukrajnai harcokban is jelentős szerepet vállaló, jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősített Wagner orosz katonai magáncéget.

Szijjártó: Magyarország nem áll háborúban senkivel

Magyarország nem áll háborúban senkivel, a magyar emberek egyértelmű döntést hoztak arról, hogy ki akarnak maradni az ukrajnai konfliktusból – húzta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, reagálva német kollégája azon kijelentésére, miszerint Európa háborúban áll Oroszországgal.

Jair Netanjahu: A „sorosozás” nem antiszemitizmus

A „sorosozás” nem antiszemitizmus – jelentette ki Jair Netanjahu kolumnista, rádiós műsorvezető, izraeli politikai influenszer a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának második napján, csütörtökön Budapesten.

Vissza az oldal tetejére