Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kacper Rogacin: „a Jog és Igazságosság egyszerűen csak betartotta az ígéreteit”

Sümeghi Lóránt

2019.10.11. 09:58

Lengyelországban valamelyest nóvumnak számít, ha egy párt betartja az ígéreteit, márpedig ezt munkát a Jog és Igazságosság elvégezte – nyilatkozta Kacper Rogacin, a lengyel Polska Times újságírója a 888.hu-nak adott villáminterjújában.

888.hu: A felmérések szerint a jelenleg is kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) igencsak magabiztos győzelemre számíthat a vasárnap esedékes lengyel parlamenti választásokon. Négyévnyi kormányzás után miben látja a párt stabil támogatottságának sikerét?

Rogacin: Kétségkívül a Jog és Igazságosság sikere mögött többek között a párt szociális politikája áll: az 500+ program – melynek keretében minden szülő a második és az azt követő gyermeke után mintegy 120 eurót érő havi támogatást kap zlotyban – és persze a 13. havi nyugdíj bevezetése. Négy évvel ezelőtt többnyire ezek az ígéretek segítették hatalomra a pártot. A támogatottságuk stabilitása pedig annak köszönhető, hogy akármennyire is furcsán hangzik, de Lengyelországban valamelyest nóvumnak számít, ha egy párt betartja az ígéreteit, márpedig ezt a munkát a Jog és Igazságosság elvégezte. Persze van, aki azért kritizálja a kormányt, mert juttatásokat ad ahelyett, hogy csökkentene bizonyos adókulcsokat, ám mindezek ellenére a párt sikere valóban annak köszönhető, hogy a szociális politikáját át tudta ültetni a gyakorlatba.

Kacper Rogacin // Fotó: siodma9.pl

888.hu: A tavalyi lengyel önkormányzati választások idején az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) képes volt a nagyobb városokban megtartani a pozícióját – Varsót is beleértve –, és ha nagyon nem is, de meg tudta szorongatni a kormányzó pártot. Most azonban úgy tűnik, egy évvel ezelőtthöz képest a koalíció veszített a támogatottságából. Milyen indokok húzódnak emögött?

Rogacin: Tény, hogy a helyi és a parlamenti politika között Lengyelországban is nagy az eltérés, nincsenek szabályszerűségek. Ahogy mindenütt máshol, úgy Lengyelországban is akadnak választók, akik az önkormányzati és a parlamenti választásokkor eltérő pártokat támogatnak. Úgy vélem, a koalíció erejének mérséklődése elsősorban a májusi európai parlamenti választások elveszítésének köszönhető, hiszen itt kiderült, hogy együttesen sem tudják legyőzni a Jog és Igazságosságot. Ezt követően sok szavazó úgy érezte, már nem hisz a Polgári Koalíció potenciáljában. Másodsorban a pártprogramjuk ismertetésének idején nem voltak túlságosan összeszedettek, ebből kifolyólag a Jog és Igazságosság manifesztója vonzóbbnak tűnhetett sok választó számára. Magyarán, az ellenzék alkalmatlansága nagymértékben a kormánypárt malmára hajtja a vizet, ugyanakkor véleményem szerint egy gyenge ellenzék nem szolgálja Lengyelország érdekét.

888.hu: Amennyiben beigazolódnak a várakozások, a Jog és Igazságosság többséget fog szerezni Szejmben, így nem szorul majd koalíciós partnerre. Ez miként erősítheti Lengyelország stabilitását az olyan kormányzati törekvések kapcsán, mint a keresztény értékek, a családtámogatás és a határaik megvédése?

Rogacin: Le kell szögezni, hogy a kormánypárt a keresztény értékekkel kapcsolatos törekvéseiből volt, amit megtartott, és volt, amit elengedett, mint például az abortusztilalmat. Ugyanakkor a Jog és Igazságosság győzelmét követően várhatóan további reformok kerülnek bevezetésre mind az igazságügy, mind pedig a szociális programok tekintetében. Ennek fényében hétfőn Mateusz Morawiecki és Jarosław Kaczyński be is jelentette, hogy a jövőben 4000 zlotyra emelik a minimálbért, amely átszámítva kis híján 1000 eurót jelent.

888.hu: A Jog és Igazságosság erős választói felhatalmazásának esetében mire számíthat majd Európa és a visegrádi együttműködés?

Rogacin: Nagy valószínűséggel minden eddig megkezdett nemzetközi törekvés, ami Európát és a V4-eket illeti, a saját medrében fog továbbhaladni. Ez pedig azt jelenti, hogy a V4-ekkel ápolt kapcsolat tovább fog erősödni. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az erős társadalmi felhatalmazás ellenére is, szinte bizonyosan ki fog újulni a Brüsszel és Varsó között húzódó, igazságügyi reformok kapcsán kialakult vita.

888.hu: Végezetül mi, magyarok nagyra becsüljük a lengyel testvéreinkkel ápolt különleges kapcsolatunkat. Mit üzenne a magyar olvasóinknak?

Rogacin: A barátnőm és én szeptemberben Budapestre látogattunk, és el kell ismernem, hogy a város gyönyörű. Továbbá, ha az olvasóikat érdekli a nemzetközi politika, akkor arra biztatom őket, hogy kövessék figyelemmel a lengyel választást, bizonyára izgalmasnak fog ígérkezni!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csaknem félmillió, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező afgán migráns tért haza idén

Csaknem félmillió, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező afgán migráns tért haza idén

Több mint 464 ezer „nem dokumentált” afgán migráns tért haza Pakisztánból, Iránból, Törökországból és az Európai Unióból az idei évben – tájékoztatott a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön.

Nemsokára bármelyik öltözőben szembejöhet egy transznemű

Nemsokára bármelyik öltözőben szembejöhet egy transznemű

Egy chicagói úszó gimnazistalány könnyek között panaszkodott a transzneműekre, miután engedélyezték nekik, hogy korlátlanul használhassák bármelyik öltözőt.

Szijjártó: a migrációs helyzet egyre súlyosabb, százezren torlódtak fel a Balkánon

Szijjártó: a migrációs helyzet egyre súlyosabb, százezren torlódtak fel a Balkánon

Szijjártó Péter csütörtökön Bécsben a Migrációs Politikát Fejlesztő Nemzetközi Központ (ICMPD) magas szintű paneljében beszélt a Nyugat-Balkán helyzetéről.

A strasbourgi bíróság a magyar kormánynak adott igazat

A strasbourgi bíróság a magyar kormánynak adott igazat

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Nagykamarája két menedékkérő ügyében másodfokon megállapította, hogy a tranzitzónában való tartózkodás nem számít jogellenes fogva tartásnak és a tranzitzónában való elhelyezés körülményei nem ütköznek az embertelen bánásmód tilalmába.

OKJ-s imámképző indul Németországban

OKJ-s imámképző indul Németországban

Megkezdődik a muszlim hitszónokok, azaz imámok képzése a német állami felsőoktatásban, az első kísérleti projekt csütörtökön indul az osnabrücki egyetemen – írta az Osnabrücker Neue Zeitung (NOZ) című német lap.

Már több, mint ötven sportolónk jutott ki a tokiói olimpiára

Már több, mint ötven sportolónk jutott ki a tokiói olimpiára

Ötvennégyre nőtt a magyar kvóták száma a jövő évi tokiói olimpiára azzal, hogy szerdán kiderült, Magyarország egy kerékpárost indíthat a férfiak mezőnyversenyében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére