Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

ifj. Lomnici Zoltán a 888-nak: Az ellenzéki összeborulás körében a fatális törés április 3-án történt meg

888.hu

2022.09.22. 11:20

Gyurcsány Ferencnek olyan presztízse, hírneve van, amely számára egy nyilvános kormányon belüli pozíció betöltését teljes mértékben ellehetetleníti – mondta a 888.hu érdeklődésére Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője.

 

888.hu: A Gyurcsány-házaspár megalakította az úgynevezett árnyékkormányt, amelynek semmiféle közjogi relevanciája sincs, hiszen nem hozhat döntéseket. Mi lehet a céljük ezzel a lépéssel?

ifj. Lomnici Zoltán: A 2022-es országgyűlési választásokon a magyar baloldal egy közös egység keretein belül, az „Egységben Magyarországért” néven aposztrofált ellenzéki összefogásként mérettette meg magát, azonban jelen pártszövetség látványosan megbukott a választásokon. Természetesen lehet filozofálni, hogy vajon mi okozta a baloldali összefogás nagy volumenű bukását, legyen az például az állandósult belső harcok, a közös miniszterelnök-jelölt közéleti szereplése, kétséges nyilatkozatai, de voltaképpen kimondhatjuk, hogy a baloldali pártszövetség csúfos bukását a szellemileg kiüresedett és fundamentális célkitűzéseiket elvesztő pártok hatalomért való sóvárgása okozta.

Mindezek következtében a nagy baloldali összeborulás takaréklángon égett tovább, amely mostanra odáig vezetett, hogy az összefogás apró lángja is végleg kialudt. A DK múlt héten hozta a nyilvánosságra azon elképzelésüket, amely egy „árnyékkormány” intézményét konstatálja. Az árnyékkormány – hazai viszonylatban ismeretlen – intézménye a brit politikai színtéren ismeretes, miszerint a legdominánsabb ellenzéki párt a központi államigazgatási modellnek megfelelően létrehoznak egy „alternatív”, közjogi relevanciával korántsem bíró kabinetet, amelynek elsődleges célja a kormánypártra történő nyomásgyakorlás. A hazai esetben is hasonló értékek mentén közelíthetjük meg a DK által felállított fiktív kormányt, bár esetünkben többről van szó. Kezdetektől fogva a Demokratikus Koalíciónak egyfajta implementálási, beolvasztási szándéka volt a baloldali pártok vonatkozásában, továbbá a térnyerés, illetve a baloldali pártok szorult helyzetének kihasználása eredményezhette azt a konklúziót a DK oldalán, hogy a többi ellenzéki pártot hátra hagyva, a legerősebb ellenzéki erőként, kezükbe veszik az irányítást.

 

888.hu: Gyurcsány Ferenc nem kapott helyet az árnyékkormányban. Mi ennek az oka, milyen szerep várhat Gyurcsányra?

ifj. Lomnici Zoltán: A bukott miniszterelnöknek olyan presztízse, hírneve van, amely számára egy nyilvános kormányon belüli pozíció betöltését teljes mértékben ellehetetleníti. Gyurcsány Ferenc önmaga is belátta, hogy a rivaldafényből ki kell maradnia, az első sorok helyett inkább hátrébb foglal helyet, de ettől függetlenül távozni nem fog.

Alapvetően Gyurcsány fenntart magának egy olyan – a frontvonaltól tisztességes távolságban lévő – pozíciót, amelyben kellően központi kényelemben érezheti magát. A legfőbb szerep, ami a bukott miniszterelnökre vár, az nem más, minthogy a politikai téren létező „életbiztosítását”, a Demokratikus Koalíciót irányítsa és koordinálja, hovatovább bebiztosítani az ellenzéki oldalon a DK döntő erejét.

 

888.hu: Az árnyékkormányban csak DK-közeli emberek kaptak helyet. A többi pártot miért nem vonták be?

ifj. Lomnici Zoltán: Az aktuális politikai erők felmérése, egy új belső politikai rend kialakulása és hosszas készülődés következtében a DK egy tudatos lépést tett meg az árnyékkormány intézményének felkonferálásával. A legerősebb ellenzéki pártként kivonják magukat a pártszövetségi dimenzióból és önállóan, saját pártjuk, saját embereik keretében tevékenykednek tovább.

Az oly sokáig hirdetett egység az ellenzéki oldalon, melynek leghangosabb szószólója a DK volt, mostanra már gondolati szinten is nehezen idézhető fel. Jól látható, hogy nem csak a magyar választópolgárok, de a többi ellenzéki párt bizalmát is semmibe véve, lényegében kijátszva, saját politikai erejük növelése érdekében a választások előtt lefektetett princípiumok – mely az egységben az erő körül forgott – a süllyesztőbe kerültek.

MTI/Mohai Balázs

 

888.hu: Donáth Anna kritizálta az árnyékkormányt, ez egy újabb törés lehet az ellenzéki térfélen?

ifj. Lomnici Zoltán: Az ilyen megnyilvánulásokból lehet igazán levonni a megfelelő következtetéseket, mégpedig, hogy vajon mennyire volt az ellenzéki összefogás tényleges összefogás. Az egységet szimbolizálni próbáló pártok a pártszövetség időszakában is folyamatos belső rivalizálásokkal, egymás húsának marcangolásával voltak elfoglalva, ami nem rendkívüli, hiszen a hatalom minden áron történő megszerzése nem teremt konszenzust és szövetségen belüli harmóniát. Donáth Anna a következőket mondta:

„Április 3-án világos üzenetet kaptunk. Nem áll választói többség a jelenlegi ellenzék mellett. Nem tartották sem elég hitelesnek, sem elég meggyőzőnek ezt az alternatívát. A többség támogatása nélkül pedig csak a vesztesek között lehet valaki a legerősebb. Egy új többség megteremtésére csakis egy megújulás révén lesz képes az ellenzék. Meg kell újulni szellemileg, szervezetileg – és a politikusok szintjén is.”

Az ellenzéki összeborulás körében a fatális törés április 3-án történt meg, így álláspontom szerint nem egy újabb törésről, hanem a törés utáni állapot fenntartásáról, vagyis az ellenzéki összefogástól való elszigetelődés állapotáról lehet jelen esetben beszélni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Többen meghaltak fegyveres merényletben egy jeruzsálemi zsinagógában

Nyolcan meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógában végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este.

Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára – jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket – közölte a testület pénteken.

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére