Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Ha az EB folytatni akarja a zsarolást, akkor azt kockáztatja, hogy szétfeszíti az egész EU-t”

Prokaj Dávid

2022.09.19. 15:00

Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési és igazgatási biztosa vasárnap jelentette be, hogy az EB azt javasolja az Európai Tanácsnak, hogy a három kohéziós politikai operatív program keretein belül a kötelezettségvállalások 65 százalékát, vagyis több mint 3000 milliárd forintot függessze fel. Hahn ugyanakkor elmondta, Magyarország 17 intézkedést fog végrehajtani, amelyek megfelelőek lehetnek arra, hogy a bizottság aggályait eloszlassák, illetve a fennálló problémákat kezeljék. Magyarországnak november 19-ig kell tájékoztatást adnia, ezután a testület pedig újraértékeli a helyzetet és dönteni fog. A fejleményekről a 888.hu Nagy Ervint, a XXI. Század Intézet elemzőjét kérdezte.

 

888.hu: Hogyan értékeli az Európai Bizottság vasárnapi bejelentését, miszerint 3000 milliárd forint EU-forrás elvonását javasolja Magyarországgal szemben?

Nagy Ervin: Az EB jól láthatóan politikai nyomás alatt volt. Az elmúlt időszakban a nemzetközi baloldal azt próbálta elérni, hogy javasolják a nekünk járó uniós pénzek részbeni megvonását. A döntés viszont arról szól, hogy az EB elfogadta a magyar kormány javaslatait.

Ez azt jelenti, hogy a politikai nyomás nem ért célt.

 

A magyar kormánynak egyetlen dolga van, hogy az önkéntesen meghozott vállalásait a gyakorlatban is teljesítse. Ennyiből a magyar kormány számára ez egy részgyőzelemmel felérő ítélet volt, hiszen semmilyen új politikai feltételt nem támasztottak a továbbiakra nézve.

 

 

888.hu: Egyelőre ezt a pénzt nem kapjuk meg, de más forrást kap Magyarország? Mikor kaphatja meg Magyarország a teljes összeget – ami egyébként jár is az országnak?

Nagy Ervin: Alapvetően Navracsics Tibor legutóbbi nyilatkozatából tudok kiindulni. Két külön, egymás mellett párhuzamosan futó költségvetési forrásról van szó: az egyik a hétéves költségvetés, másik pedig a helyreállítási alap. Ezek közül mindkettő esetben támasztott feltételeket az EB, melyek jogilag relevánsak és amelyek az átláthatóságot, az ellenőrizhetőséget, a felhasználásnak a hasznosulását kérik.

Ezeknek a magyar kormány meg kíván felelni, már letárgyalta a Bizottsággal, el is fogadta, és a parlamentnek be is fogja nyújtani.

 

November közepére én azt jósolom, hogy ez a folyamat véget fog érni. Könnyen meglehet, hogy nem jutunk odáig, hogy egyáltalán a Bizottság javasolja a Tanácsnak a forrásmegvonást. Ugyanis a Bizottság azt kérte a Tanácstól, hogy amíg a magyar kormány benyújtja ezeket a törvényjavaslatokat és a parlament el nem fogadja azokat, addig ne foglalkozzon vele a pénzügyminiszterek tanácsa. Az EU működése szerint a Bizottság javaslatot tesz, és a Tanács az, amelyik végül meghozza ezt a döntést. De jelenleg távol vagyunk attól, hogy tényleges forrásmegvonás történjen, sőt, inkább távolabb kerültünk attól, hogy egyáltalán a Tanács elé kerüljön az egész ügy.

 

888.hu: A lengyelek az elmúlt időszakban gyakorlatilag teljes mértékben befeküdtek Brüsszel akarata alá, mégsem kaptak egy eurócentet sem. Mennyire lehet megbízni Brüsszelben?

Nagy Ervin: A magyar kormány csak abból indulhat ki, hogy tartani fogja a szavát a Bizottság. Jelen helyzetben a bizalom egy fontos része ennek a tárgyalássorozatnak, de nyilván megvan a veszélye, hogy hasonlóan járunk, mint a lengyelek. Habár ha ez megtörténik, az könnyen elvezethet oda, hogy szét fogja feszíteni az EU-t.

A lengyelek esetében is látható az, hogy gyakorlatilag egy olyan helyzetbe kerültek, ami eltávolítja őket az EU-tól.

Ha az EB tovább akarja folytatni a zsarolást a lengyelekkel és a magyarokkal szemben, akkor azt kockáztatja meg, hogy szétfeszíti az egész EU-t.

 

A Bizottságnak éppen az lenne a dolga – amire fel is esküdött –, hogy erősítse az integrációt, ezzel viszont éppen ellentétesen cselekedne. Azt gondolom, hogy a lengyelekkel is csak időhúzás történik, velünk pedig nem gondolom, hogy eljátszanák ezt a bizalmat, de nyilvánvalóan fel kell készülnünk egy ilyen helyzetre is. Már csak azért is, mert a Bizottság óriási politikai nyomás alatt van. Ha ilyen ígéretet is tesz és mi ebben megbízunk, akkor is látnunk kell azt a nyomásgyakorlást, amit az Európai Parlamenten keresztül a nemzetközi baloldal a Bizottságra gyakorol. Itt látok veszélyt, hogy ez a nyomás a Bizottságra csak egyre inkább nehezedni fog. A vasárnapi döntésben úgy tűnik, hogy ez nem érvényesült, hiszen az EP baloldali többsége elvárta volna azt, hogy már most megvalósulhassanak a szankciók.

Ami egyébként szerintem természetes annyiból, hogy a politikai logikája a küzdelem, és az Orbán-kormány sikeres jobboldali politikát visz, negyedik kétharmaddal nyerte meg a választásokat, ez a nemzetközi színtéren is a baloldal számára leküzdendő ellenfél, hiszen modellértékű az, ami az Orbán-kormány csinál. Tehát politikailag logikus, jogilag viszont sérti az EU működési elvét és a szerződéseit, amennyiben a Bizottság túlterjeszkedve ezen a jogi vitán, és politikai elvárásokat fogalmazna meg, vagy felrúgná a megállapodást, ahogyan a lengyelekkel tették, és esetlegesen nem utalnák át ezeket az összegeket.

 

888.hu: A baloldali magyar EP-képviselők folyamatosan Magyarország megbüntetéséért lobbiztak. A vasárnapi bejelentés alapján elkönyvelhetjük az áskálódásukat kudarcnak?

Nagy Ervin: Ha az elmúlt 12 évet nézzük, akkor nem az első ilyen alkalom, hogy az EP-ben ülő baloldali magyar képviselők a magyar érdekek ellen dolgoznak. Ugyan ők ideológia szerint ülnek az EP frakciókban, de a mandátumukat a magyar emberektől kapták. Ez azért felül kellene hogy írja az ideológiai vitát, ami jelenleg a baloldal és a jobboldal között zajlik. Ha van is érdemi vita, a nekünk járó uniós pénzek kifizetésében félre kellene tennie a baloldalnak ezt a vitát, de nem így tettek.

Az elmúlt 12 évnek pont az a tanulsága, hogy az a politika, amit a baloldal visz, miszerint külföldön, Strasbourgban vagy Brüsszelben akarja megnyerni a magyar választásokat, az nem vezetett sikerre.

 

Sőt, a 12 évnek a tanulsága az, hogy ezt a magyar állampolgárok jól látják, jelentős részük ezt nem díjazza. Még a baloldali szavazók jelentős része is aggodalommal figyeli azt, amit az EP-ben csinálnak a baloldali képviselők. Azt gondolom, hogy nekik le kellene vonniuk a tanulságokat a vasárnapi döntést követően és változtatni kellene a politikájukon. Hangsúlyozom, hogy ők mégiscsak a magyar emberektől kapták a mandátumukat az európai parlamenti választásokon.

A baloldalnak újra és újra az a stratégiája kerül felszínre, miszerint minél rosszabb az országnak, az annál rosszabb a kormánynak, ezáltal jobb lesz nekik, de ez a képlet nem működik. Úgy tűnik, hogy ezt az elmúlt 12 évben nem ismerték fel, mert újra és újra ezzel próbálkoztak. Láthattuk Cseh Katalint és Donáth Annát is az EP-ben felszólalni.

Donáth Anna az egyetlen, aki a minapi nyilatkozatával már célzott arra, hogy nem külföldön kell megnyerni a választásokat. Nem látom egyenlőre, hogy ennek ellenére 180 fokos fordulatot vett volna a baloldal Európa-politikája.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Többen meghaltak fegyveres merényletben egy jeruzsálemi zsinagógában

Nyolcan meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógában végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este.

Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára – jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket – közölte a testület pénteken.

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére