Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurákovics Andrea a 888-nak: Baranyi Krisztina ragaszkodott a közterület-használati díjhoz

Horváth K. József

2020.02.22. 13:15

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere 100 milliós közterület-használati díjat szedne be az egy évvel ezelőtt leégett, halálesettel járó Ráday utcai református kollégium helyreállítási munkálataiból. Kocsis Máté parlamenti frakcióvezető bejelentette, hogy törvénymódosítást nyújtottak be, hogy ez ne történhessen meg. Hozzátéve: „A ferencvárosi baloldal szégyellje magát!”. Az üggyel kapcsolatban Gyurákovics Andreát, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetőjét kérdeztük.

888: Volt-e mérlegelési lehetősége a polgármesternek, hogy térítésmentesen vagy ilyen hatalmas költségek mellett engedélyezze a közterület használatát?

Gyurákovics Andrea: A képviselő-testületnek van mérlegelési lehetősége, ezt jogszabály biztosítja számára. Ilyen nagymértékű díj esetében ugyanis a kérelmező díjmérséklést kérhet, amely egészen 99 százalékos mértékű is lehet.

888: Korábban volt már rá példa, hogy a képviselő-testület eltekintett a közterület-használati díjtól?

Gyurákovics: Igen. Kiemelten közcélú beruházásoknál vagy az igénylő olyan indoka esetén, amit a testület el tudott fogadni. A téma tárgyalásakor, december 12-én is elmondtam, hogy a mentesség megadása erkölcsi kötelessége a képviselő-testületnek mind a bontás, mind az építkezés tekintetében. Annak kell örülni, hogy van mód a helyreállításra. A magánadományok mellett az állam is helytáll. A Ferencvárosi Önkormányzat pénzzel ugyan nem támogatta a projektet, de a közterület-használati díj is anyagi érték, az attól való eltekintés is az építkezés minél gyorsabb befejezését tudná szolgálni.

888: Mekkora volt a testületi támogatottsága a negatív döntésnek?

Gyurákovics: Előzetesen az egyik bizottság ötvenszázalékos díjmérséklést hagyott jóvá, a másik pedig támogatta a közel ingyenes közterület-használati díjat. Így került az ügy a képviselő-testület elé, ahol Baranyi Krisztina közölte – szokásos fideszezése, orbánozása közepette –, hogy márpedig itt egyetlen fillér kedvezmény sem lesz. Ugyanazon képviselők szakmai javaslatát is lesöpörte a testület, akik még előtte egy nappal a bizottságban ingyenes közterület-használatról döntöttek.

888: Tehát a végén a Fidesz frakció szavazott a kedvezménymegadás mellett, a másik oldal meg ellene?

Gyurákovics: Igen. Ők azt támogatták, amit Baranyi Krisztina mondott, hogy maximum 10 százalékos lehet a kedvezmény mértéke.

888: Hogyan fogadták Baranyi Krisztináék Kocsis Máté bejelentését?

Gyurákovics: Próbálják magyarázni a bizonyítványt. Élén Baranyi Krisztinával, aki igyekszik elterelni a figyelmet a témáról, illetve mentegetőzni, hogy most csak a bontás 30 milliójáról van szó nem 100-ról, holott a polgármester egyértelműsítette: se a bontásra, se az építésre nem adnak mentességet. Cáfoltam azt a magyarázkodást is, amely a játszótér elfoglalásával igyekezett indokolni a közterület-használati díjat, a játszóteret ugyanis nem foglalták el.

888: Most már jön a törvény, hiába magyarázzák a bizonyítványt.

Gyurákovics: Így van, s ezzel komoly presztízsveszteséget kénytelenek elszenvedni, miközben a remélt politikai haszonszerzés sem jött össze. Az Orbán-fóbiás Baranyi Krisztina egyszerűen lábon lőtte magát.

888: Kért már bocsánatot, amiért a közelmúltban egy képviselő-testületi ülésen lehülyézte önt?

Gyurákovics: Nem kért, s úgy gondolom, hogy nem is fog.

888: Azt szokták mondani, hogy a modortalanság nem bűn, ezért meg sem lehet bocsájtani.

Gyurákovics: Igen, ha így van nevelve, akkor ez ezzel jár. Biztos nem fogja belátni a tévedéseit, eddig legalábbis soha nem látta be.

OLVASTAD MÁR?

Beteg kisfiához ment kijárási korlátozás idején a Bayern védője – megbüntették érte

Beteg kisfiához ment kijárási korlátozás idején a Bayern védője – megbüntették érte

Lipcsáben élő kisfiát akarta meglátogatni a német válogatott védő, Jerome Boateng, aki nem csak a a kijárási korlátozást szegte meg, de autóbalesetet is szenvedett eközben. Klubja, a Bayern München pénzbüntetésre ítélte, az összeget a járvány elleni védekezésre ajánlják fel.

Durva rekord: több mint egymillió embert fertőzött már meg a kór

Ma átlépte az 1 milliós határt az eddig koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált emberek száma világszerte. A vírus okozta megbetegedés már több mint 51 ezer ember életét oltotta ki.

Biden vs. Sanders – a járvány miatt halasztják az amerikai demokraták elnökjelölt-állító konvencióját

Biden vs. Sanders – a járvány miatt halasztják az amerikai demokraták elnökjelölt-állító konvencióját

Az új típusú koronavírus járványa miatt az amerikai Demokrata Párt elhalasztja az elnökjelölt-állító konvencióját – jelentette be csütörtökön az Országos Demokrata Bizottság, a párt vezető szerve.

Putyin további szabira küldte az oroszokat

Putyin további szabira küldte az oroszokat

Április 30-ig meghosszabbította Oroszországban a koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, nem zárva ki egyúttal, hogy a helyzet javulása esetén le lehet rövidíteni ezt az időszakot.

Naná, hogy kettős mérce! A TASZ azt támadja most, amit két éve kiperelt

Kettős mércével mér a TASZ. Úgy gondolják, hogy amit ők megtehettek tavaly, azt már nem teheti meg a kormány az idén.

Kovács Zoltán: Politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Kovács Zoltán: Politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejárató kampány zajlik – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki videoüzenetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére