Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit kell tudni a globális minimumadóról?

888.hu

2022.06.18. 17:00

Megkérdeztünk egy politikai elemzőt a liberálisok újra előhúzott őrült ötletéről, a globális minimumadóról és annak lehetséges következményeiről.

 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a globális minimumadó milyen terhet róna a gazdaságunkra, mi történne a magyar munkaerőpiacon, illetve hogy kiknek az érdeke egy ilyen világméretű sarc bevezetése.

 

Kérdéseinkre Palóc André, a Századvég elemzője válaszolt:

A globális minimumadó a jelenlegi helyzetben egyértelműen rontaná az Európai Unió, és különösen a kelet- és közép európai térség, így hazánk versenyképességét, mivel a vállalatokra további terhet róna. Ez azért lényeges, mert a magyar gazdaság erősödésének egyik kulcseleme éppen a versenyképesség növelése volt egyebek mellett az adóterhek csökkentése által, amely feltétele volt annak, hogy a beruházások is jelentősen, 2010-hez képest mintegy 90 százalékkal nőttek, létrehozva több mint 800 ezer új munkahelyet és megteremtve a tartósan alacsony, mára már 4 százalék alatti munkanélküliséget.

 

Magyarország szempontjából így kijelenthető, hogy a globális minimumadó a jelenlegi, háború okozta magas inflációs- és kamatkörnyezetben versenyképességünk csökkentése által a beruházások visszaeséséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezetne, vagyis a magyar munkavállalók látnák a kárát.

 

A jelenlegi elképzelés mellőzi az aktuális helyzet racionalitásait, vagyis a háborús infláció, a magas kamatok, az megnövekedett energiaárak és az akadozó ellátási láncok okozta, a globális piacon régóta nem látott bizonytalanságot, amelyek lényegében a 2008-as pénzügyi világválság óta nem látott gazdasági nehézségeket jelentenek valamennyi ország számára.

 

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a szankciós politika, mind pedig a háború okozta egyéb gazdasági következmények az Egyesült Államoknál sokkal nagyobb mértékben jelentenek Európa számára gazdasági nehézségeket,

amelyet jól mutat, hogy míg a piaci várakozásoknak megfelelően az FED a héten 75 bázisponttal emelt kamatot – ami láthatóan megnyugtatta a piacokat.

Eközben az EKB nehéz helyzetbe került, mert míg az eurózónában tapasztalható magas infláció okán nagy rajta a kamatemelési nyomás, addig ezzel egyidejűleg az eltérő nemzetgazdasági realitások és elsősorban a mediterrán térség már így is magas kötvényhozamai – különösen például a 3,76 százalékos 10 éves olasz kötvényhozam – megnehezítik az Európai Központi Bank pozícióját.

 

Míg Jerome Powell amerikai jegybankelnök a kamatemeléssel az úgynevezett soft landing-et, azaz puha landolást szeretné saját bevallása szerint előkészíteni, vagyis egy hirtelen és éles recessziót megelőzendő irányított lassítás a célja, addig az EKB lényegében egyre inkább tehetetlennek látszik,

és a jelen helyzet nyertese sokkalta inkább Washington, mint Brüsszel lehet, éppen ezért jól látható az Egyesült Államok szerepe és érdeke a globális minimumadó aktuális bevezetését illetően.

 

 

(borító: Mohd Azrin/Unsplash)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére