Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Georg Spöttle a 888-nak: Ha visszatér a baloldal, sokan elveszíthetik a munkájukat

888.hu

2022.04.03. 14:20

Georg Spöttlével, a Nézőpont Intézet elemzőjével beszélgettünk a választási véghajrában. Elkerülhetetlen téma volt az ukrán-orosz háború, de eljátszottunk azzal a gondolattal is, hogy mi történne, ha a baloldal ismét hatalomhoz jutna.

 

888.hu: Merre tart most a nemzetközi helyzet? Meddig húzódik még a háború?

Georg Spöttle: Addig, amíg nem tud megegyezni a két fél. Oroszország stratégiát váltott, az északi hadműveleteket valószínűleg be fogja fejezni. Megerősíti az állásait Donbász térségben, valamint abban a kis félholdban, amivel összekötötte a Donyecki és Luhanszki területeket a Krímmel. Nyilván Putyin ezeket már nem fogja visszaadni Ukrajnának. Kérdés, hogy mi lesz az Azori-tenger partjával és a Fekete-tengerrel. Lehetett látni, hogy az volt a cél, hogy Ukrajnát elvágja ezektől a területektől, így akár ez alku tárgya is lehet majd. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a Krímről nem tárgyal, se a Donyecki vagy Luhanszki területekről. Ezeket Ukrajnának el kellene ismernie, mint szuverén államot. Itt az a kérdés, hogy mikor tud a két elnök, ha nem is személyesen, de legalább videótelefonon keresztül beszélni egymással.

Az orosz tárgyalófél felvetette azt is, hogy a nyelvtörvényt is vegyék bele a megbeszélésekbe, ettől viszont Zelenszkij elzárkózott.”

 

Azt látni sok kérdésben, hogy nem igazán tárgyalófél Ukrajna. Amíg nem sikerült megegyezniük, addig ez a háború elhúzódhat akármeddig, az is előfordulhat, hogy az orosz csapatok beássák magukat az elfoglalt területekre és azokat tartani is fogják.

 

888.hu: A sok veszteség mellett lesz egyáltalán „nyertese” a háborúnak?

Georg Spöttle: Abból ne induljunk ki, hogy Ukrajna nyertesen jöhet ki egy ilyen háborúból. Ha Putyinnak sikerül megtartania a megszállt területeket, majd később Oroszországhoz csatolnia, ha eléri, hogy Ukrajna nem lesz belátható időn belül a NATO-tagja – meggyengítette az infrastruktúrát is – akkor ki lehet mondani, hogy van nyertes fél. A pszichológiai hadviselés azonban nagyon fontos mindkét oldalról, minden hadseregnek van egy olyan osztálya, hogy Psychological warfare (pszihológiai hadviselés – a szerk.). Itt nagyon fontos az, hogy félretájékoztassák a közvéleményt, mert az ukránok például azt akarják elérni, hogy mondjuk Oroszországban a családok azt mondják, hogy elegük van a háborúból, hogy legyen egy háborúellenes hangulat. Ezért van az, hogy iszonyatosan túlértékelik az orosz veszteségeket.

 

888.hu: Biztonságpolitikai szakértőként egy ilyen háborús helyzetben egészen más képet kaphatsz arról, hogy mi a tétje a mostani választásnak.

Georg Spöttle: Ne csak a háborúból induljunk ki. Épp elég probléma lenne az, hogy amit az elmúlt 12 évben felépítettünk, azt a baloldal le tudná rombolni. Azt, amit visszavásárolt az állam (MOL, zajlanak a reptér visszavásárlásával kapcsolatos tárgyalások is), ezeket mind semmissé tennék, újra eladhatnának állami vagyont, stratégiailag fontos dolgokat nyugati cégeknek (vízmű, áramszolgáltatás stb.), ez mind bekövetkezhetne. Majd felvennének egy újabb IMF-hitelt, ha pedig az is elfogyna, mondhatnák, hogy hát igen, Orbán Viktor volt a hibás megint. De a másik tét az valóban az, hogy nem szállunk be egy háborúba. Elmehetnénk ennyi erővel Jemenbe, Szomáliába is, mert jelenleg ott is folynak a harcok éppen. Miért pont ebbe a háborúba kellene részt vennünk? Az ukrán kormány sosem volt a barátunk a nyelvtörvénnyel, a magyar-vegzálásokkal, a kultúrház felgyújtásával, az óriásplakátjaikkal együtt. Ezzel szemben mi látjuk el azokat az embereket, akik menekülni kényszerülnek Ukrajnából, többek között az ottani kormány hibájából kifolyólag is. A baloldal jön azzal is, hogy büntessük meg Putyint, hogy nem veszünk tőle földgázt (85%) és kőolajat (60%), miközben ekkora százalékban ez mind Oroszországból származik.

Egyik napról a másikra tönkremenne az ipar és nem csak az, hogy a lakások hidegek maradnának, hanem több millió ember elvesztené ezzel a munkáját.”

 

Kína meg India nem mellesleg már ott áll sorban Moszkvában, hogy megvegyék azt, amit Nyugat-Európa nem. Akár magasabb áron is. Ezzel Oroszországot nemhogy büntetnénk, hanem még több pénzhez juttatnánk. A baloldalról tudjuk, hogy meg akarnak felelni Brüsszelnek, meg akarnak felelni Washington DC-nek, csak éppen a magyar embereknek nem.

 

888.hu: A személyes életedet mennyire befolyásolná, ha a baloldal kerülne hatalomra?

Georg Spöttle: Elveszíteném a munkámat. Mindenkit érintene, aki Fidesz-közeli cégeknél, intézeteknél dolgozik. Ezt előre bejelentette a baloldal, családokat tennének földönfutóvá.

 

888.hu: Mivel buzdítanád a bizonytalanokat, vagy éppen az otthon maradókat, hogy elmenjenek szavazni?

Georg Spöttle: Az a tét, hogy ha esetleg lesz egy harmadik világháború, hogy ebből Magyarország miként veszi ki a részét. Nem beszélve a szankciókról, amiket a baloldal folyamatosan emleget. Karácsony Gergely már kicsiben megmutatta, hogy mire képes a baloldal. Semmire. Ez lenne nagyban is. Ezért fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, és ne hagyja, hogy Gyurcsányék visszatérjenek, ugyanis

az sem biztos, hogy ha a baloldal nyer, akkor Márki-Zay lenne a miniszterelnök, ugyanis ez ügyben a legerősebb frakció dönt, az pedig a DK.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére