Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Georg Spöttle a 888.hu-nak: Afganisztán a demokrácia export tökéletes kudarca

Fábián Eszter

2021.08.18. 15:40

Sok minden elfog dőlni az elkövetkezendő hónapokban – mondta Georg Spöttle a 888.hu-nak. A Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője szerint több nagyhatalom is pályázik az USA által megüresedett „helyre”. Az afganisztáni helyzet körbejárása következik.

888.hu: Kijelenthetjük, hogy a nyugati példákból látva, (Svédország, Németország) nem csak a keletről jövők integrációja van kudarcra ítélve, hanem a jelenlegi Afganisztáni helyzetet tekintve az USA által olyan nagyra tartott demokrácia export is?

Georg Spöttle: Abszolút igen. Egy 20 éves háború teljes kudarccal végződött, és azokat a demokratikus struktúrákat amiket építettek, néhány óra alatt lenullázták a tálibok.

888.hu: Joe Biden amerikai elnök és más Pentagon tisztségviselők, sem a németek nem gondoltak arra, hogy a tálibok ilyen sebességgel elfoglalják az országot, hogy lehet ekkorát hibázni, hol voltak a külügyi tanácsadóik?

Georg Spöttle: Az a baj, hogy Biden szétverte a CIA-t is, tehetséges embereket távolítottak el, olyanokat akik már régóta ott dolgoztak, akár terepen is és ismerték a helyi viszonyokat, megvolt a megfelelő kapcsolatrendszerük is. Ezeknek a hiányában – nagyon sok ország, köztük a németek is rájuk koncentrálnak – azt hitték, hogy még hetek vannak hátra, közben pedig 4 óra alatt elfoglalták a tálibok Kabult. Az is egy teljes csőd igazából, hogy 350 ezer katonát képeztek ki a nyugati országok. Kaptak modern helikoptereket, lőfegyvereket, a tálibok ezzel szemben 75 ezren vannak. Volt olyan például, hogy lefizettek tábornokokat, hogy ne harcoljanak, csak adják át a fegyvereket. Egy amerikai tábornok beismerte egyébként, hogy ott rontották el, hogy nem ismerték meg az ország struktúráját.

888.hu: Az afgán kormány olyan korrupt volt, hogy gyakorlatilag már fizetés sem nagyon jutott a katonáiknak. Így mondjuk nem meglepő, hogy könnyen lemondtak a harcról.

Georg Spöttle: Ha azt nézzük, hogy 40-50 eurós fizetésért az életed kockáztasd, az nem túl jó biznisz. Nagyon sok katona vagy akár parancsnokok is ezt mondták, hogy miért áldozzák fel az életüket ha még az országot vezető első ember is elmenekült. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy még a 35 ezer főből álló speciális hadtest sem akart harcolni. Akik a harci helikoptereket uralták a családjukkal együtt ezeken a helikoptereken menekültek el Üzbegisztánba.

888.hu: A tálibok most a nemzetközi hírnevük szépítésére törekednek. Kijelentették, hogy szövetségre kívánnak lépni a környező muszlim országokkal. Mit jelenthet ez az összefogás Európára nézve?

Georg Spöttle: Ők most egy Iszlám Emirátust kiáltottak ki, és valóban szövetségre lépnének a környező országokkal, legyen az Pakisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán. Viszont kérdés, hogy amerikai nyomásra – főleg Azerbajdzsán, ahol rengeteg olaj van, vagy Tadzsikisztán, ahol pedig rengeteg gáz van – mennyire fogják ezt a tálib rendszert elismerni. Szerintem semennyire. Ha megnézzük, a 2001 előtti időszakot az akkori tálib-rezsimet a szaúdiakon és a pakisztániakon kívül senki nem ismerte el. Kíváncsi leszek, hogy mennyire fogják tudni fenntartani ezt a barátságos, szinte már nyugat-barát képet, amit most magukról adtak. Mondták, hogy persze a női jogokat szem előtt tartják, persze a sária jogain belül. Hát köszönjük szépen. Mindenesetre még ott van 6 ezer amerikai, ott vannak harci gépek, tudják hogy ha most elkezdenének ágálni és vérengzésbe kezdeni, akkor lehet, hogy az amerikaiak azt mondanák, hogy rátok küldünk pár kobra helikoptert és bedarálunk titeket. Most arra játszanak, hogy ne sokan menekítsék ki a vagyonukat az országból, ne túl sokan meneküljenek mert az diszkreditálná a rezsimet azonnal.

888.hu: Akkor egyelőre még nem indultak meg annyian.

Georg Spöttle: Egyelőre még nincs akkora menekülthullám a határok mentén, ami valahol érthető is mindenkinek ott van a háza, az üzletei, a földje az állatai. Nagyon sokan kivárják, hogy mi lesz ezzel a tálib-rezsimmel, nem dobnak el azonnal mindent. Ha azonban elkezdenek vérengzeni, akkor nagy valószínűséggel az emberek százezrével, vagy milliós számmal elkezdenek menekülni. Jelenleg 5 millióan vannak belső mozgásban nagyrészt.

888.hu: Ez azt jelenti, hogy idővel akár megismétlődhet a 2015-ös helyzet is, amikor is migrációs válságba került egész Európa?

Georg Spöttle: Igen, ez is megeshet. Ha a tálibok mérséklődtek, meg azt is megígérték, hogy nem lesz leszámolás a külföldiek által foglalkoztatottak körében se, akkor sanszos, hogy nem. De már volt olyan is, hogy két nőt agyonlőttek, mert nem fedték el az arcukat. Van már hír fosztogatásokról is vidéki kis városokban, úgyhogy ha ezek túlnyomóan lesznek, akkor az emberek menekülni fognak.

888.hu: Kína és Oroszország szinte egyedülikként nem szüntették meg a kinti nagykövetségüket. Kína pedig kijelentette, hogy a jövőben is együtt kíván működni a tálibokkal. Mit jelenthet egy ekkora hatalom támogatása a szélsőségesek számára?

Georg Spöttle: Kínában ott vannak az ujgurok akik muszlimok, van közös határuk is Afganisztánnal és félnek attól, hogy esetleg átcsap ez a radikalizmus és gyökeret vet, ennek következményeképp pedig, hogy akár terrortámadások lesznek Kína szerte. Másrészt Afganisztánban rengeteg nemes fém van, amire szükségük van mondjuk a telefongyártásban. Szükségük van erre az országra, ezért elképzelhető, ha gazdaságilag meg tudnak egyezni a tálibokkal, – ők küldik a szakértelmet, kapjátok a pénzt ti meg fejbe lőhetitek akit akartok – akkor ők ezt hagyják és mindenki jól jár. Az oroszok is ebben mesterkednek most, nem nagyon akarnak kivonulni még, és valószínűleg megpróbálják az egyik lábukat otthagyni ők is, valószínűleg geostratégiai és gazdasági érdekek mentem. Most egy óriási hatalmi vákum alakult ki, amit szeretni szintén valamelyik ország kitölteni.

888.hu: Hogy élik túl gazdaságilag?

Georg Spöttle: Kérdés, hogy milyen külkereskedelmük lesz ezután, mi lesz az afgán-pénzekkel a kintlevőségekkel. Valamiből nekik is élni kell, bár kapnak gazdag katariaktól szaúdiaktól pénzeket, akik támogatják ezt a fajta szélsőségességet, meg persze most megkezdődik a hatalmas mák kitermelés, – a drogkereskedelem – de valamit ezektől függetlenül a gazdasággal is kezdeni kell. Itt még nagyon sok faktor van amik közrejátszanak majd. Sok minden elfog dőlni az elkövetkezendő hónapokban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére