Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Farkas Ciprián: „Nekünk jó válaszaink vannak Sopron jövőjét illetően”

Bertha László

2019.10.02. 09:58

Én arra vállalkozom, hogy szolgáljam a soproni emberek összefogását, és hogy közösen tegyük Sopront olyan várossá, amelyben a jövőben is mindannyian szívesen élünk – jelentette ki dr. Farkas Ciprián, a Fidesz-KDNP soproni polgármesterjelöltje a 888.hu-nak adott interjújában.
Nekem Sopron az első!

888.hu: Fodor Tamás polgármester visszavonulását követően Önt érte az a megtisztelő feladat, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje legyen a leghűségesebb városban. Önkormányzati képviselőként és tanácsnokként már letette a névjegyét Sopronban. Milyen célok vezérelték, amikor elfogadta a felkérést, illetve hogyan értékelné az elmúlt 13 év eredményeit?

Farkas Ciprián: Közösségünk, a Fidesz-KDNP felkérésére polgármesterjelöltként arra a szolgálatra vállalkozom, amivel a hitem szerint legtöbbet tehetnék a soproni emberekért, a városért. Tudom, hogy milyen kérdések foglalkoztatják őket, és azt is tudom, hogy csak együtt, összefogva léphetünk tovább. Mert van mire építkeznünk. Az elmúlt 13 év eredményeire mindannyian büszkék lehetünk, pedig nehéz örökséget vett át a most visszavonuló dr. Fodor Tamás polgármester. Városvezetői munkásságát magas kitüntetéssel ismerték el. A kormány támogatásával új fejlődési pályára állt a város. Számos fejlesztés már befejeződött, illetve jelenleg is tart. Az M85-ös autóutat korábban csak ígérgették, mi megépítjük a Csornától az országhatárig tartó szakaszt az északnyugati elkerülő úttal együtt.

Dr. Farkas Ciprián, a Fidesz-KDNP soproni polgármesterjelöltje

Ugyancsak épül már az új, nemzetközi versenyekre is alkalmas fedett uszoda. Az újratervezés után hamarosan elkezdődik az Árpád utcai parkolóház építése, éppúgy, mint a multifunkciós rendezvényközpont kialakítása a Lövérekben, és már elkezdődött az ország legnagyobb turisztikai beruházása a Fertő-parton, akárcsak az ősi, a város védőszentjéről elnevezett Szent Mihály-templom rekonstrukciója is. Ezek a nagyberuházások, kiegészítve a többivel, a város komplex fejlődését szolgálják a Modern Városok Program keretében. Továbbá a kormány kiemelt turisztikai régióvá emelte a Sopron-Fertő térséget. Itt nincs lehetőség minden részletre kitérni, ezért mindenkinek ajánlom az önkormányzat „Jó itt soproninak lenni! Jó itt élni” című, nyáron megjelent kiadványát, amely részletesen bemutatja közös eredményeinket.

888.hu: Milyen további kihívások előtt áll jelenleg Sopron?

Farkas Ciprián: Egy város életében mindig fontos kérdés a közlekedés és a parkolás. Az előbbit szakértőkkel vizsgáltatjuk felül, míg a parkolási gondok enyhítésére már kész terveink vannak. Az Árpád utcai parkolóház új kivitelei terve elkészült, s nemsokára a közbeszerzési eljárást is elindíthatjuk. A Sopron Plazánál egy P+R, az Aranyhegyen pedig 300 autó elhelyezésére alkalmas parkolót építünk. Emellett a jövőben is kiemelt feladat lesz az utak felújítása. Fontosnak tartom, hogy a városnak korszerű, környezetkímélő buszparkja legyen, és hogy a vasútállomás közelébe telepítsük az autóbusz-pályaudvart. Megteremtjük a kombinált (intermodális) közúti és vasúti fuvarozás feltételeit egy új logisztikai központ kialakításával, összekapcsolva az M85-ös autóutat a GySEV Cargóval. A soproniak régi álma egy új és korszerű termelői piac megépítése is.

888.hu: Ön szerint miben rejlik az október 13-i önkormányzati választások tétje mind helyi, mind pedig országos szinten?

Farkas Ciprián: Az önkormányzati választások tétje Sopronban és minden magyar településen ugyanaz. A magyaroknak dönteni kell, kire bízzák helyi közös ügyeik irányítását a következő öt esztendőben. Sopronban arról szól a választás, hogy a soproniak meg kívánják-e őrizni a város lendületét, ki akarják-e aknázni a láthatóan hamarosan megvalósuló fejlesztésekben rejlő lehetőségeket. Meggyőződésem, hogy az elmúlt tizenhárom évben a város jó irányba tudott elrugaszkodni egy zavaros időszak után. Hiszen mindenki meggyőződhet róla, hogy Sopron fejlődik, közelít az M85-ös út, épül az új uszoda, készül a Szent Mihály-templom, a városkörnyéki utak is felújítás alatt állnak. Megvalósul a Fertő-part fejlesztése is, és még sorolhatnám. Mi, akik a Fidesz-KDNP színeiben indulunk az önkormányzati választáson, ezt a folyamatot szeretnénk még hatékonyabban előmozdítani. Abban hiszünk, hogy nekünk jó válaszaink vannak Sopron jövőjét illetően, míg ellenfeleink láthatóan egymással vannak elfoglalva, homályos ötletbörzéjük koncepcionálisan nehezen értelmezhető. Dudaszóval és kerekasztal-beszélgetésekkel nem lehet utakat, parkolóházat építeni.

Farkas Ciprián

888.hu: Európában ismét felerősödtek a bevándorláspárti hangok, így továbbra is napirendben van a migránsok kvóták szerinti szétosztása. Látható, hogy az ellenzék térfelén számos bevándorláspárti politikus áll rajthoz a mostani választások alkalmával is, ez alól pedig Sopron sem kivétel. Ön szerint mi a város érdeke ebben a kérdésben?

Farkas Ciprián: Az európai politikai színteret 2015 óta feszíti a bevándorlás problémája, és a magyar kormány, a magyar miniszterelnök volt az egyetlen Európában, aki a kezdetektől ugyanazt az álláspontot képviselte ebben a kérdésben, nevezetesen azt, hogy az illegális bevándorlást meg kell, és meg lehet állítani. Ezt mi, magyarok be is bizonyítottuk, hiszen szerződéses kötelezettségeinknek eleget téve teljesítettük a feladatunkat, megvédtük, ma is megvédjük a schengeni övezet határát. Mi itt Sopronban tudjuk, mikor kell kerítést bontani, ezt bebizonyítottuk 1989 augusztusában, amikor szabadsághoz segítettük egy népet. Tudjuk azt is azonban, hogy mikor nem szabad ezt megtenni, és a déli határszakaszon ez a pillanat még nem jött el. Sopronban az elmúlt hetekben 29 afgán illegális bevándorlót szállítottak le a rendőrök egy tehervonatról, tehát nekünk ne mondja senki, hogy az illegális migráció ne jelentene veszélyt ránk nézve, sem pedig azt, hogy a határkerítés felesleges pénzköltés volt, látva többek között az elmúlt időszak európai terrortámadásainak áldozatainak magas számát.

888.hu: Említette 1989 augusztusát. Orbán Viktor miniszterelnök és a német kancellár jelenlétében épp a közelmúltban emlékeztek meg a páneurópai piknik 30. évfordulójáról. Mondhatjuk, hogy ez az esemény napjainkra Sopron egyik védjegyévé vált?

Farkas Ciprián: Sopron – a pikniknek köszönhetően – immár nem csupán a hűség városa, hanem a szabadságé is. Ez a történelmi esemény világhírűvé tette városunkat. A hűség és szabadság fogalma immár egyet jelent Sopronnal. Nekünk az a feladatunk és felelősségünk, hogy mindkét nemes gondolatot ébren tartsuk a soproniakban és vendégeinkben is, hiszen már az identitásunk részévé váltak.

Varga Mihály és Farkas Ciprián

888.hu: Mennyire tartja fontosnak a Fidesz-KDNP jelöltjeként, hogy szoros együttműködés legyen az önkormányzat és a kormány között?

Farkas Ciprián: A kormánnyal való együttműködés hatékonyan segíti városfejlesztési terveink megvalósítását és a város működtetését. Sopron az elmúlt években a kormány jelentős támogatásával magasabb fejlődési pályára tért át, hogy megfeleljen a XXI. századi kihívásoknak, de ez csak akkor lehetséges, ha biztonságban élünk, ha egymást meghallgatva és segítve összefogunk, építve az évszázadokra visszamenő polgári, lokálpatrióta és keresztény hagyományainkra. Fontosnak tartom továbbá, hogy az országgyűlési képviselőkkel is napi kapcsolatom legyen. Mert polgármesterként nem egy légüres térben, hanem erős szövetségesekkel, partnerként lehet csak eredményesen vezetni a várost. Az említett programok menedzselése körültekintő tervezést és megvalósítást feltételez. Úgy vélem, eddigi tapasztalataim, tanácsnoki munkám alapján a siker reményében vállalhatom – amennyiben a soproniak megbíznak vele – e feladatok végrehajtását. Az elmúlt években az összes választókörzetben többször is megfordultam, sok-sok emberrel beszélgettem. A folyamat azonban nem zárult le, mert a következő időszakban is kikérem a soproniak véleményét, fórumokon, személyes találkozókon, valamint a közösségi médiában. Én arra vállalkozom, hogy – lehetőségeimnek megfelelően – szolgáljam a soproni emberek összefogását, és hogy közösen tegyük Sopront olyan várossá, amelyben a jövőben is mindannyian szívesen élünk.

Dr. Farkas Ciprián Sopronban született, jelenleg is Sopronban él. Jogász. Nős, egy 8 éves kisfiú édesapja. A budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán doktorált. 1999 óta a Fidesz soproni szervezetének a tagja. Korábban köz- és kormányhivatalokban dolgozott. 2014-ben választották meg Alsólövérek önkormányzati képviselőjévé. 2016 áprilisában a képviselő-testület megbízta a fejlesztési tanácsnoki teendők ellátásával.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére