Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa végnapjai: a kvótarendszer erõsítésével próbálkozik az EP bizottsága

Horváth József György

2017.10.19. 15:19

Csütörtökön az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) szavazott két fontos jelentésrõl is. Azonban a jelentések sorsszerû összekerülése is érdekes ellentmondásokat tükröz. Gál Kinga EP-képviselõ a 888-nak nyilatkozva elmondta, hogy ennek a két javaslatnak az összekerülése is mutatja, hogy milyen önellentmondásban vannak az uniós döntéshozók a migráció és az illegális bevándorlás kérdéskörével kapcsolatban.
Jön a Dublin IV?

Ahogy azt már mi is megírtuk, az EP szakbizottsága megszavazta a dublini szabályozás reformtervezetét. Gál Kinga azután nyilatkozott portálunknak, hogy az EP belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) elfogadta a két javaslatot, amelyek most már az EP plenárisának az asztalán vannak.

Az első javaslat konkrétan megreformálná az eddigi menekültügyi és menedékkérelmezői rendszert, ami az unió tagállamaiban eddig létezett. Ez a reform felülírná azt az elvet, hogy az az ország felelős a menekültkérelmek elbírálásáért és a rendezéséért, ahova először beérkeztek a migránsok (lásd.:Görögország és Olaszország esete).

Ez az új rendszer azt a javaslatot teszi, hogy attól a pillanattól fogva, hogy a migráns belépett az unió külső határain és megérkezett egy országba, regisztrálják, majd szétosztják az unió tagállamai között"

– magyarázta Gál Kinga EP-képviselő portálunknak.

A tervezet szerint a regisztráláskor ugyan végeznek biztonsági vizsgálatot, de az maximum a migránsok útleveleinek végigfuttatásában merül ki. Ha a migránsnak nincs útlevele, akkor pedig ezt meg sem tudják nézni. Illetve, ha nyilvánvalóan gazdasági migráns, akkor nem osztják tovább. "De mivel ennek a fogalomnak a meghatározása jelenleg az uniós berkeken belül nagyon tág és nagyon szubjektív, ezért várhatóan minden migráns szétosztásra kerül majd" – tette hozzá Gál Kinga.

A javaslat szerint a szétosztás alapelvei a következők: van-e az adott tagállamban családtagja, rokona (szülő-gyerek viszonyon kívül tágabb az értelmezés: belefér testvér és nagyszülő-unoka kapcsolat is)? Ha van családja az adott tagállamban, akkor oda viszik, oda osztják tovább a migránst. Ha nem ez a helyzet, akkor megnézik, hogy volt-e vízuma valamelyik országban, volt-e letelepedési engedélye, vagy tartózkodási engedélye valamelyik uniós államban. Ha volt, akkor oda kerül. Azonban, ha ez a lehetőség sem adott, akkor megnézik, hogy szerzett-e valamelyik uniós tagállamban képesítést, diplomát, mert akkor oda kerül. Ha ezek közül egyik eset sem áll fenn, akkor bejön egy relokációs mechanizmus, egy "kisegítő" mechanizmus, ami alapján szétosztják azon tagállamok között , amelyek éppen a legkevesebb bevándorlót fogadták be. És a referenciaszám, ami alapján nézik, hogy ki mennyit fogadott be, az pedig a GDP és a népesség arányában kiszámított referenciaszámú kvóta.

Itt jön a csavar

Ha ezeket a kvótákat vagy számokat nem teljesítette egy tagállam, vagy alacsonyan van ez a szám, akkor előveszik a négy, kvótaügyileg legalacsonyabban teljesítő tagállamot és ezek közül a menedékkérelmező döntheti el, hogy melyik tagállamba szeretne menni.

Ha van olyan tagállam, ami nem teljesíti a kvótáját vagy nem fogad be így migránst, azt pedig szankciókkal ösztökélné a javaslat. Ezek a szankciók vagy a strukturális alapok, vagy a migrációs alapokban lévő pénzek megvonását jelentené"

– hangsúlyozta Gál Kinga lapunknak.

A javaslat benyújtója amúgy az Európai Bizottság, amelynek az a Jean-Claude Juncker az elnöke, aki lassan már félhavonta látja vendégül Brüsszelben Soros Györgyöt, hogy eligazítást kapjon tőle – a szerk.

Ez egy meghívó gyakorlatilag a harmadik világ felé. Hiszen bejöhet, regisztrálják, és utána szétosztják, szétterítik őket a tagállamok. És aki ezt nem szeretné, azt a tagállamot büntetik"

– mondta Gál Kinga, aki szerint éppen ezért ez elfogadhatatlan a javaslat és csak reménykedni lehet, hogy egy végső szavazásban nem kerül az EP elé. "Remélhetőleg a Tanácson belüli egyeztetések folyamán ez a szöveg alakulni fog" – tette hozzá az EP-képviselő, aki elmondta lapunknak, hogy bizottsági szinten nem látszott nagy ellenállás a javaslat elfogadásával szemben, abszolút többség állt mellette. Mindenesetre Õ és a magyar képviselet, a V4-es képviselőkkel együtt harcolnak az elfogadása ellen.

A kvótarendszer egy erősített formáját próbálják ezzel megteremteni. Most ugyanis nincs felső határ, a migránsok pedig jönnek"

– magyarázta Gál Kinga.

Képzavar az uniós döntéshozatalban

A LIBE által csütörtökön elfogadott másik javaslat mutatja igazán milyen átgondolatlanul működik az uniós döntéshozás. A második javaslat ugyanis egy európai utasinformációs és engedélyezési rendszer kiépítéséről szólt. Ennek amúgy maga Gál Kinga volt a jelentéstevője.

A javaslat arról szól, hogy erősíteni kell a biztonságot a külső határokon. Tehát jobban kéne tudnunk, hogy kik jönnek be az unióba"

– mondta Gál Kinga, aki hozzátette: "ez az egész azt nézné, hogy ha unión kívüli harmadik országból, olyan országból, amellyel vízummentességi megállapodása van az EU-nak, tehát ahonnan vízum nélkül jöhet állampolgár, azt előzetesen szűrné hogy az illető nem jelent-e illegális migrációs, biztonsági vagy közegészségügyi kockázatot az unióra nézve.

Úgy vélem, hogy a legfontosabb ma, ami az európai polgárokat érdekli az a biztonság erősítése."

"De miközben azokat szűrjük és előzetesen ellenőrizzük, akik vízummentes országból, útlevéllel, legális módon jönnének be, és tudjuk ilyen szűrőkkel nézni, addig megnyitjuk a kapukat és ellenőrzés nélkül beengedünk és komolyabb biztonsági ellenőrzés nélkül szétterítjük emberek ezreit, anélkül, hogy tudnánk hogy kik és milyen szándékkal jöttek az unióba. És pontosan tudjuk, ha már szét vannak terítve – az elmúlt hónapok példája ezt bizonyítja – visszaküldeni őket az unióból gyakorlatilag lehetetlen" – emelte ki a képviselő.

Ezt teljességgel elfogadhatatlan, hiszen hosszú távú hatásai katasztrofális hatással lennének Európa jövőjére nézve."

Gál Kinga szerint mindenképpen az unió külső határain kívül kellene elbírálni azt, hogy ki kaphat menekültstátuszt az Európai Unióban. Szerinte nagyon sokan nem is kelnének útra, ha lehetne létrehozni nagyobb menekülttáborokat az unió határain kívül.

Van ilyen elgondolás, de ezt azonban folyamatosan elnyomják és a behozatalt próbálják ráerőltetni a döntéshozókra. Ami egy tarthatatlan állapothoz vezethet."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére