Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdélyi Rezső Krisztián a 888.hu-nak: A Momentum elveszítette a fiatalos, lendületes képet

Prokaj Dávid

2021.12.06. 12:10

A Nézőpont Intézet elemzőjét kérdeztük a Momentum pártstruktúrában történt változásairól, az esetlegesen meglévő vízójáról, valamint arról, hogy vajon mit gondolhatnak a szuverenitásról.

 

888.hu: A baloldal mint jelző egy gyűjtőfogalommá vált. Minek alapján lehet a Momentumot baloldali pártnak nevezni? Korábban önmagukat olyan pártnak mutatták, amely túllép a XX. század megosztottságán.

Erdélyi Rezső Krisztián: A magyar politikai tér mára alapvetően két részből áll. Az egyik oldalon a keresztény-konzervatív jobboldali gondolatok találnak otthont – ezek jellemzően szuverenista, a nemzetállamot előtérbe helyező, az élet szentségét és a család fontosságát hangsúlyozó ideák –, a másik oldalon pedig az internacionalista, globalista elképzeléseket vallók gyűlnek össze. Így a jobb–bal dichotómiát igen könnyen le lehet írni szuverenista–globalista szembenállásként. A magyar baloldal ráadásul nagy hagyománnyal rendelkezik a liberálisokkal való együttműködés terén. Gondoljunk csak arra, hogy a III. köztársaság minden baloldali kormánya az SZDSZ-szel alkotott koalíciót. Így a Momentum annak globalista hagyományait magáénak vallva egyértelműen a balliberális oldal részeként határozható meg. Ezt tovább árnyalja Gyurcsány Ferenc személye, aki a magyar baloldal meg nem kérdőjelezhető vezetője, s akinek elsőbbségét a Momentum egyértelműen elfogadta.

A Momentum már a párt létrejöttekor olyan arculatot igyekezett felvenni, amely az alapítók szándéka szerint a fiatalok megszólításával – egyfajta generációs pártként – nyújt alternatívát a hagyományos pártokból kiábrándultak számára. Azt ugyanakkor tévesen feltételezték, hogy önmagukban képesek lesznek komoly változásokat rövid távon elérni. A politikai aprómunka elvégzéséhez történő akarat pedig hiányzik. A hosszú távú tervek hiányát jól mutatja, hogy a 2018-as katasztrofális szereplés után – a párt 3 százalék listás szavazatot kapott – a 2019-es önkormányzati választásokon már azokkal a pártokkal – MSZP, DK – indultak szövetségben, amelyek meghaladását célul tűzték ki.

888.hu: A Momentumon belül jöhet egy baloldali fordulat Donáth Anna kinevezésével?

Erdélyi Rezső Krisztián: Fekete-Győr András politikai teljesítményének határait megmutatta az előválasztás. Míg a párt jelöltjei 15 körzetben indulhatnak az országgyűlési választásokon, a pártelnök a legutolsó helyen szerepelt a miniszterelnökjelölt-jelöltek között. Ezek után aligha volt más választása, mint – minden kifelé mutatott önbizalma ellenére – megválni a tisztségétől. Az őt követő Donáth Anna valószínűleg egy kevésbé önálló és sokkal inkább a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék többi pártjával való együttműködést szorgalmazó elnök lesz. Erre predesztinálja családi háttere is. Édesapja négy cikluson keresztül volt szocialista országgyűlési képviselő, amely időszak felölelte a teljes Gyurcsány-, majd Bajnai-korszakot. S nem mellesleg ő volt az, aki 2010-ben úgy vélekedett, hogy „Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde szándékában is, tartalmában is szükséges és helyénvaló szó volt”. Mindezek után joggal feltételezhető, hogy az új elnök hoz egyfajta baloldali fordulatot a párton belül.

888.hu: Mi a párt jelenlegi öndefiníciója, és ahhoz viszonyítva milyen a valós gyakorlati politizálása?

Erdélyi Rezső Krisztián: Saját öndefiníciója szerint a párt a mai napig liberális. Ezt a szuverenista–globalista tengelyen elfoglalt helyük is mutatja. Praktikus okokból – mivel hazai parlamenti képviselettel nem rendelkeznek, ámde európai parlamentivel és önkormányzatival igen – a párt Európa-politikája van reflektorfényben. Itt pedig egyértelműen kiállnak a minél szorosabb integráció mellett, a nemzetállami hatáskörök rovására. Önkormányzati politikájuk viszont jellemzően áldozatul esik annak, hogy egymással inkompatibilis pártok együttműködésének részeként tevékenykednek.

888.hu: Ideológiailag mit áldoztak fel a szövetségkötés oltárán?

Erdélyi Rezső Krisztián: A többi ellenzéki párttal való együttműködéssel szükségszerűen elfogadták, hogy nem az ő – sok esetben szélsőségesen liberális – elképzeléseik adják a közös program gerincét. Ezzel beleillenek azon pártok sorába, amelyek a magyar néplélek ismerete nélkül próbálnak meg kritikamentesen nyugati mintákat átültetni Magyarországra, de nem járnak sikerrel. Ideológiai értelemben mindenképp elveszítették a fiatalos, lendületes képet, amelyet igyekeztek magukról kialakítani. A múlt meghaladására való törekvésük rövid távon néhányak szemében kölcsönözhetett nekik egyfajta kívülállósági látszatot még akkor is, amikor liberálisként adóemelést vagy egyenesen új adók bevezetését követelték a programjukban. Azzal viszont, hogy hozzáromlottak a Gyurcsány-koalíció többi tagjához, megszűntek kívülállók lenni.

888.hu: Miért tértek el a kezdeti értékeiktől?

Erdélyi Rezső Krisztián: A kezdetekkor talán azt feltételezték, hogy az a fiatalos attitűd, ami körüllengi a pártot, segíthet nekik a gyors politikai sikerek elérésében. Ezt csak fokozta a Nolimpia kampány, ami után viszont jött a kijózanító 2018-as pofon. Senki sem tudja megmondani, mi történt volna, ha ezután kitartanak az eredeti értékeik – legfőképpen az önállóságuk – mellett, de tény, hogy betagozódni a Gyurcsány-féle ellenzékbe egyszerűbbnek tűnhetett, mint hosszú éveken keresztül egyedül politizálni. Az más kérdés, hogy ezért mekkora árat fizetett a párt.

 

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője

 

888.hu: Van még önálló, legalább középtávon érvényes mondanivalójuk, víziójuk? Mik azok az utópiák, amiket kergetnek?

Erdélyi Rezső Krisztián: Azok a radikálisan liberális gondolatok, amelyeket megismertünk tőlük – mint a négynapos munkahét vagy a választható nyugdíjba vonulás –, valószínűleg megkülönböztetnék őket a többi ellenzéki párttól, itt azonban két dolgot érdemes megjegyezni. Először is ezek a gondolatok jellemzően a fővárosban és néhány nagyvárosban találnak csak visszhangra. Másodszor szinte biztosan kijelenthető, hogy a jelenlegi baloldali pártstruktúra tarthatatlan. Így pedig az is kérdéses, hogy néhány év múlva beszélhetünk-e még Momentumról mint önálló pártról.

888.hu: Megtartanák a V4 adta előnyöket, vagy felrúgnák a szövetséget? Mit kezdenének a szuverenitás kérdésével?

Erdélyi Rezső Krisztián: Nem lógnak ki az ellenzéki pártok sorából abban a tekintetben, hogy félreértelmezik a V4 jelentőségét. Közép-Európa sajátos fejlődéséből fakadóan ezt a régiót sok tekintetben nem lehet egy lapon említeni az EU alapítóival. Azoknak az értékeknek a ki nem aknázása, amelyek összekötik a régió országait, történelmi hiba lenne. Márpedig a Momentum által képviselt egyre szorosabb integráció devalválná az olyan szövetségek értékét, mint a V4. Már csak azért is, mert a Momentum világképének központjában sokkal inkább az erős Európa szerepel, mintsem az erős nemzetek erős Európája. Ebből pedig az következik, hogy az olyan szuverenitási kérdéseket sem tartják elsőrendűnek, mint a nemzeti valuta vagy a kimaradás az Európai Ügyészségből. Utóbbi egyébként a szuverenitás mellett a szervezet jelenlegi vezetője okán is felvet kérdéseket. Félreértés ne essék: Magyarország vállalta az euró bevezetését. De ennek akkor kell sorra kerülnie, amikor Magyarország készen áll rá.

888.hu: Mit tennének az egészségüggyel, a mezőgazdasággal, a nyugdíjakkal, a szociális ellátásokkal? Megnyilvánul bármiben a szociális érzékenységük?

Erdélyi Rezső Krisztián: Szakpolitikai kérdésekben azért nehéz megítélni a pártot, mert kényszerpályán mozog. Az ellenzék pártok közös programját tekinti mérvadónak, ami minden területre több pénzt ígér, és alig valami konkrétumot. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ennek a programnak az elfogadói között ott vannak azok a pártok és személyek, amelyek és akik 2002–2010 között iskolákat és kórházakat zártak be, és nemhogy erősítették volna a családtámogatásokat, de megszüntették a kamattámogatott hiteleket, ezzel devizahitelbe kergetve sokakat. A Momentum számos területen megjelenő ígéretei így nem többek, mint egy nem ritkán önmagának is ellentmondó koalíció egyik, ráadásul egyre jelentéktelenebb pártjának ígéretei. Amelyek ráadásul sok esetben idegenek a magyar realitásoktól.

888.hu: Mit gondolnak a klíma- és természetvédelemről? Van bármifajta különbség a többi ellenzéki párttól?

Erdélyi Rezső Krisztián: A klímavédelem kapcsán kialakult egy olyan konszenzus az ellenzéki oldalon, hogy az ideológiai kérdések jóval fontosabbak a praktikumnál vagy épp a szuverenitásnál. Ez jól tetten érhető a paksi atomerőmű új blokkjainak kérdésénél, amely hiába segítené elő a karbonsemlegességet, valamennyi ellenzéki párt felmondaná a szerződést.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Orvosi vizsgálaton vesz részt Vancsa Zalán pénteken Manchester Citynél. Az MTK 17 éves futballistájának angliai pályafutásáról alig néhány hete állapodtak meg. Az angol bajnokcsapatot is működtető City Football Group holding ötmillió euróért veszi meg a fiatal magyar csatár játékjogát.

Megjelent a Szamizdat 16

Megjelent a Szamizdat 16

A miniszterelnök új írásában az Európai Bíróság hamarosan elkészülő ítéletéről és annak hatásáról értekezett. A szamizdatot módosítás nélkül közöljük.

Karácsonyék ellen vallott egy tanú, Bajnai és MZP Londonban egyeztetett

Karácsonyék ellen vallott egy tanú, Bajnai és MZP Londonban egyeztetett

Egy tanú részletes vallomást tett arról, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolt közreműködésével miként próbált vevőt találni a Városházára. Londonban pedig Bajnai és Márki-Zay tartott hosszú megbeszélést. Tízéves gyerekeket vettek fel egy LMBTQ-klubba, szüleik tudtán kívül.

Kálmán Olga és a hülyének nézett magyarok

Kálmán Olga és a hülyének nézett magyarok

A gyűlölet erőt ad. Sokkal több erőt ad, mint a hit, remény, szeretet. Kálmán Olgáról jutott eszembe ez a bölcsesség, aki úgyis mint egykori baromira függetlenobjektív műsorvezető, elment egykori munkahelyére, az ATV-be és tíz percen keresztül folyamatosan gyűlölködött.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére