Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Édesanyja Tarlósnak: „Kisfiam, neked a Fradinak kell szurkolnod”

Horváth K. József

2022.06.23. 16:10

„Most erről a mélypontról egy látványos és radikális elmozdulás tapasztalható. Én azok közé tartozom, akik reménykednek, de még nem merik kimondani, hogy ez a tendencia tartós lesz” – hangsúlyozta Tarlós István a 888.hu-nak. Megtudtuk azt is, középiskolás korában még össze is verekedett azon, hogy ki nagyobb focista, Albert vagy Tichy. Nem kérdés, kiért kelt birokra. 888-interjú.

 

888.hu: Lelkesen fotózta a megújult Fradi Múzeumban a kiállítás képeit, rekvizitumait Tarlós István volt főpolgármester, most a miniszterelnök főtanácsadója a Groupama Arénában. Mit jelentett önnek az, hogy részt vesz ezen a megnyitón?

 

Tarlós István: Talán még mindig nem tudja mindenki, én öt éves korom óta, 1953 óta Ferencváros szurkoló vagyok. A régi nagyok közül ezt sokan tudták. Tudta Albert Flóri, Varga Zoli, Dalnoki Jenő és mások is. Úgy történt a dolog, hogy az édesanyám volt teljes szívvel Ferencváros szurkoló. Nem nagyon értett a futballhoz, de szívével-lelkével Fradi szurkoló volt. Azt mondta nekem öt éves koromban, hogy „Kisfiam, neked a Fradinak kell szurkolnod”. Neki egyébként a kedvenc játékosa Fenyvesi Máté volt.

 

888.hu: Szegény nemrég halt meg, ő fejelte a VVK-győzelmet érő egyetlen gólt...

 

Tarlós István: Napra emlékszem a VVK győzelem időpontjára, éppen június 23-án, azaz ma volt 57 éve. Nekem a Fradi nagyon sokat jelent. Jó néhányukat kerületi polgármesterként, aztán különösen főpolgármesterként személyesen is ismertem. Sokat beszélgettem Albert Flóriánnal, Varga Zolival, amikor itthon volt. Zoli játékát nagyon szerettem. A hatvanas években a kettős bajnoki rangadókon szinte alig volt olyan meccs, amelyen ne lettem volna jelen. Dalnoki Jenővel is szoros kapcsolatom volt. Kerületi polgármesterségem idején Rákosi Gyulát oda is hívtam edzőnek a III. kerületbe. Föl is került a csapat egy évre akkor az NB I-be.

 

888.hu: Abból a híres csatársorból ma már csak ő van meg.

 

Tarlós István: Sajnos igen. Szőke István minapi halála után föl is adtam Gyulának egy SMS-t, hogy a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi csatársorból ma már egyedül te vagy. Holott csak Fenyvesi volt idősebb nála, a fiatalabbak mind elmentek. Keserédes emlék, hogy Albert Flórival is hetekkel a halála előtt ebédeltem, Varga Zolival pedig ugyancsak nem sokkal a halála előtt vacsoráztam együtt. Álmomban se gondoltam volna, hogy az is az utolsó találkozó lesz.

Varázslatos hangulatuk volt a kettős rangadóknak. Varga Zoli játszotta azt a futballt, amiért az emberek kimennek a futballmeccsre. Megoldásait látva 50–70 ezer ember ugrott fel, ordított fel egyszerre. Ami a futballban élvezetes, ami a foci sava-borsa, az Varga Zoltán játékában benne volt.

Albertről pedig az aranylabda mindent elárul.

Tarlós István Albert Flórián aranylabdája előtt Fotó: 888.hu

 

888.hu: Ha jól tudom, gyerekfejjel az iskolában még össze is verekedett a Fradi miatt.

 

Tarlós István: Így van. Gimnazista koromban nemegyszer összeverekedtem az iskolában, hogy most Albert a nagyobb focista vagy Tichy Lajos, a Honvéd akkori csatára. Gondolom, nem kérdés, hogy melyik oldalt képviseltem. A mi időnkben még nem voltak számítógépek, nem volt televízió, a lányokkal még tizenéves korban nagyon nehéz volt igazi kapcsolatot teremteni. Más szokások, megkockáztatom, talán más erkölcsök is voltak. Mi maradt nekünk a nyári szünetben? A strand és a futball a grundon. Nyaranta egész napokat átfutballoztunk, mindenkinek meg volt a maga kedvenc csapata, a maga kedvenc játékosa. Az Aranycsapatban nekem Kocsis Sándor volt a kedvencem, édesapám kivitt az Anglia elleni 7:1es sikerre, amire még halványan emlékszem is.

 

888.hu: És a külföldiek körül kik a kedvencei?

 

Tarlós István: A nagy futballnemzetek közül nekem például a spanyolok és a Real Madrid. Annak ellenére, hogy Kocsis Cziborral a Barcelonához került, én óriási Real-szurkoló vagyok azóta is. Amikor a barcelonai főpolgármesternél jártam, akkor nagy büszkén adott két mezt az unokáimnak. Ő személyesen íratta alá Messivel, amit örömmel elfogadtam. Ugyanakkor muszáj volt elmondanom, hogy én szívvel-lélekkel Real-szurkoló vagyok. Érdekes pillanat volt.

De Olaszországban a Lazio, Németországban a Bayern München és a Leverkusen, Angliában a Manchester United a kedvencem, utóbbinak voltam a stadionjában is. Van kedvencem Dél-Amerikában is. Brazíliában a Santos, Argentínában pedig az Estudiantes.

Szóval ami a futball és a Ferencváros, az nekem minden együtt van ebben a múzeumban. Úgy is mondhatom, hogy erősen megérint. Érzelmileg áll közel hozzám, hogy itt lehetek és látok olyan dolgokat, ami előttem moziként lepergeti azokat filmeket, amiket gyerekként, ifjúként meg is éltem.

 

888.hu: Beszélt a személyes kötődéseiről. Magyarország számára mit jelent a futball, mit jelent a Ferencváros?

 

Tarlós István: Kezdjük azzal, hogy Magyarország számára mit jelent a futball? Hosszú-hosszú ideig a magyar sportélet sikersportága volt. Én most, amikor az angolokat kétszer megvertük és elvettünk pontot a németektől, küldtem Csányi Sándornak egy SMS-t, hogy „Sándor, gratulálok! 1969 óta az első alkalom, hogy fenntartás nélkül megemelem a kalapomat.” S ebben a mondatban minden benne van. Hosszú évtizedekig pesszimista voltam. Volt egy rövid időszak számomra, a Nyilasi-Törőcsik korszak, amikor valami megvillant, de ezt leszámítva nagyon pesszimista voltam évtizedekig.

 

888.hu: Ez inkább személyes tehetségek eredménye volt, nem az intézményes sportrendszeré.

 

Tarlós István: Úgy van. Most végre, hál' Istennek valami olyan megvillant, aminek valóban van súlya, jelentősége. Ami a Ferencvárost illeti, ehhez sokat nem kell hozzá tenni. Lehet a Ferencvárosról mindenféle véleményeket megformálni, mivel a focit sokan szeretik, sokan értenek hozzá, a vélemények is sokfélék. De bizonyos, nemcsak a legtöbb bajnoki cím, nemcsak a legtöbb szurkoló, nemcsak a legnagyobb hírnév, hanem az az egyértelmű és kétségbevonhatatlan népszerűségi fölény, amit a Ferencváros magáénak tudhat a többi klubbal szemben, az egyszerűen behozhatatlan. Tehát legalább annyira dominál a Ferencváros a magyar futball-életben, mint mondjuk a Real Madrid a spanyolban vagy a Bayern München a németben.

 

888.hu: Kubatov Gábor megnyitóbeszédében utalt rá, hogy a Fradi mára a családok körében is vonzóvá vált. Egyre több gyerek látogat ki a szüleivel a meccsekre. Milyen üzenet ez a sportszertő közvélemény számára?

Kubatov Gábor és Tarlós István a Fradimúzeum avatásán Fotó: Facebook

Tarlós István: Kubatov Gábornak teljesen igaza van, ez örömteli jelenség. Én személy szerint azonban kissé óvatos vagyok ezzel, mert ebből a sikeres időszakból még nagyon rövid időszak telt el. Sokáig rendkívül alacsony volt a meccsek látogatottsága, hiszen a teljesítmény és a nézőszám szorosan összefügg. Most erről a mélypontról egy látványos és radikális elmozdulás tapasztalható. Én azok közé tartozom, akik reménykednek, de még nem merik kimondani, hogy ez a tendencia tartós lesz. És ugyanúgy azok közé is tartozom, akik nagyon reménykednek, hogy ez így történik majd. Valami most elindult és a trend kedvező. Kívánatos, hogy maradjon, adja Isten, hogy így történjen.

 

888.hu: Végezetül még egy kérdés: komoly létesítményavatókon van túl Magyarország, Budapest, a Fradi Múzeum pedig egy generációkon átívelő nemzetközi hírű sportteljesítmény emlékhelye, szimbóluma. Karácsony Gergelyt itt se lehetett látni, pedig hát Budapest és a Ferencváros összetartozik. Mit szól ehhez?

 

Tarlós István: Karácsony Gergely az utódom. Ő lett a főpolgármester, teljesen mindegy, milyen körülmények között. Jelenleg ő Budapest választott vezetője. Sokféle vélemény kialakult az ő személyiségéről és teljesítményéről is. Én – különösen egy sportrendezvény kapcsán – nem fogom a személyét akár így, akár úgy minősíteni. Ezt én – engedelmeddel – nem teszem meg. Annyit mondhatok, hogy nagyon különböző személyiségek vagyunk, akár a főpolgármester szerepét, akár a politikáról alkotott véleményét illetően. De különbözőek vagyunk a Budapesthez való viszonyunkat tekintve is legalább annyira, mint a sporthoz való kötődésünk terén is. Egyszerűen nem hasonlítható össze kettőnk személyisége. Én nem fogom azt mondani, melyik a jobb, melyik a rosszabb, de a kettő nagyon más, ez a lényeg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

A migránsok valószínűleg sehol sem a szivárványos értékrendet vallják magukénak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére