Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dopeman a 888-nak: Az nem az én problémám, ha valakinek fáj a létezésem

888.hu

2022.03.23. 16:00

Szabad szájú rapper, buddhista tanokban elmélyült hívő, médiaszereplő, aki megmondja a frankót vagy inkább sima modorú üzletember? Tessék választani, bár alighanem egyik meghatározás sem illik rá tökéletesen. Vagy éppen hogy mindegyik. A tíz éve még harcos ellenzékiként kiálló Dopeman mára alaposan megváltozott. Olyannyira, hogy egy éve így foglalta össze a 2022-es választást: „Az a tét, hogy ki vigye a környéket: a Gambino-család vagy egy cracket áruló, veszett crips banda?” A 888.hu kérdezte Dopemant.

 

888.hu: A bevezetőben felsorolt tulajdonságok közül, melyik az igazi, vagyis kinek és minek tartod magad?

Dopeman: Röviden, változatlan változó vagyok. A buddhista főiskolára, ahová jártam, sokszor eljött egy thai szerzetes, akinek minden évben más volt a neve, hogy ezzel is érzékeltesse, minden változik. Szerintem az első látásra ránk ragasztott címkék elvesznek a lényegből. Vannak velem született adottságaim, de az egyetlen biztos dolog a változás. Van egyfajta igény a nyugalomra, a biztonságra, de sajnos a világ nem így lett kitalálva. Aki a változás tényét elfogadja és megérti, az másképpen él majd. Búcsút inthet a feszültségnek, bosszúságnak. Úgy is mondhatnám: aki elfogadja a halált, az megszabadul tőle.

 

888.hu: Hogy kerültél a buddhizmus vonzásába? Korábban nagy divat volt a világ hívságai elől a távol-keleti tanokhoz fordulni, de mintha már lecsengett volna ez a hullám.

Dopeman: Mindig volt bennem nyitottság erre, bár mélyebben nem ismertem a tanokat. Az öcsém akart a buddhista főiskolára járni, akkoriban félt a haláltól, és úgy érezte ott válaszokat talál a kétségeire, kérdéseire. Én pedig elmentem vele, befizettünk az előkészítőre és olyannyira megtetszett, hogy miután két éve megkaptam a diplomámat, szeretném megszerezni a mester fokozatot is.

 

888.hu: Nehéz elképzelni rólad, amint elmélyülten tanulmányozod a vallási tanokat, és önmegtartóztató módon élsz.

Dopeman: Nem vagyok szerzetes, és nem is szándékozok az lenni. A magadra kényszerített erőszakos folyamatok nem működnek, ezért áldozatokat sem igazán hozok, inkább felajánlásokat teszek. Ha megtalálom azt, ami számomra izgalmas és komoly kihívásnak tekinthető, azt nem azért csinálom, mert máskülönben hűtlen leszek az általam követett tanokhoz, inkább maga a kihívás, a teljesítéséhez vezető út érdekel.

 

888.hu: Közéleti szereplőként élsz, elég sokat szerepelsz a médiában, de szinte csak jobboldal térfelén.

Dopeman: S az miért baj? A Pesti TV-t vagy a Hír TV-t sokan a propaganda részének tartják, s ez részben igaz is, ám meglepő módon leginkább ezen a két csatornán ütköztetik a különböző nézeteket. Ambrózy Áront például véres szájú fideszesnek tartják, de jobban megismerve azért kiderül, hogy éppenséggel jó kritikai érzékkel bíró, okos ember.

 

888.hu: Érdekes, hogy az Orbán-fej rugdosástól idáig jutottál. A minap pedig elsütöttél egy sokat mondó bonmot-t a választással kapcsolatban: „nem biztos, hogy érdemes lecserélni a megbízható 12 éves Audit egy 30 éves Polskira”.

Dopeman: Néhány dolgot átértékeltem, hiszen én is változok. A legtöbb ember kifelé tekint, onnan várja a megvilágosodást, pedig – és ezt már a buddhizmusnak köszönhetem – előbb a belső világunkat kell helyre tenni. Eleinte csak kicsiben változik a környezetünk, az életünk, aztán nagyban is. Persze nem akarom végleg „eldobni” saját magam, vagyok, aki vagyok, ettől még beragyoghat a világ. Valami ilyesmin dolgozok úgy, hogy megmaradjon az igazi karakterem.

 

888.hu: A belső békét fontosnak tartó emberként mennyire zavar a közösségi oldalakból akár feléd, akár másfelé áradó gyűlölet? Az „egyszerű józsefvárosiból rózsadombi úri gyerek lett”-féle bírálat.

Dopeman: Az nem az én problémám, ha valakinek fáj a létezésem. Az fáj a legjobban egy embernek, ha olyat mondasz róla, amit ő maga is igaznak érez. Az sem zavar, hogy sokak szerint megvett a Fidesz. Egyrészt, mert nem igaz, másrészt pedig ha megvenne, azt azért annyira nem bánnám. Azt mondja Buddha, amit adnak, el kell fogadni, szóval, bárcsak megvenne valaki a Gyurcsánytól Orbánig terjedő palettán! Ezt a „megvételt” egyébként Puzsér Róbert feszegette, de ha így van, miért nem vagyok állandóan ott a zenei fesztiválokon? Bár lehet, hogy idén ott leszek valamelyiken. Azt azért elmondhatom, hogy

három évig foglya voltam annak a helyzetnek, amit én teremtettem meg magamnak.

Garázdaság, nemzeti jelkép megsértése volt a vád. Bírósági tárgyalásokra jártam, utánam nyúltak, de talán éppen a tanulmányaimnak köszönhetően hátrébb húzódtam, bölcsebb lettem, elfogadtam, hogy a politika játék, és az élet is az, csak túl komolyan vesszük.

Nézem ezt a Márki-Zayt, ahogy görcsöl, mindenáron gólt akar lőni, Orbán meg laza csuklóval hegedül.

Mellesleg Orbán és Gyurcsány afféle Marvel-képregényhősökhöz hasonló függő viszonyban van egymással, mint Joker és Batman. Ha Fletó tényleg ki akarna szúrni Orbánnal, hátrább lépne kettőt, hármat. Ha ez a viszonyrendszer felborulna, kiderülne, ki, mit tud.

 

888.hu: Ha már szóba került az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, róla mit gondolsz?

Dopeman: Azt, amit sokan, például saját táborának jó néhány tagja: nagyon rossz sakkozó. Inkompetens és nem tud kommunikálni. Kiabál, hogy leváltom az ellenzéket, majd, mintha mi sem történt volna, beáll a hat párt közé. Ha profi lenne, elérte volna, hogy a hat pártelnök meg sem szólal, csak leül valahova az első sorba és a többiekkel együtt tapsol. Nem normális, aki olyan vezetőre szavaz, aki folyvást megmagyarázza a bizonyítványt. Elmagyarázni és megmagyarázni, az nem ugyanaz. Tulajdonképpen sajnálom Márki-Zayt, mert egy tévelygő, aki elhitte, hogy főszerepet játszhat a nagyszínpadon. Ha nyer, ha veszít, az egyaránt tragikus lesz a számra. Ezzel együtt azt mondom, mindenkit szeretni kell.

 

MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

888.hu: Ezt szajkózza az ellenzék is, mégis folyvást pocskondiázzák a másik oldalt, a Fidesz-hívők vakságáról beszélnek, akik a narancsos ködtől nem veszik észre a példátlan elnyomást.

Dopeman: A szavazótáborok törzsi alapon működnek, az egyik fél szerint napnál is világosabb, hogy borzalmas és elviselhetetlen az élet. Persze, éppen azok a rendszer nyertesei, akik igazságosabb elosztást követelnek. Itt van például a noÁr-klip, amely nem két fillérbe került, fizetni kellett a szereplőket, statisztákat, operatőrt, a sok utómunkát. Nem piaci alapon ténykednek, sokkal jobb egyszerűen beleülni a tutiba. Magyarország egy városállam, kicsinyke szabadpiaccal. Ahol sokan élnek, ott működik a szabadpiac, a forradalmár pedig nem vár állami támogatásra, összeszedi a pénzt a projektjére és még a győzelmet is megszerezheti.

Szóval, ha nálunk valaki elégedetlen akar lenni, az elégedetlen is lesz, és ha rosszul akarja érezni magát, mert diktatúra van, az nyilván az elnyomott, elnémított szabadságharcos pózába vágja magát.

Ennek ellenére soha ilyen jól nem éltek a lázadók. Az már más kérdés, hogy ennek ellenére szarul akarják érezni magukat, s ezt többnyire el is érik némi médiatámogatással.

 

888.hu: Sokak pénzt, paripát, fegyvert és akár katonákat is küldenének Ukrajnába, ez a tájékozatlanságukat jelzi, vagy éppen hogy nagyon tudatosan hangoztatják ezeket a követeléseket?

Dopeman: Szerintem alapvetően egy teljesen helytelen és félreértelmezett helyzetértékelésről van szó. Ez a többségnél érzelmi kérdés, a kisebbségnél érdek, és vannak, akiknél a kettő vegyüléséről van szó. Ami biztos, hogy aki túl nagy elánnal veti bele magát ebbe a történetbe, az nincs tisztában Magyarország stratégiai adottságaival és a geopolitikai játszmákkal sem. Félreértés ne essék, ha a történelem el „akar” sodorni, el is fog, viszont a többség okosan felfogott érdekében ezt nem feltétlenül kell siettetni. Magyarország első számú érdeke a mielőbbi tartós béke. Amúgy is érdemes szerintem elgondolkodni a különböző szövetségi rendszerek kicsit lazábban értelmezett megközelítéséről, mert jelen helyzetben látható, hogy ezek nem működnek megfelelően, képmutatóak és ráadásul rendkívül könnyen áldozatul esnek a különböző nagyhatalmi manipulációknak. Egy ilyen méretű és adottságú országnak, mint a miénk, hosszú távon egy semlegesség felé húzó pragmatikus berendezkedést tartanék előnyösnek (természetesen a megfelelő biztonsági garanciákkal), ami nem csak ipari szolgáltatásokat nyújt a partnereknek (látjuk, hogy ez most éppen rogyadozás előtt...), hanem pénzügyi és kutatás-fejlesztési területen is vonzó terület a „bármerről” érkező tőkének. Talán ilyesmivel érdemes próbálkozni.

 

888.hu: Mindannyiunk hétköznapjait megváltoztatja a háború, szerinted milyen világ köszönhet ránk a fegyvernyugvás után?

Dopeman: Nem kecsegtet túl sok jóval, de ki fog derülni. Érzésem szerint Putyin és Zelenszkij, illetve egyes európai vezetők asszisztálásával Oroszország és / de legfőképp Európa éppen tökön készül lőni magát, aminek az USA és Kína nagyon fog örülni. Érdekes, hogy az emberek még döntéshozói pozícióban is milyen könnyen manipulálhatóak, és esnek bele a nekik felállított csapdákba. Bízom benne, hogy mielőbb vége lesz, és elkezdődhet az építkezés, mert így a kontinens totális összeomlása felé haladunk. Kár lenne eljátszani a Dolly Rolltól az elpattant egy húrt.

 

888.hu: Evezzünk békésebb vizekre! Visszatérsz a közeli vagy távolabbi jövőben a zenéhez, amelynek segítségével igazán az ismert lettél?

Dopeman: Idén volt húsz éves az Országház fantomja albumom, jó lenne ebből az alakalomból szervezni egy évfordulós koncertet! Az öcsém és Kicsi Tyson is beszállna, s mivel egy tehetségkutató zsűrijében is helyet foglalok, lehet, hogy fiatalokkal is erősíthetünk. Mellesleg a napokban újra átnéztem a szövegeimet, most is szeretem őket, de mintha kissé túszul ejtette volna őket napjaink valósága. Nagyobb látószöget kerestem és találtam. Igazából ehhez értek, és szeretem csinálni, ráadásul most megvan bennem a kellő svung, szóval, hadd szóljon!

 

888.hu: Végül egy kissé átformálva újra felteszem az első kérdést, ki is az a Dopeman?

Dopeman: Polihisztor. Vagy inkább sámán, varázsló, gondolkodó, botcsinálta filozófus, és mivel elvégeztem a megfelelő tanfolyamot, bankhitel-ügyintéző is. De legfőképpen: Dopeman.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére