Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dömötör Csaba a 888-nak: „A biztonság a további országépítés alapja”

Horváth K. József

2022.03.05. 15:00

Márki-Zay Péter szóbeli ámokfutása békeidőben vérforraló, háborús időszakban életveszélyes – hangsúlyozta lapunknak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Aláhúzta, csak a jelenlegi kormány képes megőrizni a biztonságot Magyarországon, amely a további országépítés alapja és előfeltétele. 888-interjú.

 

888.hu: Ritka pillanat: Dömötör Csaba Rákosmentén. Abban a választókerületben, ahol Dunai Mónika ellenfeleként az a gyurcsányistává lett exjobbikos Szilágyi György indul, aki korábban a parlamentben durván odaszólt Dömötör Csabának, hogy „Gyere ki, úgy nyakon b@szlak, hogy leszáll a fejed.” Mit üzen ez a durva fellépés önnek ma, amikor háború van, ma, amikor választásra készülünk?

Dömötör Csaba: Sok mindenre van szükségünk a mostani időszakban, de az erőszakosságra a legkevésbé. Ez igaz a háborúra és a magyar közélet egészére is. Sajnálom, ha a parlamenti viták színvonalát a baloldal részéről egyre inkább az otromba jelzők, a provokációk, és az ilyen típusú fenyegetések uralják el. Sajnos, nem ez volt az egyetlen. Szilágyi képviselő úr nyakrandira való meghívása épp engem célzott, de igazából nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy érdemi mondandó híján, a baloldali pártoknak, beleértve a Jobbikot, nem maradt más, mint a provokáció, az álhírkampányok és az ilyen típusú fenyegetőzés. Nem jó irány ez. Ezért is gondolom azt, ha április 3-án a mi közösségünk újabb győzelmet arat, akkor az lehetőség a baloldal számára is, hogy megújuljon. Ez már csak azért is időszerű, mert ha megnézzük a magyarok megélhetését érintő javaslataikat, akkor azt látjuk, hogy a 2010 előtti időszakhoz képest semmit, de semmit nem változtak. Most is adóemelésekben, a családtámogatási rendszer szűkítésében gondolkoznak, és nem változott az álláspontjuk a migrációs politikában sem. Nem nagyon tudok egyetlenegy szakterületet sem, ahol azt látnám, hogy tanultak a korábban elkövetett hibáikból.

 

888.hu: Meggyőződésem szerint fontos lenne, hogy ebben kritikus helyzetben a baloldal sorakozzon föl a jobboldal mögé, hogy egységesen, a béke pártján álljon a politika, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy mielőbb vége legyen a háborúnak. Ehelyett inkább a háború oldalára állnak. Mi erről a véleménye?

DCs: Nem tudjuk, hogy kapkodásból tesznek ilyen javaslatokat, vagy külföldről érkező elvárások miatt. Egy biztos, azzal, hogy fegyvereket és katonákat küldenének a hadszintérre, azzal közelebb viszik Magyarországot a háborúhoz. Márpedig mi nem közelebb szeretnénk kerülni hozzá, hanem kimaradni belőle. Nagyon lényeges ilyen helyzetben tisztázni, hogy mi a legfontosabb alapelv? Milyen fő célt érdemes a kormánynak maga elé kitűzni? Ez a cél nem más, minthogy a magyar emberek legyenek biztonságban. A baloldalon valami teljesen más van fókuszban. Mondják meg ők, hogy ennek mi az oka, de a végeredményen nem változtat.

 

888.hu: Magyarország számára kifejezetten hátrányos szankciókban gondolkoznak…

 

Dunai Mónika és Dömötör Csaba az átadás előtt álló rákosmenti sportcsarnokban Fotó: 888.hu

 

DCs: Sajnos így van. Az energiapolitikát is be akarják vonni a szankciólistába, ami a magyar családoknak sok-sok pénzébe kerülne. Ha például – úgy ahogy javasolják – elzárnánk a gázcsapokat, akkor máshonnan kellene megoldani a gázellátásunkat, sokkal drágábban, már ha egyáltalán tudnánk elegendő mennyiséget szerezni. Az európai szabadpiaci gázárak már a háború előtt is az egekben voltak, és azóta még tovább nőttek. Nekünk egy ilyen helyzetben megbecsülnünk kell a 15 évre szóló ellátási szerződésünket, nem pedig csapokat tekergetni. A Paks II beruházás felfüggesztése is magasabb áramárakat okozna Magyarországon. Arra kérném őket tisztelettel, hogy amikor szankciókban gondolkoznak, akkor ne olyanok jussanak eszükbe, amelyek árát a magyar családoknak kellene megfizetni.

 

888.hu: Orbán Viktor egyenesen sértésnek nevezte azt, hogy Márk-Zay Péter oroszpártinak nevezete a kárpátaljai magyarokat. Mi erről a véleménye?

DCs: Márki-Zay Péter szóbeli ámokfutása békeidőben vérforraló, háborús időszakban életveszélyes. Ráadásul logikailag is nehéz összerendezni a szavait. Kárpátaljai magyarok az orosz katonai beavatkozás miatt elhagyják szülőföldjüket. Ebből hogyan és miért következik az oroszbarátság? Majd biztos megmagyarázza, vagy letagadja. Az ilyen nyilatkozatok csúcsra járatják a felelőtlenséget. Atrocitásoknak tehetik ki ugyanis a kárpátaljai magyar közösséget, amely eddig sem volt épp könnyű helyzetben. Arra kérjük az ellenzéket, hogy szanaszét szóródó kritika- és követelésáradatukban legalább rájuk legyenek tekintettel.

 

888.hu: Milyen hatással lehet a háború április 3-ra?

DCs: A mostani helyzet és április 3. úgy függ össze, hogy fel kell tenni a kérdést: továbbra is lesz-e olyan kormánya Magyarországnak, amely képes megőrizni a békét és a biztonságot. A biztonság adja a jövőbeni országépítés alapját. Biztonság nélkül nincs gyarapodás. Minden nehézségünk ellenére az elmúlt évtizedek leghosszabb országépítési időszakában vagyunk. Szeretnénk ezt a munkát folytatni. Ehhez olyan kormányra van szükség, amely higgadt, körültekintő döntésekre képes, nem kapkod és nem mások elvárásaiból vezeti le mindenkori politikáját.

 

Dömötör Csaba államtitkár, Horváth Tamás polgármester és Dunai Mónika országgyűlési képviselő a sportcsarnokban Fotó: 888.hu

 

888.hu: A jelenlegi kormányon kívül nem látszik más alternatíva ezen feladatok elvégzésére.

DCs: Minden esetben a választók döntenek erről, de ebben a helyzetben fontos fegyvertény, hogy erős vezetőnk van és cselekvésre kész közösségünk. Minden esetleges hibáink ellenére, ha baj van és fennforgás, ha különböző válságok erősítik egymást, a kormánypártokra lehet számítani. Sőt, a hazai politikai színteret végignézve: csak a kormánypártokra lehet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére