Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: „Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak”

888.hu

2020.02.11. 10:05

Orbán Viktor Berlinben találkozott Angela Merkellel. 2018 augusztusa óta ez a harmadik találkozójuk, tárgyalásaik nemcsak politikai, de gazdasági szempontból is kiemelkedően fontosak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel elemzi a két kormányfő találkozóját. Csak neked, csak most.

888: Orbán Viktor Berlinben járt, Merkellel tárgyalt. Miért volt fontos ez a találkozó?

Deák Dániel: Az elmúlt években látható volt, hogy enyhül a viszony Magyarország és Németország között. A 2015-ös migrációs válság során voltak politikai viták a két kormányfő között, azonban úgy tűnik, Angela Merkel belátta, hogy Magyarország helyesen döntött a bevándorláspolitikai kérdésekben. Már tavaly augusztusban, amikor itt járt Sopronban, akkor is látható volt, hogy nem kritizálja a magyar kormányt úgy, mint akár pár évvel korábban, sőt elismerően szólt arról, milyen jól használja fel Magyarország az uniós forrásokat. Most pedig egyenesen arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika mennyire sikeres.

Ezzel Angela Merkel kihúzta az ellenzéki pártok és politikusok egyik legnagyobb méregfogát, hiszen ők rendre azt állítják, hogy a magyar gazdaságpolitika sikertelen és rosszul használjuk fel az uniós forrásokat.

Ugyanakkor már gyakorlatilag az IMF-től kezdve Angela Merkelig mindenki arról beszél, hogy a 2010-ben végrehajtott gazdasági fordulat sikeres és eredményes, ennek köszönhetően a 2010-es évek egy gazdasági sikertörténet volt Magyarországon. Ebből a szempontból is kiemelt jelentősége van a tegnapi találkozónak.

888: Merkel határozottan barátságosabb hangnemre váltott a korábbi évekhez képest.

DD: Így van, ez azt jelzi, Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak. Ráadásul a Néppárt viszonylatában is azt üzeni, hogy nem egyértelmű az, hogy Merkel vagy a CDU/CSU a Fidesz kizárását szeretné, sokkal inkább a párbeszédre törekvés és a jövőbeni együttműködés igénye látszik.

888: 2018 augusztusa óta ez a harmadik alkalom, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel találkozott egymással. Egy agenda kidolgozása is folyamatban van, ami kapcsán Európa versenyképessége a fő kérdés. Milyen fejleményekre, új irányokra lehet számítani ezzel kapcsolatban?

DD: Az világosan látszik az elmúlt évek gazdasági eredményeiből, hogy a közép-európai régió lett az európai gazdaság motorja. Míg a német gazdaság gyakorlatilag a stagnálás közeli állapotba került a tavalyi évben, addig a magyar gazdaság és a régió gazdaságai jóval 3% feletti növekedést tudtak felmutatni. Magyarország az elmúlt időszakban végig az uniós ranglisták élén volt a gazdasági növekedés tekintetében.

Ebből a szempontból nagyon fontos eszmecsere az, amit Orbán Viktor és Angela Merkel folytatott, hiszen a versenyképesség, hogy az európai gazdaság tovább nőjön, kulcsfontosságú kérdés. Magyarországnak is érdeke az, hogy Németországnak a gazdasági növekedése fennmaradjon, hiszen az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak Németország.

Ebből fakadóan Magyarországnak is érdeke az, hogy Németország ezt a viszonylag rossz gazdasági klímát, ami jelenleg uralkodik Nyugat-Európában, elkerülje és ismét a növekedés útjára lépjen. Ráadásul a következő uniós költségvetési ciklus kapcsán fontos, hogy a források felhasználása, ahogy azt egyébként a magyar kormány már a korábbi uniós költségvetési ciklusnál is megtette, főként gazdaságfejlesztésre, gazdaságélénkítésre és munkahelyteremtésre fordítódjon. Ez az alapja annak, hogy az uniós források hatékony felhasználásával fenntartódjon az európai gazdaságban a növekedés, ne süllyedjen recesszióba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére