Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: „Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak”

888.hu

2020.02.11. 10:05

Orbán Viktor Berlinben találkozott Angela Merkellel. 2018 augusztusa óta ez a harmadik találkozójuk, tárgyalásaik nemcsak politikai, de gazdasági szempontból is kiemelkedően fontosak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel elemzi a két kormányfő találkozóját. Csak neked, csak most.

888: Orbán Viktor Berlinben járt, Merkellel tárgyalt. Miért volt fontos ez a találkozó?

Deák Dániel: Az elmúlt években látható volt, hogy enyhül a viszony Magyarország és Németország között. A 2015-ös migrációs válság során voltak politikai viták a két kormányfő között, azonban úgy tűnik, Angela Merkel belátta, hogy Magyarország helyesen döntött a bevándorláspolitikai kérdésekben. Már tavaly augusztusban, amikor itt járt Sopronban, akkor is látható volt, hogy nem kritizálja a magyar kormányt úgy, mint akár pár évvel korábban, sőt elismerően szólt arról, milyen jól használja fel Magyarország az uniós forrásokat. Most pedig egyenesen arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika mennyire sikeres.

Ezzel Angela Merkel kihúzta az ellenzéki pártok és politikusok egyik legnagyobb méregfogát, hiszen ők rendre azt állítják, hogy a magyar gazdaságpolitika sikertelen és rosszul használjuk fel az uniós forrásokat.

Ugyanakkor már gyakorlatilag az IMF-től kezdve Angela Merkelig mindenki arról beszél, hogy a 2010-ben végrehajtott gazdasági fordulat sikeres és eredményes, ennek köszönhetően a 2010-es évek egy gazdasági sikertörténet volt Magyarországon. Ebből a szempontból is kiemelt jelentősége van a tegnapi találkozónak.

888: Merkel határozottan barátságosabb hangnemre váltott a korábbi évekhez képest.

DD: Így van, ez azt jelzi, Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak. Ráadásul a Néppárt viszonylatában is azt üzeni, hogy nem egyértelmű az, hogy Merkel vagy a CDU/CSU a Fidesz kizárását szeretné, sokkal inkább a párbeszédre törekvés és a jövőbeni együttműködés igénye látszik.

888: 2018 augusztusa óta ez a harmadik alkalom, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel találkozott egymással. Egy agenda kidolgozása is folyamatban van, ami kapcsán Európa versenyképessége a fő kérdés. Milyen fejleményekre, új irányokra lehet számítani ezzel kapcsolatban?

DD: Az világosan látszik az elmúlt évek gazdasági eredményeiből, hogy a közép-európai régió lett az európai gazdaság motorja. Míg a német gazdaság gyakorlatilag a stagnálás közeli állapotba került a tavalyi évben, addig a magyar gazdaság és a régió gazdaságai jóval 3% feletti növekedést tudtak felmutatni. Magyarország az elmúlt időszakban végig az uniós ranglisták élén volt a gazdasági növekedés tekintetében.

Ebből a szempontból nagyon fontos eszmecsere az, amit Orbán Viktor és Angela Merkel folytatott, hiszen a versenyképesség, hogy az európai gazdaság tovább nőjön, kulcsfontosságú kérdés. Magyarországnak is érdeke az, hogy Németországnak a gazdasági növekedése fennmaradjon, hiszen az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak Németország.

Ebből fakadóan Magyarországnak is érdeke az, hogy Németország ezt a viszonylag rossz gazdasági klímát, ami jelenleg uralkodik Nyugat-Európában, elkerülje és ismét a növekedés útjára lépjen. Ráadásul a következő uniós költségvetési ciklus kapcsán fontos, hogy a források felhasználása, ahogy azt egyébként a magyar kormány már a korábbi uniós költségvetési ciklusnál is megtette, főként gazdaságfejlesztésre, gazdaságélénkítésre és munkahelyteremtésre fordítódjon. Ez az alapja annak, hogy az uniós források hatékony felhasználásával fenntartódjon az európai gazdaságban a növekedés, ne süllyedjen recesszióba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsony nem bírt augusztusig várni a Pride köszöntésével

Karácsony nem bírt augusztusig várni a Pride köszöntésével

A HUMEN melegbarát magazinban köszöntötte Karácsony Gergely az olvasókat.

Románia: engedetlenséggel tiltakoznak a vendégek naplózása ellen

Sajátos szabály: a vendéglősöknek nyilvántartást kell vezetni az asztalt foglaló vendégek nevével és telefonszámával. Román megoldás.

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

A következőkben arra lesz módunk, hogy megtekintsük azt a pillanatot, vizuális típusok bizonyára már látják is, amikor Gy. Németh Erzsébet, a DK által kiküldött főpolgármester-helyettes belelép a gereblyébe. Az ATV-ben az igazságosztó szerepét felvéve a következő monológot tolta ki magából nagy peckesen.

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Az aktuális fertőzési adatok mellett sokat olvashattak az érdeklődők a nap folyamán az Fehér Ház körüli tüntetésekről, Soros György antifáinak mosdatásáról, illetve a kispesti önkormányzat korrupciógyanús ügyének tervezett sajátos felderítési technikájáról. És arról is, hogy Szijjártó Péter keményen beolvasott Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének.

Vignjevicnek megköszönték, Predrag Rogan az Újpest új edzője

Nebojsa Vignjevic, az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetőedzője hétfőn közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja korábbi segítője, a szintén szerb Predrag Rogan lett.

Felháborító: megrongálták a Kosciuszko-emlékművet a Fehér Ház mellett

Lengyelország washingtoni nagykövete felháborítónak nevezte, hogy az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetések résztvevői a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőse, Tadeusz Kosciuszko emlékművét is megrongálták hétfőre virradóra a Fehér Ház előtt.

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?!

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?!

Azt tudjuk, hogy ha ellenzéki média szerint mindenki jobban csinálja a koronavírusjárvány elleni védekezést a magyar kormánynál. De vajon ezért hamisítja meg a svédországi adatokat a HVG?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére