Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: „Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak”

888.hu

2020.02.11. 10:05

Orbán Viktor Berlinben találkozott Angela Merkellel. 2018 augusztusa óta ez a harmadik találkozójuk, tárgyalásaik nemcsak politikai, de gazdasági szempontból is kiemelkedően fontosak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel elemzi a két kormányfő találkozóját. Csak neked, csak most.

888: Orbán Viktor Berlinben járt, Merkellel tárgyalt. Miért volt fontos ez a találkozó?

Deák Dániel: Az elmúlt években látható volt, hogy enyhül a viszony Magyarország és Németország között. A 2015-ös migrációs válság során voltak politikai viták a két kormányfő között, azonban úgy tűnik, Angela Merkel belátta, hogy Magyarország helyesen döntött a bevándorláspolitikai kérdésekben. Már tavaly augusztusban, amikor itt járt Sopronban, akkor is látható volt, hogy nem kritizálja a magyar kormányt úgy, mint akár pár évvel korábban, sőt elismerően szólt arról, milyen jól használja fel Magyarország az uniós forrásokat. Most pedig egyenesen arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika mennyire sikeres.

Ezzel Angela Merkel kihúzta az ellenzéki pártok és politikusok egyik legnagyobb méregfogát, hiszen ők rendre azt állítják, hogy a magyar gazdaságpolitika sikertelen és rosszul használjuk fel az uniós forrásokat.

Ugyanakkor már gyakorlatilag az IMF-től kezdve Angela Merkelig mindenki arról beszél, hogy a 2010-ben végrehajtott gazdasági fordulat sikeres és eredményes, ennek köszönhetően a 2010-es évek egy gazdasági sikertörténet volt Magyarországon. Ebből a szempontból is kiemelt jelentősége van a tegnapi találkozónak.

888: Merkel határozottan barátságosabb hangnemre váltott a korábbi évekhez képest.

DD: Így van, ez azt jelzi, Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak. Ráadásul a Néppárt viszonylatában is azt üzeni, hogy nem egyértelmű az, hogy Merkel vagy a CDU/CSU a Fidesz kizárását szeretné, sokkal inkább a párbeszédre törekvés és a jövőbeni együttműködés igénye látszik.

888: 2018 augusztusa óta ez a harmadik alkalom, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel találkozott egymással. Egy agenda kidolgozása is folyamatban van, ami kapcsán Európa versenyképessége a fő kérdés. Milyen fejleményekre, új irányokra lehet számítani ezzel kapcsolatban?

DD: Az világosan látszik az elmúlt évek gazdasági eredményeiből, hogy a közép-európai régió lett az európai gazdaság motorja. Míg a német gazdaság gyakorlatilag a stagnálás közeli állapotba került a tavalyi évben, addig a magyar gazdaság és a régió gazdaságai jóval 3% feletti növekedést tudtak felmutatni. Magyarország az elmúlt időszakban végig az uniós ranglisták élén volt a gazdasági növekedés tekintetében.

Ebből a szempontból nagyon fontos eszmecsere az, amit Orbán Viktor és Angela Merkel folytatott, hiszen a versenyképesség, hogy az európai gazdaság tovább nőjön, kulcsfontosságú kérdés. Magyarországnak is érdeke az, hogy Németországnak a gazdasági növekedése fennmaradjon, hiszen az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak Németország.

Ebből fakadóan Magyarországnak is érdeke az, hogy Németország ezt a viszonylag rossz gazdasági klímát, ami jelenleg uralkodik Nyugat-Európában, elkerülje és ismét a növekedés útjára lépjen. Ráadásul a következő uniós költségvetési ciklus kapcsán fontos, hogy a források felhasználása, ahogy azt egyébként a magyar kormány már a korábbi uniós költségvetési ciklusnál is megtette, főként gazdaságfejlesztésre, gazdaságélénkítésre és munkahelyteremtésre fordítódjon. Ez az alapja annak, hogy az uniós források hatékony felhasználásával fenntartódjon az európai gazdaságban a növekedés, ne süllyedjen recesszióba.

OLVASTAD MÁR?

Teljesen lekapcsolná Szlovákiát az új kormányfő

Teljesen lekapcsolná Szlovákiát az új kormányfő

Az ország teljes „lekapcsolása” (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja – jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Bakondi: a migrációs útvonalakon pusztít legjobban a járvány

Bakondi: a migrációs útvonalakon pusztít legjobban a járvány

Súlyos járványügyi helyzet alakult ki a migrációban érintett, legnagyobb kibocsátó államokban és a migrációs útvonalakon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György.

Látványosan laposabb a magyar járványgörbe a nyugat-európai gócpontországokénál

Hogy a magyar hatóságok védelmi intézkedései mennyire jól működnek a koronavírus-járvány kirobbanása óta, azt jól mutatja, hogy hazánkban messze nem olyan meredek ívű az úgynevezett járványgörbe, amely az új fertőződések számát mutatja országonként. Olaszországban a járvány első fertőzöttjének diagnosztizálását követő negyedik héten már több mint 4000 fertőzöttnél jártak, míg ez a szám nálunk éppen csak meghaladta a 400-at.

Hiába Brüsszel gáncsoskodása, a Huawei továbbra is szállít maszkokat Európába, sőt Magyarországra is

Hiába Brüsszel gáncsoskodása, a Huawei továbbra is szállít maszkokat Európába, sőt Magyarországra is

A kínai távközlési vállalat magyarországi kommunikációs vezetője elsőként a 888-nak árulta el, hogy pénteken – a Huawei felajánlásaként – maszkok és orvosi védőfelszerelések érkeznek Budapestre.

Egy napig tartott az új menetrend a BKV-nál

Egy napig tartott az új menetrend a BKV-nál

Karácsony Gergely gyorsan belátta, hogy óriási baklövést követett el a BKV azzal, hogy szombati menetrendet vezetett be a munkanapokon. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közösségi oldalán hosszasan érvelt a döntés ellen, de a Fidesz is felszólította Karácsonyt, hogy ne zsúfolja össze az embereket a járatokon. 

Koronavírus: már több mint 30 ezren haltak meg Európában

Csak Európában már több mint 30 ezer ember halálát okozta az új koronavírus-járvány az országok egészségügyi hatóságainak bejelentései szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére