Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: „Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak”

888.hu

2020.02.11. 10:05

Orbán Viktor Berlinben találkozott Angela Merkellel. 2018 augusztusa óta ez a harmadik találkozójuk, tárgyalásaik nemcsak politikai, de gazdasági szempontból is kiemelkedően fontosak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel elemzi a két kormányfő találkozóját. Csak neked, csak most.

888: Orbán Viktor Berlinben járt, Merkellel tárgyalt. Miért volt fontos ez a találkozó?

Deák Dániel: Az elmúlt években látható volt, hogy enyhül a viszony Magyarország és Németország között. A 2015-ös migrációs válság során voltak politikai viták a két kormányfő között, azonban úgy tűnik, Angela Merkel belátta, hogy Magyarország helyesen döntött a bevándorláspolitikai kérdésekben. Már tavaly augusztusban, amikor itt járt Sopronban, akkor is látható volt, hogy nem kritizálja a magyar kormányt úgy, mint akár pár évvel korábban, sőt elismerően szólt arról, milyen jól használja fel Magyarország az uniós forrásokat. Most pedig egyenesen arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika mennyire sikeres.

Ezzel Angela Merkel kihúzta az ellenzéki pártok és politikusok egyik legnagyobb méregfogát, hiszen ők rendre azt állítják, hogy a magyar gazdaságpolitika sikertelen és rosszul használjuk fel az uniós forrásokat.

Ugyanakkor már gyakorlatilag az IMF-től kezdve Angela Merkelig mindenki arról beszél, hogy a 2010-ben végrehajtott gazdasági fordulat sikeres és eredményes, ennek köszönhetően a 2010-es évek egy gazdasági sikertörténet volt Magyarországon. Ebből a szempontból is kiemelt jelentősége van a tegnapi találkozónak.

888: Merkel határozottan barátságosabb hangnemre váltott a korábbi évekhez képest.

DD: Így van, ez azt jelzi, Merkelnek is érdeke, hogy Magyarország ne csak fontos gazdasági, hanem politikai partnere is maradjon Németországnak. Ráadásul a Néppárt viszonylatában is azt üzeni, hogy nem egyértelmű az, hogy Merkel vagy a CDU/CSU a Fidesz kizárását szeretné, sokkal inkább a párbeszédre törekvés és a jövőbeni együttműködés igénye látszik.

888: 2018 augusztusa óta ez a harmadik alkalom, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel találkozott egymással. Egy agenda kidolgozása is folyamatban van, ami kapcsán Európa versenyképessége a fő kérdés. Milyen fejleményekre, új irányokra lehet számítani ezzel kapcsolatban?

DD: Az világosan látszik az elmúlt évek gazdasági eredményeiből, hogy a közép-európai régió lett az európai gazdaság motorja. Míg a német gazdaság gyakorlatilag a stagnálás közeli állapotba került a tavalyi évben, addig a magyar gazdaság és a régió gazdaságai jóval 3% feletti növekedést tudtak felmutatni. Magyarország az elmúlt időszakban végig az uniós ranglisták élén volt a gazdasági növekedés tekintetében.

Ebből a szempontból nagyon fontos eszmecsere az, amit Orbán Viktor és Angela Merkel folytatott, hiszen a versenyképesség, hogy az európai gazdaság tovább nőjön, kulcsfontosságú kérdés. Magyarországnak is érdeke az, hogy Németországnak a gazdasági növekedése fennmaradjon, hiszen az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak Németország.

Ebből fakadóan Magyarországnak is érdeke az, hogy Németország ezt a viszonylag rossz gazdasági klímát, ami jelenleg uralkodik Nyugat-Európában, elkerülje és ismét a növekedés útjára lépjen. Ráadásul a következő uniós költségvetési ciklus kapcsán fontos, hogy a források felhasználása, ahogy azt egyébként a magyar kormány már a korábbi uniós költségvetési ciklusnál is megtette, főként gazdaságfejlesztésre, gazdaságélénkítésre és munkahelyteremtésre fordítódjon. Ez az alapja annak, hogy az uniós források hatékony felhasználásával fenntartódjon az európai gazdaságban a növekedés, ne süllyedjen recesszióba.

OLVASTAD MÁR?

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Mivel Európában Olaszországot érinti legjobban a járvány, így komoly hatása is lehet a koronavírusnak a nyári Európa-bajnokságra.

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

A mai nap is mozgalmas volt: tovább terjedt a koronavírus Európában, sőt egy magyar kamionsofőr karanténba került Budapesten. A Országgyűlés pedig leállította a börtönbizniszt, ami vélhetően Magyar Györgyöt kellemetlenül érinti. Továbbá újabb politikus lépett ki a Jobbikból.

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Kilépett a Jobbikból Szávay István, a párt volt országgyűlési képviselője.

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

London muszlim polgármestere inkább a környezetvédelemre költ a rendőrség helyett.

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Megint nem szavaztak az ellenzékiek egy olyan törvényjavaslat ügyében, amely megakadályozta, hogy az adófizetők milliárdjai elítélt bűnözők zsebeibe vándoroljanak. Ugyanígy nem vagy nemmel szavaztak, amikor migránstömegeket kellett távol tartani a határainktól. De mégis mit csinálnak több százezres fizetésért? Vonulgatnak? Tüntetgetnek? Tévézni mennek? Nem erős ez egy kicsit?! Hé, károgók, nem kéne megdolgozni a pénzetekért?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére