Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak Gyöngyöspatáról: „Szó szerint felbujtásról van szó!”

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.23. 11:15

A kormány természetben fizetne az érdeksérült romáknak, a romaügyi szakértő is ösztöndíjprogramokat javasol, míg a Soros-közeli szervezetek szerint ez nonszensz, pénzt kéne adni a családoknak. A gyöngyöspatai helyzetet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője értékeli.

888.hu: A legújabb fejlemények szerint a kormány természetben fizetne a jogsértett romáknak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tanfolyamokra kellene beiratkozniuk. Ezzel a javaslattal jobban járnának a romák, mintha csak pénzt kapnának, az érintetteknek ez mégsem tetszik. Hova fajulhat az ügy?

Deák Dániel: Úgy tűnik, hogy a gyöngyöspatai romákat különböző balliberális politikusok és főként a Soros Györgyhöz köthető szervezetek folyamatosan arra biztatják, hogy a kormány álláspontjával szemben ragaszkodjanak a pénzkifizetéshez. Szó szerint felbujtásról van szó. Ezek a szervezetek és politikusok nem tartják szem előtt azt, hogy mi lenne ezeknek a gyöngyöspatai romáknak a valódi érdeke. A kormányt MSZP-s, DK-s képviselők támadják, de érdemes emlékezni arra, hogy éppen 2004-ben, a Gyurcsány-kormány idején indult meg az ilyen jellegű oktatása a romáknak, és ez a szegregáción alapuló oktatási módszer szűnt meg 2016-ban Gyöngyöspatán. Elég kétszínű tehát a balliberális politikusok mostani támadása, hiszen ők teljes mértékben a romák érdekeivel szemben politizálnak. Abban ugyanis mindenki egyetért, szakértőktől kezdve nemzetiségi és esélyegyenlőségi képviselőkig, hogy a hátrányos helyzetű személyeknek speciális oktatásra van szükségük. Ha őket vegyítik nem hátrányos helyzetű fiatalokkal, főként olyan térségben, ahol túlnyomórészt hátrányos helyzetűek élnek, akkor azzal csak komoly problémákat okoznak, és mélyítik a különböző társadalmi konfliktusokat. Nem beszélve arról, hogy ha most ezt az összeget pénzben fizetik ki a családoknak, akkor azzal csak olajat öntenek a tűzre. Sokkal inkább az lenne a kifizetődő, amit a kormány is megoldási javaslatként felvetett: oktatással, képzéssel segítsék és fejlesszék ezeket az embereket, és ezt az összeget, amit a bíróság megítélt a perben, az ilyen jellegű megoldásokra költsék.

888.hu: Horváth László térségi országgyűlési képviselő is a tanfolyamokban látja a megoldást, Forgács István romaügyi szakértő szerint a kártérítés jogerős, így végre kell hajtani, de ő is ösztöndíjprogramot javasol. Az Esélyt A Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselője viszont nonszensznek nevezte ezeket a javaslatokat. Ez várható a jövőben, továbbra is szítják majd a hangulatot?

DD: Ezeknek a Soros-féle szervezeteknek egyáltalán nem érdeke a megoldás keresése, sokkal inkább a helyzet kiélezésében érdekeltek. Így tudnák majd a különböző nemzetközi jelentéseikben azt kommunikálni, hogy romlik a helyzet Magyarországon, komoly konfliktus van a romák és magyarok között.

Most ők előkészítenek egy jövőbeni nemzetközi lejáratókampányt Magyarországgal szemben. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a börtönbizniszhez hasonlóan ez is egy számukra komolyan kifizetődő üzletág lett, így több oldalról sem érdekeltek a valódi megoldások keresésében.

A valódi megoldás nem az, hogy a családok kapnak pár millió forintot, hogy azt adott esetben teljes mértékben haszontalan dolgokra elköltsék. Ezzel semmilyen pozitív irányú fejlődés nem indulna meg a térségben. Az lenne a helyes út, ha ezeket a forrásokat tudatosan olyan dolgokra költenék, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a hátrányos helyzetű emberek és ezáltal a térségek is fejlődni tudjanak és közösen, a kormány és a helyi önkormányzattal együttműködve keressenek olyan képzési lehetőségeket és megoldási javaslatokat, amik valóban ezeknek a közösségeknek az érdekeit szolgálja. Ezért is fontos, hogy ne az indulatok uralkodjanak el Gyöngyöspatán, ne a balliberális politikusok és a Soros-szervezetek hangulatszítása érvényesüljön, hanem a józan, higgadt, jövőbe mutató javaslatok kerüljenek fölénybe. Csak ez mozdíthatja előre Gyöngyöspatát és így Magyarországot is, hiszen Magyarországon több ilyen régió is található, és ha ez a gyöngyöspatai eset rossz irányba mozdul el, akkor félő, hogy máshol is kedvet kapnak ezek a szervezetek, és tucatjával indítanak meg ilyen és ehhez hasonló pereket. Óriási a kockázata annak, hogy szétverik azt a lassan egy évtizedes próbálkozást és kemény munkát, amely ezeknek a hátrányos helyzetű térségeknek a fejlesztéséről és a roma közösség többségi társadalomba való integrálásáról szólt. Ezt pedig nem szabad hagyni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére