Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888.hu-nak: Ha Jakab számításai nem jönnek be, távoznia kell a pártból

888.hu

2022.06.22. 12:00

A parlamenti választások óta botrányt botrányra halmoz a Jobbik, amit Jakab Péter személye csak tovább színesít. Az elnöki posztjáról lemondott parizerkirály azonban úgy tűnik, új vizekre evezne. Erről és a Jobbik hosszútávú terveiről kérdeztük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét.

 

888.hu: Jakab Péter Facebook fotóiról eltűnt a Jobbik logó az elmúlt időben. Ő ciki a pártnak vagy a párt ciki neki?

Szemmel láthatóan a Jobbik vezetésének többsége szembefordult Jakab Péterrel, ezért is kényszerült lemondásra. A kiszivárgó információk szerint a Jakabot megpuccsoló jobbikosoknak a frakciópénzekre is fáj a foga, amihez Jakabot a frakcióvezetői pozícióról is el kell távolítaniuk. Vélhetően Jakab ezt nagyon jól tudja, így készül egy B-tervvel: kilép a Jobbikból és egy másik pártot hoz létre. Ennek tudható be, hogy elhagyta a Jobbik logót a Facebook-oldaláról és már saját imázst visz tovább. Nem elképzelhetetlen, hogy az új pártjának a neve a „Nép Pártján” vagy ehhez hasonló lesz. Mindez a tisztújításon dől el, amelyen az erőszakolós botrányról elhíresült Földi László is indul. Ő Jakab Péter szövetségese, így ha ő nyer, akkor Jakab marad a pártban, de ha kikap, akkor nagyobb esély van a távozásra.

888.hu: Mi történik most Jakabbal? Egy új imázs felépítését láthatjuk tőle?

Ha Jakab számításai nem jönnek össze az erőszakolós botrányról elhíresült Földi Istvánnal, akkor távoznia kell a pártból is. Ehhez már elkezdte felépíteni a saját imázsát Jakab: saját logót, saját szlogent talált ki, amelyeket minden Facebook-poszton szerepeltet. Ha új pártot alapít, akkor vélhetően az az elnevezés és színvilág fog majd megjelenni benne, amelyeket most Jakab posztjain is láthatunk.

 

888.hu: Rengeteg a hasonlóság a Jobbik és a Kisgazdapárt illetve az MDF bukása között. A végjátékban van a Jobbik?

A belső viták és a pártszakadások kísértetiesen hasonlítanak arra, amit az MDF és az FKgP esetében láttunk a rendszerváltás és a 2010 közötti időszakban. A mélypont már az egy pártban, amikor a vezetőség tagjai egymást perlik be. Ez történt Potocskáné és Jakab között, ami végérvényesen elmérgesítette a belső viszonyokat. Innen már nincsen kiút, ezt mutatja a kisgazdák és az MDF története is, mely rendszerváltó pártok hasonló botrányok után teljesen eltűntek a magyar politikai életből. Az MDF esetében a pálfordulás is hasonlít a Jobbik példájához: az egykori jobboldali párt a végóráiban összefogott az MSZP-vel és az SZDSZ-el is.

 

888.hu: Többen is pályáznak a Jobbik elnöki székére. Meg lehet menteni még a pártot az eltűnéstől? Kivel járnának a legjobban?

Amíg a Jobbik frakcióval rendelkezik a parlamentben, addig vélhetően a párt is megmarad, ugyanis jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek. Ez azonban már csak egy virtuális párt, szavazókkal és komolyan vehető politikusokkal már nem rendelkeznek. Ha az EP-választáson külön indulnak, az végérvényesen megpecsételi a párt sorsát, a 2026-os választáson pedig várhatóan eltűnnek majd. Lényegtelen, hogy ki nyer a mostani tisztújításon, mindegyikük súlytalan politikus, többükhöz pedig botrányok is tapadnak, a Jobbik sorsa meg van pecsételve, a felszámolóbiztos személye már lényegtelen.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére