Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az olaszok a kampány finisében is felvállalták Magyarország megvédését az Európai Parlamentben”

888.hu

2022.09.25. 09:40

Választásokat rendeznek vasárnap Olaszországban. Este tizenegy óráig több mint 50,8 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz, akik eldönthetik, hogy a két nagy koalíció közül, a Giorgia Meloni vezette jobbközépnek vagy az Enrico Letta vezette balközépnek szavaznak bizalmat. Az olaszországi sorsdöntő választásról a 888.hu Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország és Olaszország szakértőt, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatóját kérdezte.

888.hu: Az elmúlt időszakban az olasz jobboldal látványosan előre tört a felmérések szerint. Borítékolható Georgia Meloni győzelme vagy történhet még meglepetés?

Rosonczy-Kovács Mihály: Nem puszta közhely, hogy az olasz politikában semmi sem borítékolható. De igaz, az abszolút többséget jelen állás szerint mind a két házban megszerzik Meloniék. Ehhez 40–45 százalék körüli listás eredmény esetén nagyjából az egyéni körzetek kétharmadát kell megnyerniük, amire minden esélyük megvan a globalista oldal töredezettsége miatt. Ugyanakkor a Giuseppe Conte által vezetett Öt Csillag Mozgalom szerezhet meglepetés mandátumokat délen, és ez különösen a szenátusban számíthat, ahol a választott politikusok mellett helyet foglal hat „életre szóló szenátor”, köztük Giorgio Napolitano volt államfő. A 200 főre csökkentett kamarában ez a hat fő nem elhanyagolható tényező. Ezzel együtt valóban nagy az esélye a jobboldalnak a győzelemre, és kormányt alakítani, igaz, utóbbiba beleszólása lesz Sergio Mattarella államfőnek is.

Rosonczy-Kovács Mihály

888.hu: Milyen állapotban lévő Olaszországot vehet át potenciálisan Meloni?

Rosonczy-Kovács Mihály: Nem véletlen, hogy egyes értelmezések szerint Mario Draghi szinte kiprovokálta saját kormánya bukását, de legalábbis hagyta, hogy eszkalálódjék a Conte által elindított válság. Pontosan látta, hogy mennyire nehéz ősz és tél elé néz az ország.

Az energiaárak az egekben vannak, vállalkozók tömegei kénytelenek felfüggeszteni vagy megszüntetni működésüket a magas energiaárak miatt.

Egy olasz barátom vendéglátós ismerőse a minap mesélte, hogy egyhavi rezsire annyit fizet, mint máskor az egész nyári szezonban. Ha tisztán jobboldali kormány áll fel, akkor számíthat mindezek mellé nagyon erős média- és nemzetközi politikai ellenszélre. Például arra, hogy az Európai Bizottság nem fog konstruktívan állni az olasz helyreállítási terv esetleges módosításának kéréséhez.

888.hu: Az olaszoknál nem jellemző, hogy egy miniszterelnök egy-két évnél tovább marad hatalomban, legutóbb Silvio Berlusconi tudta több mint 3 évig betölteni ezt a tisztséget 2008 és 2011 között. Van rá esély, hogy most megszakad ez a tendencia?

Rosonczy-Kovács Mihály: Ez a szövetség egyik ígérete: stabilitást hozni a politikába, hatékonyabbá tenni az országot kormányozhatóság szempontjából. Az előrebocsátott alkotmány-módosításokhoz továbbra is szükség lesz mind a három párt együttműködésére, ráadásul a két kis párt attól tarthat, hogy a növekvő hatalom a Fratelli köré fog összpontosulni, ez pedig akár a létüket is veszélyeztetheti. A globalista médiumok is mindent meg fognak tenni, hogy konkolyt hintsenek a pártok együttműködésébe, Berlusconira pedig az Európai Néppárt részéről is nyomás fog nehezedni, hogy fékezze a szuverenisták hatalmának bővülését. Ha nem egy holisztikus hatalmi struktúra reform része, a Meloni által előrebocsátott elnöki rendszerre való áttérési kísérlet is elsülhet úgy, hogy a közvetlen választás csak még egy instabilizáló tényező lesz.

A stabilitást segíti majd ugyanakkor, hogy a pártok tudhatják: ha valamelyikük kiszakad a szövetségből, és az ország visszakerül a globalisták kezébe, akár egy újabb évtizedet vagy többet várhatnak hasonló lehetőségre.

(Photo by Riccardo Fabi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

888.hu: Egy júliusi felmérés szerint az olaszok ellenzik a szankciókat és a fegyverszállításokat, Mario Draghi mégis néhány napja azt nyilatkozta, hogy a szankciók működnek. Milyen változás állhat be a jobboldal győzelmével Olaszországban a külpolitika terén?

Rosonczy-Kovács Mihály: A kulcsfontosságú geopolitikai kérdésekben Rómának elég kicsi a mozgástere a Washington által kijelölt fő irányokhoz képest. Leginkább Salvini volt az, aki feszegette a szankciók hatásosságának kérdését, Meloni a kampányban kiállt a szükségességük mellett. Függetlenül attól, hogy mi lesz a következő hónapok olasz álláspontja, jobboldali győzelem esetén arra legalábbis lehet számítani, hogy egyenlő félként hallgatják meg és nem igyekeznek reflexből lesöpörni a magyar véleményt.

888.hu: Georgia Meloni és szövetségesei jó viszonyt ápol az Orbán-kormánnyal. Magyarországra nézve milyen hatásokkal járna az olasz jobboldal kormányra kerülése? Meloniék győzelme Brüsszelben mit jelentene Magyarország számára?

Rosonczy-Kovács Mihály: Láttuk, hogy a Fratelli d’Italia és a Lega még egy olyan kiélezett kampány finisében is bátran felvállalta Magyarország megvédését az Európai Parlamentben.

Pedig a kampányban a választók magyar-szövetséggel való riogatása mindennapos volt a globalisták részéről.

A „magyar” szó szinte szitokszóként szerepelt a Partito Democraticót irányító Enrico Letta kommunikációjában. Ez a karakán kiállás is előrevetíti: akkor is, ha a magyar és az olasz érdekek nem mindenhol esnek egybe, őszinte és nyitott párbeszédre számíthatunk a két ország között. Számos kérdésben pedig jól fog tudni együttműködni a két kormány, például az EU-s bürokráciának a Szerződésekre fittyet hányó túlterjeszkedésének megállításával szemben való fellépésben.

 

 

888.hu: Svédországban is rég nem látott népszerűségnek örvend a jobboldal. Mennyire erősödhetnek a jobboldali erők Európában?

Rosonczy-Kovács Mihály: Egyre inkább azt látjuk, hogy a klasszikus a bal-jobb szembenállást felváltja a globalista-szuverenista dichotómia.

Ha nyer és stabilizálni tudja magát a konzervatív szövetség Olaszországban, és esetlegesen a lengyel kormánypárti erők is hatalmon tudnak maradni jövő ősszel, akkor a Budapest, Róma-Milánó, Varsó háromszög az európai szuverenista reneszánsz stabil alapját képezheti, ahonnan folytatható Európa importált ideológiák alól való felszabadítása.

Máshonnan megragadva: Olaszország összekötőként csatornázhatja a nyugati tagállamok felé a valódi európai értékekre, keresztény kultúrára, klasszikus családra, munkalapú társdalomra épülő közép-európai modellt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Dobrev megerősíti Török Gábort, aki azt mondja: „Önerőből az ellenzék soha nem nyer választást”

Dobrev megerősíti Török Gábort, aki azt mondja: „Önerőből az ellenzék soha nem nyer választást”

Futott egy dezodor-reklám a tévében. Úgy ült a lépdelő lovon a főszereplő, mintha minden rendben lenne. Ám ő a ló fara irányában pislogott, miközben fülig érő szájjal jelezte, mindegy merre megy a ló, oda vagy vissza, neki a reklámozott dezodor a legjobb.

Éjjel-nappal égetik a díszkivilágítást a félkész Lánchídon

Éjjel-nappal égetik a díszkivilágítást a félkész Lánchídon

A még lezárt, építési hulladékkal teledobált Lánchíd meghökkentő fényárban úszik éjjel és nappal(!) is, fedezte fel a RIPOST. Eközben a takarékosságra hivatkozva idén nem kapott karácsonyi kivilágítást Budapest. Aki mégis díszkivilágítást akar, nézegetheti a szemetes Lánchidat.

Cristiano Ronaldo haza akart utazni a vb-ről, mert utál a kispadon ülni

Cristiano Ronaldo haza akart utazni a vb-ről, mert utál a kispadon ülni

Megviselte a Svájc elleni 6-1-es győzelem Cristiano Ronaldót. Leginkább az idegeit, a pályán eltöltött mintegy 20–25 perc nem okozhatott gondot a futballcsillagnak. Fernando Santos portugál szövetségi kapitány csak csereként vetette be, és ez annyira felbőszítette a 37 éves játékost, hogy ott akarta hagyni a világbajnokságot.

Soros ügyészeket pénzel, hogy enyhítsenek a bűncselekményt elkövető migránsok ítéletén

Soros ügyészeket pénzel, hogy enyhítsenek a bűncselekményt elkövető migránsok ítéletén

A Soros György által pénzügyileg támogatott kerületi ügyészek új büntetőjogi kezdeményezést kovácsolnak, amelynek célja, hogy az illegális migránsokat bűnelkövetés esetén másként kezeljék, mint az amerikai állampolgárokat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére