Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

888-interjú: Hann Endre maga sem tartja komolynak saját (Medián) felmérését

Horváth K. József

2020.03.26. 19:30

Ön a HVG.hu portálon úgy kommentálta a Facebook követői között megosztott szavazást, hogy a nagy többség (94 százalék) nem támogatja a határidő nélküli koronavírus-törvény elfogadását, miközben – szavai szerint – Ön is óvakodna a felmérést reprezentatívnak nevezni. Ez azt is jelentheti, hogy amit állít, az nem feltétlenül igaz? – kérdeztük egyebek mellett Hann Endrétől, a Medián közvéleménykutató ügyvezető igazgatójától. 888-interjú.

Horváth K. József: Miért adták ki ezt az álláspontot?

Hann Endre: Én nem kommentáltam semmit a hvg.hu-n. A hvg a Medián facebook-oldalán megjelent gondolataimból idézett. Ott én nem beszéltem közvélemény-kutatásról, nyilvánvaló volt, hogy az interneten bevett műfajról, egy ’igen-nem’ típusú szavazásról van szó. Viszont világosan elmondtam, hogy ez nem reprezentatív, és ezzel a korláttal együtt megpróbáltam értelmezni az eredményt. Ha valakit érdekel, érdemes a Medián Facebook-oldaláról tájékozódni.

HKJ: A közvéleménykutatók számára nem igazán szakmai alapú az a módszertan, ha valaki egy buborékhoz, egy gondolati körhöz tartozók álláspontjából von le egyáltalán nem reprezentatív mérésen alapuló következtetéseket. Olyan fontos volt közreadni ezt az álláspontot, hogy akár szakmai hitelességükez is kockára tegyék?
HE:
Itt nem „közreadásról” van szó, nem kellett publikálni, hiszen az egész folyamat végig transzparens, követhető volt. A szavazók nagy, többezres száma, a poszt alatt megjelent rengeteg pro és kontra komment ugyanakkor teljesen kizárja, hogy itt egyetlen buborékban maradt volna a téma. A Medián követői között egyébként is nyilvánvalóan mindenféle pártállású, világnézetű ember előfordul.

Hann Endre Fotó: Hír Tv

HKJ: Nem tart attól, hogy tudományos alapossággal készülő közvéleménykutatások megbízhatóságát felhígítja az ilyen módszer, amit most alkalmaztak. Ez magának a Medián szakmai tekintélyének árthat leginkább, nem?

HE: Nem tartok ettől. A módszer nem új, a sajtó, a figyelő közvélemény meg tudja különböztetni a komoly felmérést az efféle villámszavazástól. Örülök viszont, hogy a közösségi oldalunkon számos embert megmozgatott ez a szavazás, és sokan nemcsak szavaztak, hanem szóban is kifejtették a véleményüket. Egészében ritka volt a durva megszólalás, nagyon kulturált vita alakult ki. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a múlt heti HVG-ben megjelent (és a facebook-oldalunkon is olvasható) „komoly” felmérésünk nyomán csak kevesen kérdőjelezték meg, hogy a válaszadók többsége elégedett volt a kormány intézkedéseivel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A gyurcsányista Lantos Gabriella bűnösnek tarthatja magát

A gyurcsányista Lantos Gabriella bűnösnek tarthatja magát

Mit érdemel az a bűnös, akinek a záloga a kezemben van? – szól a kedvelt gyerekjáték ismert kérdése. Hogy Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja bűnös-e, azt majd eldönti az olvasó.

Rasszista megjegyzéseket tettek a DK-szimpatizánsok a roma tüntetőkre

Rasszista megjegyzéseket tettek a DK-szimpatizánsok a roma tüntetőkre

Dobrev Klára Pécsen és Komlón is tartott fórumot, ahova Komló Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának vezetője és társai csak nagy nehézségek árán tudtak bejutni. A rendőrök nem csupán a bejutásukat akadályozták, hanem az eseményre szánt molinóik felemelését sem engedték nekik.

Templom helyett járj a Facebookra!

Templom helyett járj a Facebookra!

Mark Zuckerberg új terve arra ösztönözné a templomlátogatókat – akik a személyes találkozások korlátozása miatt az elmúlt évben megismerkedtek a virtuális szolgáltatásokkal –, hogy tartósan online nézzék az istentiszteleteket.

A litván hatóságok ezer migránst telepítenének egy ötszáz fős lengyel faluba

A helyi lakosok tiltakozására válaszul a litván belügyminiszter 150 fegyveres rendőrt rendelt a helyszínre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére