Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

888-interjú: Hann Endre maga sem tartja komolynak saját (Medián) felmérését

Horváth K. József

2020.03.26. 19:30

Ön a HVG.hu portálon úgy kommentálta a Facebook követői között megosztott szavazást, hogy a nagy többség (94 százalék) nem támogatja a határidő nélküli koronavírus-törvény elfogadását, miközben – szavai szerint – Ön is óvakodna a felmérést reprezentatívnak nevezni. Ez azt is jelentheti, hogy amit állít, az nem feltétlenül igaz? – kérdeztük egyebek mellett Hann Endrétől, a Medián közvéleménykutató ügyvezető igazgatójától. 888-interjú.

Horváth K. József: Miért adták ki ezt az álláspontot?

Hann Endre: Én nem kommentáltam semmit a hvg.hu-n. A hvg a Medián facebook-oldalán megjelent gondolataimból idézett. Ott én nem beszéltem közvélemény-kutatásról, nyilvánvaló volt, hogy az interneten bevett műfajról, egy ’igen-nem’ típusú szavazásról van szó. Viszont világosan elmondtam, hogy ez nem reprezentatív, és ezzel a korláttal együtt megpróbáltam értelmezni az eredményt. Ha valakit érdekel, érdemes a Medián Facebook-oldaláról tájékozódni.

HKJ: A közvéleménykutatók számára nem igazán szakmai alapú az a módszertan, ha valaki egy buborékhoz, egy gondolati körhöz tartozók álláspontjából von le egyáltalán nem reprezentatív mérésen alapuló következtetéseket. Olyan fontos volt közreadni ezt az álláspontot, hogy akár szakmai hitelességükez is kockára tegyék?
HE:
Itt nem „közreadásról” van szó, nem kellett publikálni, hiszen az egész folyamat végig transzparens, követhető volt. A szavazók nagy, többezres száma, a poszt alatt megjelent rengeteg pro és kontra komment ugyanakkor teljesen kizárja, hogy itt egyetlen buborékban maradt volna a téma. A Medián követői között egyébként is nyilvánvalóan mindenféle pártállású, világnézetű ember előfordul.

Hann Endre Fotó: Hír Tv

HKJ: Nem tart attól, hogy tudományos alapossággal készülő közvéleménykutatások megbízhatóságát felhígítja az ilyen módszer, amit most alkalmaztak. Ez magának a Medián szakmai tekintélyének árthat leginkább, nem?

HE: Nem tartok ettől. A módszer nem új, a sajtó, a figyelő közvélemény meg tudja különböztetni a komoly felmérést az efféle villámszavazástól. Örülök viszont, hogy a közösségi oldalunkon számos embert megmozgatott ez a szavazás, és sokan nemcsak szavaztak, hanem szóban is kifejtették a véleményüket. Egészében ritka volt a durva megszólalás, nagyon kulturált vita alakult ki. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a múlt heti HVG-ben megjelent (és a facebook-oldalunkon is olvasható) „komoly” felmérésünk nyomán csak kevesen kérdőjelezték meg, hogy a válaszadók többsége elégedett volt a kormány intézkedéseivel.

OLVASTAD MÁR?

Kínának tíz nap alatt sikerült, nekünk húsz: így húzták fel a semmiből pillanatok alatt a karanténkórházat Kiskunhalason | VIDEÓ

Kínának tíz nap alatt sikerült, nekünk húsz: így húzták fel a semmiből pillanatok alatt a karanténkórházat Kiskunhalason | VIDEÓ

Kórházi ágyakban számolva tulajdonképpen gyorsabban húzták fel, mint ahogy a járvány terjed. Az első ásónyomtól a berendezésig és a villanykörték becsavarásáig 19 nap telt el.

Végképp elgurult Donáth Anna gyógyszere – már a szocik is nekiestek

Végképp elgurult Donáth Anna gyógyszere – már a szocik is nekiestek

A Momentum EP-képviselője olyan fejtegetésbe kezdett, ami az új jogszabályok szerint már súrolhatja a rémhírterjesztés határát. A jelek szerint viszont még akadnak jóérzésű szocialisták is, mert már ők is támadják a Momentum elszabadult hajóágyúját.

31 millió maszk, 152 lélegeztetőgép és 133 ezer teszt érkezett

31 millió maszk, 152 lélegeztetőgép és 133 ezer teszt érkezett

Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden.

Operatív törzs: ha nem tartjuk be az utasításokat, Budapest gócponttá válhat

Operatív törzs: ha nem tartjuk be az utasításokat, Budapest gócponttá válhat

Az eddigi fertőzéses esetek 40 százaléka Budapestre, a Pest megyei agglomerációval együtt 60 százaléka a fővárosi régióra koncentrálódik, ezért rendkívül fontos, hogy a sűrűn lakott régióban mindenki fokozottan tartsa be a járvány terjedését akadályozó korlátozásokat – figyelmeztettek a szakemberek az operatív törzs napi tájékoztatóján.

Íme az Orbán-terv részletei: 75 ezren kapnak diplomát, hitelprogramok és adókönnyítések segítik a vállalkozásokat, felfüggesztik az idegenforgalmi adót

Az Orbán-kormány hétfőn bejelentett gazdasági mentőcsomagjának részleteiről tájékoztatott ma Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Már Ukrajnában is berobbant a járvány: emelkedik a halálos áldozatok száma

Ukrajnában keddre egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re nőtt – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Századvég: a magyarok négyötöde kiáll a kormány gazdaságmentő elképzelései mellett

A magyarok jelentős többsége nem ért egyet azzal az ellenzéki hangulatkeltéssel, hogy a kormánynak ingyenpénzt kellene osztogatnia a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági recesszió idején, helyette a kormány munkahelyvédő és -teremtő politikáját támogatják.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére