Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyben vannak a vegák és vegánok is

Vincze Viktor Attila

2018.08.09. 12:00

A "haladó" liberális körökben egyre nagyobb divat a vega és vegán táplálkozás. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban a nagyon egyoldalú evési szokásoknak komoly egészségügyi kockázatai vannak.

A Fox News összeállítása szerint a vega és vegán táplálkozás divatja olyan ütemben terjed, mint valami vírus. Az USA-ban 2014 és 2017 között 600-szorosára nőtt a számuk; ma nagyjából 7 millióan vannak, akik kizárólag, vagy szinte csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. 

A húsételeket elutasító táplálkozásnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van, amelyekről számos fórumon keresztül tájékozódhatunk. 

Ugyanakkor az állati eredetű táplálékoknak az emberi étkezésből való kihagyása komoly egészségügyi kockázatokkal is jár, amelyekről a radikális vegán nézeteket propagáló hírforrások nem számolnak be. 

Az egyik legjelentősebb ilyen kockázat az, hogy a csak növényi eredetű ételekkel való táplálkozás miatt B12-vitamin-hiány alakulhat ki az emberi szervezetben. 

A tudósok szerint ugyanis B12-vitamin-hiány kialakulásának a veszélye fenyegeti mind a vegákat, akik egyáltalán nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert, mind pedig a vegetáriánusokat is, akik csak vörös húsokat, a tenger gyümölcseit vagy baromfit nem fogyasztanak.

Az American Journal of Clinical Nutritionben publikált tanulmány szerint egy kutatás arra a megállapításra jutott, hogy 10 vegánból kilencnek a normál, azaz a minimálisan szükséges szint alatti volt a B12-szintje. A vegetáriánusok esetében pedig három vegetáriánusból kettőnek a normál érték alatti a vitaminszintje.

A tanulmány szerint a gyermekek, a nagyon idősek és egyes krónikus betegségekkel küzdők egészségére nézve különösen veszélyes lehet a vega, illetve vegán táplálkozás. 

A B12-vitamin megfelelő szintje egyébként már az olyan "állati eredetű" termékek fogyasztásával is biztosítható, mint a tej vagy a tojás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére